27 Απρ 2024
READING

Πως κατάφερε το Πλαίσιο 11.8% αύξηση πωλήσεων και βελτίωση κερδοφορίας το 2020

5 MIN READ

Πως κατάφερε το Πλαίσιο 11.8% αύξηση πωλήσεων και βελτίωση κερδοφορίας το 2020

Πως κατάφερε το Πλαίσιο 11.8% αύξηση πωλήσεων και βελτίωση κερδοφορίας το 2020

Λένε πως οι κρίσεις πάντα δημιουργούν ευκαιρίες και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε κάποιες περιπτώσεις. Η κρίση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, και της οποίας τα πλήρη αποτελέσματα δεν έχουμε δει, ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για πολλές εταιρείες. Μια από τις εταιρείες που διαχειρίστηκε αυτή την κρίση της πανδημίας με μεγάλη επιτυχία ήταν η Πλαίσιο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα πριν λίγες ημέρες και επιβεβαιώθηκε η αρχή ότι το ζήτημα δεν είναι τι συμβαίνει αλλά πως διαχειριζόμαστε αυτό που συμβαίνει. Το 2020 θα είναι μια χρονιά που όλοι θα θυμόμαστε και πολλές εταιρείες θα σημειώσουν στο χρονολόγιό τους ως μια επιτυχημένη χρονιά, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επέφερε η πανδημία.

Σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση προκάλεσε αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας, η Πλαίσιο πέτυχε τους στόχους της και τους ξεπέρασε. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 το αποδεικνύουν:

  • Μέσα στο 2020, η Πλαίσιο κατάφερε να σημειώσει μεγέθυνση των πωλήσεων κατά 11,8%, στα € 354,6 εκ. από € 317,1 εκ. και αύξηση κερδών προ φόρων 20%

  •  Επαύξηση της ταμειακής ρευστότητας κατά περίπου € 20 εκ. στα € 58 εκ. και εκτίναξη των καθαρών διαθεσίμων μετά το δανεισμό στα περίπου € 40 εκ.

  • Σημειώθηκε, ακόμα, σημαντική αύξηση πωλήσεων οικιακών συσκευών, με ρυθμό ανάπτυξης 80% για το Β’ εξάμηνο που υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία

  • Το 2020 είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων από το 2007!

  • Μέσα στο 2020, και παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα παρέμειναν συνολικά κλειστά για περίπου 3 μήνες, η ΠΛΑΙΣΙΟ εξυπηρέτησε:

    • 6.500.000 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο 

    • 52.000.000 επισκέψεις στο Plaisio.gr

    • 1.500.000 παραδόσεις, έχοντας επενδύσει έξυπνα στα logistics

    • Περισσότερους από 350.000 νέους πελάτες

Μία χρονιά που, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, τα καταστήματα έμειναν κλειστά για 3 μήνες, η Πλαίσιο κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 11,8%. Πως τα κατάφερε, όμως, είναι το πιο σημαντικό ερώτημα. Σε πρόσφατη συνέντευξη που είχαμε με τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Γεράρδο, μας μίλησε για τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας, την αντίδραση στο πρώτο “σοκ” το 2020, τις επενδύσεις σε υποδομές και σε αυτή τη συνέντευξη αποτυπώνεται ξεκάθαρα η στρατηγική που οδήγησε την Πλαίσιο σε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά.

Ο όμιλος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή, σε σχέση με πολλές άλλες εταιρείες, στη διαχείριση του χρόνου, και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Αυτό που συμβαίνει τώρα και χρειάζεται ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, και αυτό που θα συμβεί στο μέλλον και χρειάζεται διορατικότητα και επιχειρηματικό ένστικτο για επενδύσεις.

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας αντέδρασε ταχύτατα με μια ομάδα διοίκησης που λειτουργούσε σε πραγματικό χρόνο, όχι μόνο χωρίς καθυστέρηση αλλά και εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία που παρουσιαζόταν κάθε στιγμή παρακολουθώντας την επικαιρότητα. Η Πλαίσιο ενώ είναι μια μεγάλη εταιρεία, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 350 εκ. ευρώ, έχει καταφέρει να διοικείται γρήγορα, αποφασιστικά και με μια ομάδα που ενώ σχεδιάζει στρατηγικά μπορεί να υλοποιεί πολύ επιτυχημένα. Στο πρώτο επίπεδο, λοιπόν, η εταιρεία δεν έχασε χρόνο, αλλά τον αξιοποίησε σοφά.

Στο δεύτερο επίπεδο διαχείρισης του χρόνου, η Πλαίσιο τα πήγε εξίσου καλά, αφού είχε σχεδιάσει και επενδύσει στον σωστό χρονισμό σε υποδομές logistics, εκπλήρωσης παραγγελιών και ηλεκτρονικού εμπορίου. Η επιτυχία του 2020, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δεν προέκυψε μόνο λόγω της προηγούμενης χρονιάς αλλά πηγάζει και από τις επενδύσεις που έκανε η εταιρεία με διορατικότητα και επιχειρηματικό ένστικτο λίγα χρόνια πριν. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι παραδόσεις των προϊόντων ήταν οι πιο κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας για το 2020 και σε αυτούς του δύο απόλυτα συνδεδεμένους τομείς δεν αρκούν οι δηλώσεις στρατηγικής και μεγάλων σχεδίων, αλλά είναι απαραίτητη η επένδυση σε συστήματα, τεχνογνωσία και υποδομές. Για παράδειγμα, η επένδυση σε τηλεφωνικό κέντρο που το 2020 υποδέχθηκε 6.500.000 κλήσεις και η επένδυση στην πλατφόρμα και στο σύστημα του Plaisio.gr, η οποία αντίστοιχα το 2020 δέχθηκε 52.000.000 επισκέπτες, δεν είναι τυχαία γεγονότα αλλά σχεδιασμένες ενέργειες που υλοποιήθηκαν σωστά.

Το 2020 ήταν η χρονιά που ο κλάδος της λιανικής πέρασε πρωτόγνωρες αλλαγές και η σημασία που έχουν οι επενδύσεις σε σοβαρές logistics & e‐commerce υποδομές, η αξιοπιστία στις παραδόσεις και σε κάθε υπόσχεση προς τον πελάτη, η ευελιξία και η ταχύτητα αντίδρασης που έχει μια εταιρεία ήταν πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Ίσως να αποδειχθεί και κρίσιμη και κομβική.

Η Πλαίσιο είναι ακριβώς αυτό: μια εταιρεία που έχει επενδύσει σε σοβαρές τεχνολογικές και logistics υποδομές, που απέδειξε ειλικρίνεια και αξιοπιστία προς τον πελάτη, με “εύφλεκτα” και ουσιαστικά αντανακλαστικά. Από αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι όλα πολύ σημαντικά, ίσως εκείνο που απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία μέσα στην κρίση να ήταν η ειλικρίνεια και αξιοπιστία προς τον πελάτη. Γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ, αυτό που έχει σημασία είναι το πώς μία εταιρεία φέρεται στους πελάτες της.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εταιρείες λιανικής έβαλαν στο λεξιλόγιο τους το omnichannel. Σχεδόν όλες μίλησαν για αυτό, αλλά πολύ λίγες μπορούν πράγματι να το αποδείξουν με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ακόμη λιγότερες μπορούν να ισχυριστούν ότι πραγματικά το κατάφεραν ή βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση για να το επιτύχουν. Το 2020, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, η Πλαίσιο αποδεικνύει ότι είναι ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα omnichannel retailer, αφού κατάφερε – σε μια χρονιά που πολλοί ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί τι συνέβη – να διαχειριστεί την κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.