25 Απρ 2024
READING

Η σημασία του social audio για τα brands που αναζητούν νέα κανάλια διαφημίσεων

4 MIN READ

Η σημασία του social audio για τα brands που αναζητούν νέα κανάλια διαφημίσεων

Η σημασία του social audio για τα brands που αναζητούν νέα κανάλια διαφημίσεων

Η αγορά του Locker Room από το Spotify μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο για το πώς αναπτύσσονται οι τάσεις γύρω από το social audio και τους τρόπους με τους οποίους τα brands αναζητούν νέα κανάλια διαφημίσεων. 

Το Spotify, η υπηρεσία αναπαραγωγής μουσικής, αγόρασε πρόσφατα τον κατασκευαστή της live audio εφαρμογής Locker Room , γεγονός που δείχνει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία των social audio που διαδόθηκε από την δημοφιλής εφαρμογή Clubhouse. Αυτές οι νέες πλατφόρμες ήχου βρίσκονται στα αρχικά στάδια της υιοθέτησης των καταναλωτών, ωστόσο όπως οι πλατφόρμες podcasting και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθαν πριν από αυτά, οι νέες πλατφόρμες ήχου μπορούν να παρέχουν στους εμπόρους την δυνατότητα να εξερευνήσουν σε ποιες εφαρμογές περνούν οι καταναλωτές τον χρόνο τους.  

Το social audio θεωρείται κάτι καινούριο γι’ αυτό και τα brands παραμένουν αβέβαια σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μορφή των νέων εφαρμογών. Προς το παρόν, το invite-only Clubhouse δεν μεταδίδει διαφημίσεις, επειδή είναι περισσότερο επικεντρωμένο στην εμπειρία των χρηστών και στη γρήγορη δημιουργία κοινού, παρόμοιο με την προσέγγιση που υιοθέτησαν οι νέες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τα δεδομένα της εφαρμογής Annie, το Clubhouse σημείωσε αύξηση της βάσης χρηστών από 600.000 το Δεκέμβριο στα 12,7 εκατομμύρια έως τα μέσα Μαρτίου. Οι πιο καθιερωμένες κοινωνικές πλατφόρμες συνήθως βλέπουν πολύ υψηλότερες λήψεις, ωστόσο το Clubhouse βρίσκεται στα αρχικά στάδια της παροχής μιας θετικής εμπειρίας για τους συμμετέχοντες.

Φαίνεται πως πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώνονται στην οικοδόμηση της βάσης και, στη συνέχεια, μόλις προσελκύσουν ένα ευρύ κοινό και έχουν παραγάγει αρκετό περιεχόμενο, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά έσοδα, τότε εμφανίζουν τις διαφημίσεις στο περιεχόμενο τους. Ωστόσο, το Clubhouse φαίνεται πως αν σημειώσει επιτυχία μπορεί να είναι η πρώτη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που θα αποτελέσει το μοντέλο «social audio frenzy». 

Η ανάπτυξη του Clubhouse έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook, το LinkedIn και το Twitter. Το Facebook αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ορισμένα σχέδια για την κυκλοφορία πολλών προϊόντων ήχου κοινωνικής δικτύωσης, όπως live audio αίθουσες στις δημοφιλείς ομάδες του, οι οποίες εστιάζονται σε συγκεκριμένα θέματα και εξειδικευμένα ενδιαφέροντα. Οι δημιουργοί που φιλοξενούν live audio αίθουσες θα μπορούν να χρεώνουν τα άτομα για την είσοδο τους στην πλατφόρμα ή την συνδρομή τους, δίνοντάς τους έναν τρόπο να δημιουργήσουν έσοδα από το ηχητικό τους περιεχόμενο. 

Το Clubhouse μπορεί να υιοθετήσει ένα παρόμοιο μοντέλο δημιουργίας εσόδων προκειμένου να υποστηρίξει τους δημιουργούς, παρόμοιο με αυτό που έχει κάνει το Patreon για τους δημιουργικούς επαγγελματίες. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν το Clubhouse θα ζητήσει τελικά την άδεια των ανθρώπων να ηχογραφήσουν και να αρχειοθετήσουν τις ζωντανές συνεδρίες ήχου προκειμένου να τις ξανακούσουν. 

Η αρχειοθέτηση των ηχητικών συνεδριών μπορεί επίσης να βοηθήσει τα brands που θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινωνική ακρόαση, να αποκτήσουν μια ιδέα για το τι ενδιαφέρει περισσότερο τους καταναλωτές, καθώς οι άνθρωποι μοιράζονται τις απόψεις τους στο διαδίκτυο. 

Εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι άλλες υπηρεσίες αναπαραγωγής ήχου όπως το Spotify, μπορούν να παρέχουν ένα μοντέλο για το πώς αναπτύσσονται οι τάσεις γύρω από το social audio και τους τρόπους με τους οποίους τα brands ασχολούνται με αυτές τις νέες μορφές περιεχομένου. Το Spotify δημιουργεί σχεδόν το 90% των εσόδων του από συνδρομές επί πληρωμή στην υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις, ωστόσο το κοινό για τις ad-supported υπηρεσίες αυξήθηκε 30% σε 199 εκατομμύρια παγκοσμίως πέρυσι. Με την εξαγορά της Betty Labs, του κατασκευαστή του Locker Room, το Spotify είναι πιθανό να αναπτύξει ένα μοντέλο δημιουργίας εσόδων που θα περιλαμβάνει μια κεντρική πλατφόρμα audio streaming. 

Τα brands που επιδιώκουν να συνεργαστούν με Influencers, οι οποίοι έχουν λίγους αλλά πιστούς ακόλουθους σχετικά με τον προγραμματισμό του social audio, θα πρέπει να λάβουν τις ίδιες προφυλάξεις όπως κάνουν και στα υπόλοιπα δίκτυα. Φαίνεται πως η επιτυχία του Clubhouse αυτήν τη στιγμή αποδίδεται στην αυθεντικότητα. Τα brands πρέπει να είναι σαφή και ξεκάθαρα όταν επιθυμούν να μιλήσουν για την επωνυμία τους. Οι ελκυστικοί influencers μπορούν σίγουρα να προσελκύσουν περισσότερο πλήθος με αποτέλεσμα τα brands να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.