25 Απρ 2024
READING

Βιωσιμότητα, ηλεκτρονικό εμπόριο και νέα κανονικότητα: 3 ενδιαφέροντα στατιστικά 

4 MIN READ

Βιωσιμότητα, ηλεκτρονικό εμπόριο και νέα κανονικότητα: 3 ενδιαφέροντα στατιστικά 

Βιωσιμότητα, ηλεκτρονικό εμπόριο και νέα κανονικότητα: 3 ενδιαφέροντα στατιστικά 

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες οι περισσότεροι άνθρωποι και συγκεκριμένα το 58% αισθάνονται μια αμηχανία σχετικά με την επιστροφή τους στην κανονικότητα μόλις οι περιορισμοί χαλαρώσουν. Το 13% των γυναικών αισθάνεται περισσότερη αμηχανία σχετικά με την επαναφορά στην φυσιολογική ζωή, σε αντίθεση με ένα 27% των αντρών.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες στις οποίες μπορούν να καταταχθούν οι άνθρωποι σχετικά με τα συναισθήματα τους και αυτές είναι: ένα 35% που αισθάνεται αισιοδοξία για το μέλλον ωστόσο είναι αρκετά επιφυλακτικό, ένα 33% που φοβάται για το μέλλον και τέλος ένα 32% που ανυπομονεί να επανέλθει στην κανονικότητα. Τα άτομα που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία είναι πιθανό η ηλικία τους να είναι κάτω των 40 ετών και να έχουν χαμηλό εισόδημα.

Το 54% των ανθρώπων που φοβούνται για το μέλλον φαίνεται πως τους δημιουργείται ένα άγχος και μια ανησυχία σχετικά με το πότε και πως τα πράγματα θα γίνουν όπως πριν. Ελάχιστα είναι τα άτομα τα οποία ανυπομονούν να αρθούν οι περιορισμοί. Ειδικότερα το 47% των ατόμων που βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία είναι άνδρες και άνω των 60 ετών. 

Παράλληλα και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία φαίνεται πως καθυστερεί η πρόοδος των εταιρειών σχετικά με την βιωσιμότητα. Μόνο 1 στους 10 εμπόρους ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος και υπεύθυνος να ξεκινήσει το ταξίδι του προς την βιωσιμότητα, σε σύγκριση με το 29% των εμπόρων που δηλώνει ότι η εταιρεία τους στο σύνολό της βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.

Στην πραγματικότητα, από τους 650 ερωτηθέντες σε 34 αγορές σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από τους μισούς περιγράφουν τον οργανισμό τους είτε ως ανέτοιμο να ξεκινήσει να παράγει βιώσιμα προϊόντα, είτε εξακολουθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την βιωσιμότητα. Επίσης, μόνο το 1/3 των οργανισμών μετρά την επιτυχία της εταιρείας σε θέματα βιωσιμότητας και περίπου το 20% δεν μετρούν καθόλου τις προσπάθειες για βιωσιμότητα.

Ταυτόχρονα, το 95% των εμπόρων πιστεύουν ότι το μάρκετινγκ μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ταξίδι βιωσιμότητας και το 88% συμφωνεί ότι οι καταναλωτές αναμένουν ουσιαστικά από τις μάρκες να βοηθήσουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Ένα σημαντικό μέρος της πρόκλησης για τους εμπόρους προέρχεται από το οργανωτικό επίπεδο, καθώς οι έμποροι αναφέρουν προκλήσεις όπως αντικρουόμενες επιχειρηματικές προτεραιότητες (39%), έλλειψη ειδικών εσωτερικών πόρων (27%) και πίεση από τους μετόχους (26%).

Οι έμποροι εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την επικοινωνία των εταιρικών προσπαθειών ακόμα και όταν έχουν κάτι θετικό να πουν. Η συντριπτική πλειοψηφία (89%) δηλώνει ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι γενναίες ως προς στην επικοινωνία των προσπαθειών τους, ωστόσο μόνο το ¼ των εταιρειών το πραγματοποιεί αυτό λόγω του φόβου της αντίδρασης των καταναλωτών.

Φαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το υψηλότερο ποσοστό διαδικτυακών πωλήσεων από τα σουπερμάρκετ στις δυτικές αγορές με πάνω από 1 £ σε κάθε 10 £ που δαπανήθηκαν στο διαδίκτυο (11,4%). Σε κάθε άλλη δυτική αγορά, το ηλεκτρονικό εμπόριο εξακολουθεί να είναι μονοψήφιο, συμπεριλαμβανομένου μόλις 4,1% στις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης.

Η πανδημία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλες σχεδόν τις αγορές, με επιπλέον 5% των παγκόσμιων νοικοκυριών να αγοράζουν είδη σουπερμάρκετ από το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά το 2020. Αυτό ισοδυναμεί με 67 εκατομμύρια επιπλέον νοικοκυριά. 

Η ισχυρότερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στις ασιατικές αγορές, με το 25% των αγορών σουπερμάρκετ στην Κίνα να πραγματοποιούνται τώρα στο διαδίκτυο, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα (24,4%) και την Ταϊβάν, η οποία έρχεται στην τρίτη θέση μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο 11,4%. 

Η αγορά ψηφιακών διαφημίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 5% το 2020 και έφτασε τα 16,5 δισεκατομμύρια λίρες, αυξάνοντας τις δαπάνες για βίντεο και κοινωνικά μέσα. Οι δαπάνες αυτές μειώθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020, σύμφωνα με την έκθεση Digital Adspend της IAB UK, που πραγματοποιήθηκε με την PwC. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι επενδύσεις σε ψηφιακές διαφημίσεις αυξήθηκαν κατά 10%, προτού μειωθούν κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο. 

Φαίνεται πως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξάνεται, ωστόσο οι ανησυχίες σχετικά με τις νέες παραλλαγές της Covid-19, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα χρέη έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές νιώθουν προστατευμένοι σχετικά με το πως θα είναι τα πράγματα στο μέλλον. Οι προοπτικές των ανθρώπων για τη γενική οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί.

Συμπερασματικά οι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια για την νέα κανονικότητα και αυτό συνδέεται με την οικονομική τους κατάσταση.Η βιωσιμότητα και το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελούν δύο προτεραιότητες για όλες τις εταιρίες και φαίνεται ότι δεν είναι όλες έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.