26 Απρ 2024
READING

Με την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε και η απάτη στις συναλλαγές

2 MIN READ

Με την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε και η απάτη στις συναλλαγές

Με την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε και η απάτη στις συναλλαγές

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα για 2.000 καταναλωτές στις ΗΠΑ και στην Αγγλία από την πλατφόρμα έκδοσης καρτών Marqeta, το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αύξησαν το ποσό που ψωνίζουν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του COVID-19. Ωστόσο, η «Marqeta 2021 Online Fraud Report» αποτυπώνει τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την απάτη στο διαδίκτυο, καθώς τα πραγματικά ποσοστά απάτης στο διαδίκτυο, αυξάνονται παράλληλα με την αυξημένη συμμετοχή στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για απάτη μετά την εκδήλωση της πανδημίας και περίπου το ίδιο ποσοστό (67%) δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι αγορές στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του COVID-19 τους έθεσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο απάτης. Σχεδόν έξι στους 10 (58%) δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος απάτης τους κάνει λιγότερο πιθανό να δοκιμάσουν νέες μεθόδους πληρωμής.

Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης τους τελευταίους 12 μήνες, αύξηση κατά 25% από την έρευνα του 2020. Ο αριθμός των φορών που οι καταναλωτές έχουν επηρεαστεί από την απάτη έχει επίσης αυξηθεί, με το 52% των ερωτηθέντων που ανέφεραν ότι έχουν επηρεαστεί από απάτη λέγοντας ότι επηρεάστηκαν δύο ή περισσότερες φορές, σε σύγκριση με το 48% το 2020. Επιπλέον, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ήταν στόχος απάτης ηλεκτρονικού “phishing” ή απόπειρες κλοπής στοιχείων πληρωμής τον τελευταίο χρόνο.

Κατά την έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές επηρεάστηκαν περισσότερο από την απάτη, η έρευνα διαπίστωσε επίσης αύξηση των αναφερόμενων περιπτώσεων διαφόρων τύπων απάτης, σε σύγκριση με την έρευνα του 2020. Ο αριθμός των ερωτηθέντων που ανέφεραν ότι έχουν κλαπεί τα στοιχεία της χρεωστικής τους κάρτας αυξήθηκε περισσότερο από 20% σε 37% από 31%.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι είχαν κλαπεί οι φυσικές τους κάρτες αυξήθηκαν περισσότερο από 60% σε 36% από 22,5%. Οι ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι είχαν κλαπεί προσωπικά στοιχεία που χρησιμοποιούνταν για το άνοιγμα πλαστών λογαριασμών αυξήθηκαν κατά 122% σε 20% από 9%.

Η έρευνα της Marqeta έδειξε επίσης ότι μια ηλικιακή ομάδα συγκεκριμένα – καταναλωτές ηλικίας 18-34 ετών – επηρεάστηκαν από απατεώνες σε εκθετικά υψηλότερα ποσοστά. Επτά στους 10 (69%) των ερωτηθέντων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ανέφεραν ότι ήταν θύματα απάτης δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 48% των συνολικών ερωτηθέντων, καθιστώντας τους 40% πιο πιθανό να επηρεαστούν από απάτη τους τελευταίους 12 μήνες. Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των ηλικιών 18 έως 34 ετών δήλωσαν ότι ήταν θύματα για πρώτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 48% των συνολικών ερωτηθέντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.