23 Απρ 2024
READING

Η ζωή μετά την πανδημία | αλλαγές στην καθημερινή κινητικότητα των ανθρώπων 

4 MIN READ

Η ζωή μετά την πανδημία | αλλαγές στην καθημερινή κινητικότητα των ανθρώπων 

Η ζωή μετά την πανδημία |  αλλαγές στην καθημερινή κινητικότητα των ανθρώπων 

Η πανδημία COVID-19 έχει συγκλονίσει τον κόσμο με έναν απρόβλεπτο τρόπο, με αποτέλεσμα οι συμπεριφορές και οι στάσεις των ανθρώπων να εξελίσσονται. Η ταχεία μετάβαση στην τηλεργασία, σε συνδυασμό με τη μείωση των ατόμων που ταξιδεύουν με τις δημόσιες συγκοινωνίες και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, θα μεταμορφώσει το μέλλον της κινητικότητας σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Το νέο Mobility Futures της Kantar : «The Next Normal» edition συγκεντρώνει τις γνώμες από πάνω από 9.500 άτομα σε 13 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αποκαλύψει τις μελλοντικές τάσεις της κινητικότητας και να διερευνήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στη συμπεριφορά των ανθρώπων και στα σχέδια υιοθέτησης της τηλεργασίας και των ταξιδιών. Συγκρίνει τις τρέχουσες και τις αναμενόμενες προτιμήσεις και συμπεριφορές με την κατάσταση πριν την πανδημία προκειμένου να αποκαλύψει τις νέες τάσεις και το «The Next Normal».

Την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα, περίπου 2 στα 3 άτομα δούλευαν από το σπίτι και τα δεδομένα δείχνουν ότι κατά μέσο όρο περισσότερα από τα μισά άτομα σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως μετά την πανδημία. Οι ενδείξεις είναι σαφείς αφού δείχνουν ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο «The New Normal» μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Η πανδημία οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις, δηλαδή μείωση κατά 30% του όγκου των ταξιδιών για λόγους εργασίας, σε χώρους εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μετακινηθούν με άλλους τρόπους. Οι πιο υγιείς τρόποι μεταφοράς όπως το περπάτημα και η ποδηλασία έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν περιορισμένες επιλογές για να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα να προτιμούν τις βόλτες με ποδήλατο για τις καθημερινές τους διαδρομές.  

Φαίνεται πως το περπάτημα θεωρείται ο πιο προτιμώμενος τρόπος σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης. Ωστόσο, και στις πόλεις των ΗΠΑ, σημειώνεται μια μικρή αύξηση στη χρήση υγιών τρόπων μεταφορών, όπως περπάτημα και ποδηλασία κυρίως λόγω μεγάλων αποστάσεων. Σε αντίθεση με τη μετάβαση σε πιο υγιείς τρόπους μεταφορών, σημειώθηκε επίσης αύξηση της χρήσης προσωπικών αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα όλο και περισσότεροι άνθρωποι επέλεξαν να πηγαίνουν στην εργασία τους με το αυτοκίνητο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να μειώσουν την έκθεση στον ιό. Η οδήγηση παραμένει ένας από τους προτιμώμενους τρόπους ταξιδιού, παρά τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, καθιστώντας την οδήγηση τον δεύτερο πιο δημοφιλή τρόπο μεταφοράς μετά το περπάτημα. Η χρήση του αυτοκινήτου για κίνηση αυξήθηκε κατά 3,8% κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς φαίνεται ότι αυτή η συνήθεια θα παραμείνει ακόμα και μετά την λήξη της πανδημίας. 

Το ποσοστό των ατόμων που ισχυρίζονται ότι θα αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο φέτος, ωστόσο, μειώθηκε από 29% σε 25%. Τα καλά νέα είναι ότι όσοι σχεδιάζουν να αγοράσουν αυτοκίνητο είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα με ηλεκτρικό κινητήρα, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Το Mobility Futures δείχνει επίσης μια στροφή στον τοπικισμό, που συνδέεται με τη συνδυασμένη επίδραση της αύξησης της εργασίας από το σπίτι και των ανθρώπων που απολαμβάνουν πιο υγιείς τρόπους μεταφοράς, όπως ποδηλασία, πεζοπορία ή ηλεκτρονικά σκούτερ. Η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη έμφαση στην παραμονή σε μία περιοχή ή σε ταξίδια μικρής διάρκειας. Αυτή η τάση θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την ιδέα του του κινήματος του καθηγητή Carlos Moreno, για την δημιουργία “της πόλης των 15 λεπτών” που στοχεύει στην αλλαγή των υποδομών των πόλεων, μειώνοντας τις διαδρομές με το αυτοκίνητο και προσφέροντας όλες τις ανέσεις για τις βασικές και καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων μέσα σε 15 λεπτά με τα πόδια ή το ποδήλατο. Τα δεδομένα του Mobility Futures υποστηρίζουν αυτήν την νέα ιδέα, αποκαλύπτοντας ότι το περπάτημα και η ποδηλασία αποτελούν σήμερα το μέσο μεταφοράς που προτιμούν περισσότερο οι άνθρωποι. 

Η υιοθέτηση της τηλεργασίας, η αυξανόμενη προτίμηση για υγιείς τρόπους μεταφοράς και η αναζωπύρωση των μετακινήσεων με αυτοκίνητο, σημαίνει ότι το επόμενο έτος θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της κινητικότητας. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για την επιτάχυνση της μετάβασης προς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς οι άνθρωποι πλέον κατευθύνονται σε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.

Αυτές οι ευρείες αλλαγές θα μετασχηματίσουν το μέλλον της κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και τις απαιτούμενες υποδομές μεταφορών. Τώρα ήρθε η ώρα για τις πόλεις να επανεξετάσουν τα σχέδια υποδομής τους και να τα προσαρμόσουν, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη βιώσιμη κινητικότητα στο μέλλον μετά την πανδημία. Η πρόκληση για τις πόλεις θα είναι να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές ζημιές στις πόλεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.