20 Απρ 2024
READING

Η Mattel δίνει στις Barbies και στα Matchbox ένα “πράσινο” makeover με ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης

3 MIN READ

Η Mattel δίνει στις Barbies και στα Matchbox ένα “πράσινο” makeover με ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης

Η Mattel δίνει στις Barbies και στα Matchbox ένα “πράσινο” makeover με ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης

Η Mattel, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών δίνει στους γονείς την δυνατότητα να επιστρέψουν τα παιχνίδια που δεν χρειάζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν ή να μετατραπούν σε ενέργεια. Στόχος της εταιρείας είναι η μείωση του πλαστικού στον πλανήτη αλλά και η μείωση των πλαστικών ρύπων. Το πιλοτικό πρόγραμμα, Mattel PlayBack, υπόσχεται να δώσει μια δεύτερη ζωή στα αγαπημένα παλιά παιχνίδια ανακυκλώνοντας τα πλαστικά μέρη τους σε νέα προϊόντα.

Οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών, Mattel, Hasbro και Lego, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για βιωσιμότητα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των πελατών σχετικά με το περιβάλλον. 

Η Lego, τον Οκτώβριο του 2019, παρουσίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το οποίο διευκόλυνε τους γονείς να ξεφορτωθούν τα παλιά τουβλάκια Lego, δωρίζοντάς τα σε σχολικά προγράμματα. Το πρόγραμμα ήταν τόσο επιτυχημένο που η Lego το επέκτεινε πέρυσι στον Καναδά. Η Hasbro τον Αύγουστο του 2019 δεσμεύτηκε να σταματήσει τη χρήση πλαστικών συσκευασιών μέχρι το τέλος του 2022 και η Mattel τον Δεκέμβριο του 2019 έθεσε ως στόχο να έχει 100% ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικά πλαστικά σε όλα τα προϊόντα και τις συσκευασίες της έως το 2030.

Η πρωτοβουλία του Mattel’s PlayBack μιμείται το πρόγραμμα Replay της Lego δίνοντας στους γονείς δωρεάν ετικέτες αποστολής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αποστολή παλιών παιχνιδιών πίσω στη Mattel. Προς το παρόν, μόνο παιχνίδια Barbie, Matchbox και Mega γίνονται δεκτά για ανακύκλωση. Σε αντίθεση με το πρόγραμμα της Lego, το οποίο καθαρίζει παλιά τουβλάκια Lego και τα δωρίζει σε σχολεία και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά, η Mattel θα ταξινομήσει τα παιχνίδια και θα χρησιμοποιήσει σε νέα παιχνίδια όσα πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ τα υπόλοιπα θα τα μετατρέψει σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Τα υλικά που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως ανακυκλωμένο περιεχόμενο σε νέα παιχνίδια, το Mattel PlayBack είτε θα κάνει downcycle αυτά τα υλικά σε άλλα πλαστικά προϊόντα είτε θα τα μετατρέψει από απόβλητα σε ενέργεια.

Το πρόγραμμα Mattel PlayBack βοηθά τους γονείς να διασφαλίσουν ότι τα πολύτιμα υλικά παραμένουν στο παιχνίδι και εκτός χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη παγκόσμια πρόκληση σχετικά με τα απόβλητα. Το πρόγραμμα αρχικά θα είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα ανταλλαγής, το οποίο διαχειρίζεται ένας τρίτος συνεργάτης της Mattel, θα προσφέρεται στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Αμερικανοί γονείς ενθουσιάστηκαν όταν η Lego άρχισε να προσφέρει δωρεάν ετικέτες αποστολής για να επιστρέψει τα τουβλάκια Lego το φθινόπωρο του 2019. Έκτοτε, περισσότερες από 30.000 οικογένειες και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν δωρίσει τουβλάκια, με πάνω από 131 τόνους τούβλων να συλλέγονται στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 2019 και το 2020.

Τον Μάιο του 2019, η εμπορική ομάδα The Toy Association και η εταιρεία συμβούλων ProdigyWorks ανέφεραν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός των σημερινών γονέων δεν επιθυμούν να αγοράζουν πλαστικά παιχνίδια μίας χρήσης για τα παιδιά τους. Οι εταιρείες παιχνιδιών πρέπει να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν σε μια ταχέως αυξανόμενη κίνηση ενάντια στα πλαστικά.

Φαίνεται πως η ενοικίαση παιχνιδιών είναι πιθανώς η επόμενη μεγάλη τάση για τους γονείς που στοχεύουν στην αγορά βιώσιμων προϊόντων και παιχνιδιών. Μια βρετανική εταιρεία, η Whirli, άρχισε να προσφέρει ενοικιάσεις παιχνιδιών σε συνδρομητές. Η Mattel έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην υπόσχεσή της να έχει 100% ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικά πλαστικά έως το 2030. Έχει κυκλοφορήσει έναν αριθμό παιχνιδιών από βιολογικά πλαστικά και έχει παρουσιάσει επίσης το Matchbox Tesla Roadster, το πρώτο χυτοπρεσαριστό όχημα κατασκευασμένο από 99% ανακυκλωμένα υλικά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.