20 Απρ 2024
READING

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% όλων των λιανικών πωλήσεων

2 MIN READ

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% όλων των λιανικών πωλήσεων

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% όλων των λιανικών πωλήσεων

Είναι γνωστό ότι η πανδημία του Covid-19 ενίσχυσε τις διαδικτυακές πωλήσεις. Ωστόσο, μια νέα έκθεση της UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) δίνει τώρα ορισμένα συγκριτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, ο οποίος βασίζεται στις δαπάνες σε επτά μεγάλες χώρες, το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στις συνολικές δαπάνες λιανικής αυξήθηκε από 16% σε 19%. Λόγω των περιορισμών της πανδημίας, η διαδικτυακή ζήτηση για φυσικά αγαθά, ειδικότερα, αυξήθηκε, ενώ οι συνολικές δαπάνες λιανικής μειώθηκαν κατά 1%. Η Νότια Κορέα είναι ο πρωταθλητής του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου: σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες λιανικής, οι Νοτιοκορεάτες δαπάνησαν περισσότερο στο διαδίκτυο φτάνοντας στο 25,9%.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι διαδικτυακοί λιανοπωλητές στον κόσμο βρίσκονται κυρίως στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Alibaba, η αυτοκρατορία του Jack Ma, εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη από αυτές, με κύκλο εργασιών 950 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι. Το Amazon είναι δεύτερο, με σημαντική απόσταση μεταξύ των δύο.Το Shopify σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο και σημείωσε σχεδόν διπλάσιο κύκλο εργασιών. Οι πλατφόρμες που επικεντρώνονται στα ταξίδια, όπως η Expedia και το Booking έπεσαν από τα 10 κορυφαία.

Παρεμπιπτόντως, το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο (B2C) αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα του συνολικού ηλεκτρονικού εμπορίου. Το 2019 – τα στοιχεία για το 2020 δεν είναι ακόμη γνωστά – οι συνολικές δαπάνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν 22.1 τρισεκατομμύρια ευρώ. Πάνω από το 80% του συνόλου πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων άρα αφορούσε B2B πωλήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.