25 Απρ 2024
READING

Το Amazon σχεδιάζει την ολοκλήρωση του ιδιόκτητου logistics συστήματος και στόλου

3 MIN READ

Το Amazon σχεδιάζει την ολοκλήρωση του ιδιόκτητου logistics συστήματος και στόλου

Το Amazon σχεδιάζει την ολοκλήρωση του ιδιόκτητου logistics συστήματος και στόλου

Οι μακροχρόνιες στρατηγικές του Amazon φαίνεται πως είναι αρκετά αποτελεσματικές αφού η εταιρεία δήλωσε πρόσφατα πως υπάρχει μία αύξηση 80% στις επενδύσεις κεφαλαίων που προορίζονται για δραστηριότητες που σχετίζονται με τα logistics, τόσο στους στόλους φορτηγών, αεροπλάνων και φορτηγών, όσο και σε νέες αποθήκες, με στόχο να γίνει δικός της φορέας logistics από άκρο σε άκρο, γεγονός που θα αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα τόσο για τις ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών όσο και, σε πολλές χώρες, για τους εθνικούς διαχειριστές ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Μέχρι το 2019, το Amazon είχε ήδη μεταφέρει σχεδόν το μισό από τις αποστολές του στις ΗΠΑ με δικά του μέσα και μέχρι τώρα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τα 2/3 έχοντας υπόψη ότι η πανδημία έχει βοηθήσει πολλές εταιρείες να εξελιχθούν σημαντικά. 

Φαίνεται πως το Amazon ήταν πάντα ιδιαίτερα επικεντρωμένο στον πελάτη, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί δείκτες που μετρούν την ικανοποίηση των τελικών πελατών, χρησιμοποιώντας αυστηρό ποιοτικό έλεγχο σε όλα τα στάδια επεξεργασίας μιας παραγγελίας. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία με αποτελεσματικότητα σχετίζεται με τις αποστολές και συγκεκριμένα από τη στιγμή που ένα πακέτο αποχωρεί από μια αποθήκη Amazon και τοποθετείται στα χέρια ενός διαφορετικού προμηθευτή logistics.

Η επιχείρηση logistics δεν χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους εξυπηρέτηση πελατών και παρά το γεγονός ότι η ποιότητα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μια υψηλή συχνότητα εσφαλμένων αποστολών και άλλων παρόμοιων προβλημάτων. Φαίνεται πως όταν μια εταιρεία δέχεται πολλά παράπονα από εξωτερικούς συνεργάτες, είναι καλύτερα να έχει τα δικά της logistics. Ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που έχουν τα δικά τους logistics μπορούν να βελτιώσουν όλο και περισσότερο τις παραγγελίες τους με στόχο τις πιο γρήγορες παραδόσεις. 

Αυτό θα συνάδει και με τη στρατηγική του Amazon για τη μετατροπή όλων των επενδύσεών του σε πλατφόρμες που στη συνέχεια προσφέρονται σε τρίτους. Υπό αυτήν την έννοια, ένα μέρος της επένδυσης που κινητοποιεί το Amazon για την κατασκευή του συστήματος delivery του θα αποσβεστεί από εταιρείες που θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα delivery όταν πωλούν μέσω του Amazon, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με τη χωρητικότητα των αποθηκών του ή με την λειτουργία του cloud computing. Φαίνεται πως το Amazon ενδέχεται να σταματήσει να χρησιμοποιεί Fedex, UPS ή DHL και να αρχίσει να ανταγωνίζεται μαζί τους, δημιουργώντας, λόγω του μεγάλου όγκου του, σημαντική αναστάτωση. 

Ορισμένα στελέχη της FedEx παρόλο που υποβάθμισαν τις προσπάθειες του Amazon σχετικά με την ανάπτυξη των logistics το 2018, θα πρέπει να αρχίσουν να «φοβούνται», καθώς το Amazon θεωρείται μία από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρείες.Κατά την διάρκεια της πανδημίας αποδείχθηκε η ανεπάρκεια των εταιρειών ταχυμεταφορών σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και μόνο όσες εταιρείες διαχειρίστηκαν με επιτυχία το last mile κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην αυαξανόμενη ζήτηση.Και φαίνεται οτι το Amazon κατευθύνται ταχύτατα προς αυτή την προσέγγιση, να έχει το δικό του ολοκληρωμένο σύστημα logistics από την πλατφόρμα εκπλήρωσης παραγγελιών μέχρι ιδιόκτητο στόλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.