25 Απρ 2024
READING

Μήπως είδατε τον Jack Ma;

7 MIN READ

Μήπως είδατε τον Jack Ma;

Μήπως είδατε τον Jack Ma;

Ο selling-savvy μεγιστάνας με τη φανταχτερή του παρουσία που δεν φοβήθηκε ποτέ τη δημοσιότητα, λείπει. Και μάλιστα, λείπει για μήνες.Όταν ο Jack Ma ξεκίνησε την Alibaba ως ένα ηλεκτρονικό κατάστημα από το διαμέρισμά του, ίσως να μην πίστευε ότι θα εξελισσόταν το εγχείρημά του σε έναν παγκόσμιο κολοσσό – ίσως και ναι.

Όπως και να έχει, οι περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες της εταιρίας του επάνω σε υπηρεσίες διαδικτυακών αγορών, cloud computing και τεχνητής νοημοσύνης φανερώνουν ότι ο Κινέζος μεγιστάνας δεν είχε κανέναν λόγο να μας κάνει να τον αναζητούμε ήδη μήνες, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψιν το δραστήριο του δημόσιο προφίλ. Άλλωστε, ποτέ δεν κρύφτηκε από τη δημοσιότητα και ποτέ δεν έκρυψε από εκείνη αυτό που έχτισε.

page1image29744448

 

 

 

 

 

 

Το χρονικό της Alibaba

Έχοντας πετύχει να δρα ως μία peer-to-peer πλατφόρμα ενώνοντας επιχειρήσεις με καταναλωτές (B2C), επιχειρήσεις με επιχειρήσεις (Β2Β) και ακόμα καταναλωτές με άλλους καταναλωτές (C2C), έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη για το ηλεκτρονικό εμπόριο όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Χωρίς να εμπορεύεται μόνο προϊόντα της χώρας του αλλά εισάγοντας εκατομμύρια κωδικούς από το εξωτερικό, είναι ένα από τα κυρίαρχα κανάλια ηλεκτρονικών αγορών για τους πολίτες όλου του κόσμου και διαδικτυακές τους αγοραστικές τους επιλογές.

Φτάνουμε στις 28 Ιουνίου 1999 για να βρούμε την αρχή της Alibaba. Ο όχι και τόσο γοητευτικός δάσκαλος αγγλικής γλώσσας Jack Ma ξεκινάει την alibaba.com, όπου έρχεται σήμερα να συνδέσει Κινέζους εξαγωγείς με εταιρίες και επιχειρήσεις σε πάνω από 190 χώρες στον κόσμο. Έτσι, δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο να βρουν κατασκευαστές στην Κίνα για τεράστιες γκάμες προϊόντων. Και το ταξίδι ξεκίνησε.

page2image29746320 page2image19284928

Ιστοσελίδες για διαδικτυακές αγορές (π.χ. Taobao, Tmall, Aliexpress) και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων (π.χ. Sina Weibo, Youku Tudou) από την Κίνα ήταν ένα κομμάτι από τις επενδυτικές δραστηριότητες της Alibaba Group με το πέρασμα των ετών. Επιπλέον, το Alipay – όμοιο με τις υπηρεσίες πληρωμών μέσω Paypal – ήρθε να καινοτομήσει στο μεγάλο πλέον ηλεκτρονικό κατάστημα του Jack Ma. Έτσι, από τους 18 απασχολούμενους το 1999 σήμερα συναντούμε περίπου 118.000(!) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μεταβλητή Jack Ma

To Bloomberg σήμερα, με περιουσία καθαρής αξίας (net worth) 51,1$ δις, έχει στην 26η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων, μαντέψτε ποιον… Ένα άλμα δεκάδων δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων από το 2014 σημειώθηκε για την Alibaba Group όταν αποφάσισε – ξέρετε ποιος – να θέσει σε αρχική δημόσια προσφορά(Initial Public Offering – IPO) την Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο IPO στην ιστορία.

page3image29744240

Στα 55α του γενέθλια, στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, αποφασίζει να αποχωρήσει από την προεδρία της Alibaba, εκπληρώνοντας ένα μέρος ενός μακροχρόνιου σχεδίου του. Ένας χαρισματικός και ενεργητικός ηγέτης, όπως χαρακτηρίζεται κατά καιρούς από τα διεθνή μέσα, αποφασίζει να μείνει πλέον με το 4,8% των μετοχών του μεγάλου αυτού ομίλου. Forbes, TIME, World Economic Forum είναι μερικοί οργανισμοί που αναγνώρισαν το έργο του, με τον ίδιο ποτέ να μη σταμάτησε να επενδύει, να ενδιαφέρεται για δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου – διακριτικά – για τον αντίκτυπο της γοργής κινεζικής βιομηχανικής ανάπτυξης στο περιβάλλον. Κατάκτησή του και ο αριθμός ποσόστωσης των γυναικών που εργάζονται στον όμιλο της Alibaba ως αυτός αγγίζει το 50%, έχοντας περίπου το 30% σε θέσεις senior management μόνο γυναίκες. Τέλος, η συνεχής ενδυνάμωση και επιρροή σε νέους επιχειρηματίες να τολμήσουν, όπως και η πίστη στην ακαδημαϊκή κατάρτιση που μπορεί να έχει κάποιος ήταν πάντα εμφανή.

Η ρήξη με την κυβέρνηση

Οι προσπάθειες του Jack Ma να φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό κινεζικό κεκτημένο δεν άφησαν αδιάφορη την κρατική ηγεσία της Κίνας. Τον Οκτώβριο του 2020 στη Σαγκάη, η Ant Group – ο όμιλος που διαχειρίζεται τις οικονομικές υπηρεσίες της Alibaba μέσω του Alipay – ήταν έτοιμη να για το νέο μεγαλύτερο ΙΡΟ στην παγκόσμια ιστορία.

Μιλώντας σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα με κάπως αμφιλεγόμενο ύφος για το ρυθμιστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα, ότι κάποιες στιγμές λειτουργεί ως «ενεχυροδανειστήριο», προκλήθηκαν οι πρώτες αισθητές ρήξεις με την πεποίθησή του για το ιδεατό της ψηφιακής χρηματοπιστωτικής λογικής. Η προσοχή της κυβέρνησης στράφηκε στο πρόσωπό του και κλήθηκε μαζί με τους στενούς του συνεργάτες σε συναντήσεις με στελέχη των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χαρακτηριστική είναι η πτώση της μετοχής από τον Νοέμβριο 2020 μέχρι τις αρχές του Μαΐου 2021 περί το 23% της τότε χρηματιστηριακής της αξίας.Πηγή: NASDAQ (nasdaq.com)

Το πρόστιμο-μαμούθ και το μάθημα προς όλους

Οι ρυθμιστικές αρχές στην Κίνα δήλωσαν ότι η Alibaba, ως ένας διαδικτυακός γίγαντας, ασέλγησε στην αγορά λόγω της δεσπόζουσας θέσης της για αρκετά χρόνια. Επιπλέον, η καινοτομία των online πληρωμών δεν άρεσε και πολύ στις ρυθμιστικές αρχές, ειδικά μέσω ιδιωτικής πλατφόρμας που ανήκει στην ίδια την εταιρία. Τότε, στις αρχές Απριλίου 2021, ένα πρόστιμο πρωτόγνωρο επιβλήθηκε. Αν και μόνο το 4% από τον κύκλο εσόδων της εταιρίας για το 2019 αντιστοιχεί στο 2,8$ δις αξίας πρόστιμο που επιβλήθηκε, το «χαστούκι» ήταν μεγάλο. Με κύριο αφήγημα την μονοπωλιακή εμπορική τακτική της Alibaba στην αγορά, οι ρυθμιστικές αρχές του κράτους της Κίνας τείνουν να προχωρούν σε περαιτέρω έρευνες σχετικά με την ίδια την εταιρία και τους ανταγωνιστές ακόμα, όπως και σε συγχωνεύσεις και εξαγορές γενικότερα στην αγορά. 34 εταιρείες, με τεχνολογικό επιχειρηματικό υπόβαθρο, κλήθηκαν μετέπειτα από αξιωματούχους και προειδοποίησαν με το «μάθημα» που έδωσαν στην Alibaba.

Ο Jack Ma και η κριτική στις ρυθμιστικές αρχές φαίνεται ότι επέφεραν συνέπειες στην Alibaba, αλλά και σε αυτόν. Το πρόστιμο είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Ωστόσο, από τον περασμένο Ιανουάριο, αναζητούμε ακόμα την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, με πολλές φήμες να αιωρούνται μέχρι και για κατ’οίκον περιορισμό από τις κρατικές αρχές.

Τελικά, μήπως εσείς έχετε δει πουθενά τον Jack Ma;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.