18 Ιαν 2025
READING

Η ακύρωση του European Super League και η δύναμη των οπαδών-καταναλωτών

4 MIN READ

Η ακύρωση του European Super League και η δύναμη των οπαδών-καταναλωτών

Η ακύρωση του European Super League και η δύναμη των οπαδών-καταναλωτών

Καθώς οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο συνδεδεμένοι με την τεχνολογία και πιο ενημερωμένοι από ποτέ λόγω της πρόσβασης τους σε αμέτρητες πληροφορίες και επιλογές, οι προσδοκίες των ανθρώπων για το ρόλο που παίζουν τα brands στη ζωή τους έχουν αλλάξει. Φαίνεται πως παρόλο που οι άνθρωποι εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην ευκολία πρόσβασης και στην ταχύτητα, απαιτούν παράλληλα από τα brands να προχωρούν με βάση την ηθική και τις αξίες των καταναλωτών, καθώς και τα brands να δίνουν την δυνατότητα στους ανθρώπους να ασχοληθούν με τους δικούς τους όρους σε έναν κόσμο που υφίσταται συχνά ριζικές αλλαγές.

Με τη σειρά τους, τα brands έχουν γίνει ολοένα και πιο διαφανή και ανοιχτά προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Οι μάρκες που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στις απαιτήσεις των καταναλωτών όχι μόνο επέζησαν από την αναταραχή του περασμένου έτους, αλλά ευδοκίμησαν. Αυτές οι μάρκες έχουν επιτύχει να παραμείνουν κοντά στους πελάτες τους και να προβλέψουν τις εξελισσόμενες ανάγκες τους. Κινούνται γρήγορα, φέρνοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά και, όπου είναι απαραίτητο, αλλάζουν για να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες επιθυμίες των πελατών. Τελικά, δημιουργούν συναισθηματικές συνδέσεις με τους πελάτες τους, παρέχοντας έτσι αξία κάνοντας επίσης τα δικά τους εμπορικά σήματα πιο ανθεκτικά. 

Ορισμένα διάσημα brands όπως το Spotify, η LEGO και το Netflix εξελίσσονται προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διαμορφώσουν περιεχόμενο και εμπειρίες μάρκας. Συγκεκριμένα, το 62% των ταχύτερα ανερχόμενων brands διαθέτουν στρατηγική που τοποθετεί τους πελάτες στο επίκεντρο της επιχείρησής τους. Αυτές οι μάρκες μας επιτρέπουν να συνδεόμαστε μαζί τους πέρα ​​από τους τοίχους και τις οθόνες μας.

Μερικές φορές όμως οι μάρκες κάνουν στρατηγικά λάθη υποτιμώντας την δύναμη των ακόλουθων τους και προσπαθούν να επιβάλλουν τις επιλογές τους.Μια τέτοια προσπάθεια ήταν και αυτή του European Super League η οποία αποκάλυψε ένα μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα: Ποιος πραγματικά ελέγχει το ποδόσφαιρο και πόση είναι η δύναμη των οπαδών;Και ουσιαστικά η ομάδα είναι η μάρκα και οι οπαδοί είναι οι ακολουθοί της, οι “πελάτες” της.

Φαίνεται πως το ποδόσφαιρο ανήκει στους πιστούς οπαδούς και καθώς οι μάρκες συνειδητοποιούν την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να ηγούνται με ενσυναίσθηση και αυθεντικότητα προκειμένου να χτίσουν την εμπιστοσύνη και τη συνάφεια, η απόφαση των ιδιοκτητών των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης να αλλάξει ριζικά τη θεμελιώδη δομή του ποδοσφαίρου, όλοι φαινομενικά χωρίς να συμβουλευτούν τους υπαλλήλους τους, τους παίκτες τους ή τους θαυμαστές τους, αντιμετωπίστηκε με γρήγορη και σφοδρή αντίσταση.

Το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ένα κύμα ανάπτυξης, χάρη στις τρεις δεκαετίες ταχείας παγκοσμιοποίησης και εμπορευματοποίησης. Βγαίνοντας από μια πανδημία που έπληξε τις χρηματοοικονομικές δομές του παιχνιδιού, ωστόσο, με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου να αντιμετωπίζουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναμενόμενη απώλεια εσόδων λόγω του κορωνοϊού την σεζόν 2019/2020, η οικονομική ευρωστία του παιχνιδιού πρέπει να βελτιωθεί. Από την πλευρά τους, οι οπαδοί θέλουν οι ομάδες τους να καινοτομούν και να κερδίζουν έσοδα, και τελικά να επιτυγχάνουν, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι κινήσεις δεν θα θυσιάζουν τις προσδοκίες τους και τις δικές τους βασικές αξίες.

Φαίνεται πως η ενσυναίσθηση και η συμμετοχή είναι οι πιο δομικοί παράγοντες για την ισχύ μιας μάρκας. Η ύπαρξη μιας ισχυρής μάρκας αποτελεί τον κορυφαίο δείκτη της ικανότητας μιας επιχείρησης να αντέξει μια κρίση.Πέρα ​​από το ποδόσφαιρο φαίνεται πως η δύναμη των καταναλωτών επηρεάζει τα εμπορικά σήματα και τις εταιρείες, καθώς και οι απαιτήσεις τους για ενσυναίσθηση και συμμετοχή θα συνεχίσουν να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Αυτό που συνέβη με την αποτυχία διοργάνωσης του European Super League αποτυπώνει την δύναμη που μπορούν να έχουν οι “οπαδοί-καταναλωτές” σε μια αγορά στην οποία οι μάρκες-εταιρείες νομίζουν οτι μπορούν να ελέγξουν ολοκληρωτικά.Ουσιατικά και ευρύτερα πέρα από το ποδόσφαιρο αυτό το γεγονός υπενθύμισε στις εταιρείες οτι μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη αξία και έαν έχουν χτίσει μια μάρκα, ακόμη μεγαλύτερη αξία αλλά τελικά αυτή η αξία επιβεβαιώνεται από τους ανθρώπους που την ακολουθούν.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.