18 Απρ 2024
READING

Η Klarna βγαίνει μπροστά από τους αντιπάλους της σε Ευρώπη και ΗΠΑ

3 MIN READ

Η Klarna βγαίνει μπροστά από τους αντιπάλους της σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η Klarna βγαίνει μπροστά από τους αντιπάλους της σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η Klarna Bank AB, που συνήθως αναφέρεται ως Klarna, είναι μια σουηδική εταιρεία fintech που παρέχει διαδικτυακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως πληρωμές για ηλεκτρονικές αγορές, άμεσες πληρωμές και πληρωμές μετά την αγορά. Η εταιρεία είδε την πελατειακή της βάση να αυξάνεται ταχύτερα από τους αντιπάλους της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πέρυσι, θέτοντας την εταιρεία σε ισχυρή θέση. 

Το σουηδικό fintech κατέγραψε 8 εκατομμύρια λήψεις για κινητά μόνο στην Ευρώπη πέρυσι, ενώ ο πλησιέστερος αντίπαλός του Clearpay κατέγραψε μόλις 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με στοιχεία της Apptopia. Η Klarna ήταν επίσης στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στις ΗΠΑ το 2020, συγκεντρώνοντας επιπλέον 8,5 εκατομμύρια λήψεις. 

Οι λήψεις εφαρμογών για κινητά προσφέρουν έναν καλό διακομιστή μεσολάβησης για την υιοθέτηση των πελατών στον χώρο αγοράς, ο οποίος ονομάζεται buy now pay later (BNPL), ο οποίος επιτρέπει στους αγοραστές να αναβάλουν τις πληρωμές για τα προιόντα χωρίς κόστος. 

Φαίνεται πως οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν σημαντικοί για τους παρόχους BNPL, με τους αγοραστές να πραγματοποιούν όλο και περισσότερες αγορές στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των συνεχόμενων lockdown. Πέρα από τις λήψεις μέσω κινητού τηλεφώνου, πέρυσι η Klarna έφτασε σε αποτίμηση 31 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ένα νέο κύμα νεοσύστατων επιχειρήσεων BNPL συγκέντρωσε δύναμη, προκαλώντας περισσότερο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Μεταξύ των μικρότερων αντιπάλων της Klarna είναι οι Butter, Zilch, Scalapay, Twisto, ViaBill και Alma, οι περισσότεροι από τους οποίους ανακοίνωσαν πρόσφατα νέες δράσεις. Εν τω μεταξύ, εταιρείες που είναι εισηγμένες στην Αυστραλία, όπως η Zip, η Laybuy και η Afterpay (ιδιοκτήτης του Clearpay του Λονδίνου) έχουν παρουσιάσει σχέδια προκειμένου να επεκταθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ άλλων χωρών πέρα ​​από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φαίνεται πως το 30% των καταναλωτών στις ΗΠΑ έχουν πλέον λογαριασμό BNPL, ωστόσο, η Klarna συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με το τελευταίο τρίμηνο του 2020 να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και για τις δύο ηπείρους. Παρόλο που αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη, η Klarna συνεχίζει να βρίσκεται πολύ μπροστά. 

Όσον αφορά επίσης τις δαπάνες, η Klarna ξεπέρασε την Afterpay παγκοσμίως πέρυσι, σημειώνοντας πωλήσεις 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με τα 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια της Afterpay. Η Klarna επιδιώκει επίσης να συνεχίσει το ρυθμό ανάπτυξής της, καθώς σχεδιάζει να ανοίξει φέτος σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, καθώς και να διπλασιαστεί στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να ξεπεράσει τυχόν εμπόδια σχετικά με το Brexit.

Η Klarna παρόλο που βρίσκεται σε ισχυρή θέση θα πρέπει να παρακολουθήσει τις βασικές εξελίξεις στον χώρο της BNPL. Πρώτον, η εταιρεία είναι εναντίον ορισμένων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως το PayPal, το Amazon και η American Express, οι οποίες πρόσφατα ξεκίνησαν 0% πληρωμή «δόσης». Πράγματι, το PayPal ήταν η πιο “κατεβασμένη” εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη πέρυσι. Δεύτερον, υπάρχουν ορισμένες κανονιστικές εκτιμήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, υπάρχουν τώρα σχέδια για τη ρύθμιση του χώρου BNPL, καθιστώντας υποχρεωτικούς τους ελέγχους προσιτής τιμής στους πελάτες. Ωστόσο, παρόλο που η Klarna έχει προσελκύσει τις περισσότερες λήψεις, θα πρέπει να μειώσει τον αυξανόμενο ρυθμό των προεπιλογών που καταγράφηκε στα αποτελέσματα του 2019. Τελικά, η Klarna εξακολουθεί να είναι μια επιχείρηση που δανείζει, όμως πρέπει να προστατεύσει τον ισολογισμό της. 

Ωστόσο, ο τομέας BNPL προβλέπεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, καθώς φαίνεται πως θα δαπανηθούν 258 δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας διαδικτυακά κανάλια BNPL έως το 2025 παγκοσμίως. Οι συναλλαγές BNPL σε κινητές συσκευές είναι ήδη πολύ υψηλότερες από τις διαδικτυακές και αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση Kaleido Intelligence. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.