Πέρυσι, η αύξηση των πωλήσεων των brands ξεπέρασε την ανάπτυξη των ιδιωτικών ετικετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ. Οι μικρότερες εταιρείες που παράγουν προιόντα ιδιωτικής ετικέτας δυσκολεύτηκαν να προσαρμόσουν γρήγορα τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ενώ τα μεγάλα brands κατάφεραν να μειώσουν την ποικιλία τους και να επικεντρωθούν σε προϊόντα που είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις.
Οι καταναλωτές άρχισαν επίσης να αγοράζουν προϊόντα-πρώτες ύλες και συστατικά που θα τους βοηθούσαν να αναπαράγουν τρόφιμα και ποτά τα οποία κατανάλωναν στα εστιατόρια και στις καφετέριες, δύο περιοχές όπου η ιδιωτική ετικέτα είναι “λιγότερο ανεπτυγμένη”. Οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι έτοιμες να επιταχυνθούν ξανά χάρη στη συνεχιζόμενη καινοτομία, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και την αυξανόμενη προθυμία των καταναλωτών να δοκιμάσουν νέες μάρκες. Φαίνεται πως τώρα οι λιανοπωλητές και οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν ένα πιο ομαλοποιημένο περιβάλλον αλυσίδας εφοδιασμού μαζί με τη νέα δυναμική των καταναλωτών.
Η NielsenIQ έχει παρακολουθήσει τη στάση των καταναλωτών έναντι των δαπανών τους κατά το παρελθόν έτος, κατηγοριοποιώντας τους σε δύο ομάδες: σε αυτούς με ρίσκο για περιορισμό του εισοδήματος τους και στους “προστατευμένους” από το αντίστοιχο ρίσκο. Σύμφωνα με την εταιρεία, το ποσοστό των αγοραστών που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία έχει αυξηθεί. Οι άνθρωποι περιορίζουν τις δαπάνες τους και παρακολουθούν στενά τον προϋπολογισμό τους, καθώς είναι αβέβαιοι σχετικά με το αν θα παραμείνουν στην εργασία τους ή αν θα μείνουν άνεργοι. Από την άλλη οι “προστατευμένοι” καταναλωτές τείνουν στο να αγοράζουν νέα και καινοτόμα προϊόντα, καθώς και προϊόντα ιδιωτικών ετικετών. Φαίνεται πως πλέον πολλοί retailers έχουν αρχίσει να αυξάνουν την ποιότητα και την πολυπλοκότητα των προσφορών τους, αφού ένα 80% των καταναλωτών δηλώνει πως αναδιαρθρώνει τις συνήθειες των δαπανών του.
Οι διαδικτυακές αγορές αρχίζουν να διαμορφώνονται προκειμένου να μπορέσουν να πουλήσουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Τα 2/3 των καταναλωτών αναφέρουν ότι πραγματοποιούν αγορές τόσο σε καταστήματα όσο και από το διαδίκτυο, ωστόσο συχνά αισθάνονται ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο καναλιών. Οι έμποροι λιανικής έχουν τον έλεγχο των διαδικτυακών πλατφορμών τους οπότε έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, καθώς και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των δικών τους εμπορικών σημάτων.
Σε έρευνα που έγινε σε 1.500 καταναλωτές που χρησιμοποιούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, η οποία έδειξε πως η τιμολόγηση, η ασφάλεια και η ποικιλία είναι τα κορυφαία χαρακτηριστικά που αναζητούν οι καταναλωτές.
Η έρευνα χωρίζει τους καταναλωτές σε δύο ομάδες, στους παραδοσιακούς και σε αυτούς που αναζητούν κάτι καινούριο. Οι καταναλωτές της πρώτης κατηγορίας τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στις κατηγορίες τροφίμων που είναι πιο φθηνές, καθώς και στα mainstream προϊόντα, ενώ οι καταναλωτές της δεύτερης κατηγορίας ενδιαφέρονται για κάτι καινούριο και επιθυμούν να πειραματίζονται με καινούρια τρόφιμα.
Και οι δύο κατηγορίες καταναλωτών ενισχύουν την ανάγκη για τις εταιρείες να βελτιστοποιήσουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς και να προωθήσουν νέες κατηγορίες.Φαίνεται πως η καινοτομία μπορεί να έρθει σε διάφορες μορφές, από την πραγματική καινοτομία στην αγορά έως τη βελτιστοποίηση των τρεχόντων προϊόντων και κατηγοριών.
Στο επόμενο διάστημα μετά την επαναφορά στην κανονικότητα και χωρίς την στήριξη της οικονομίας από την κρατική ενίσχυση τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μπορεί να έχουν μια μεγάλη ευκαιρία.Είναι πολύ πιθανό μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να νιώσουν οικονομική ανασφάλεια και αυτό να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.Και αυτό μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εάν οι μεγάλες εταιρείες super market επιλέξουν να επενδύσουν σε καινοτομία και ανάπτυξη νέων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.