Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των περιπτώσεων απάτης 

Η διαρκής ανάπτυξη και ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου συνοδεύεται δυστυχώς και από την αντίστοιχη άνοδο των περιπτώσεων απάτης. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Juniper Research που φέρει τον τίτλο «Online Payment Fraud: Emerging Threats, Segment Analysis & Market Forecasts 2021-2025»  η αξία των ζημιών που οφείλονται στις απάτες του ηλεκτρονικού εμπορίου θα αυξηθεί κατά 18% σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε σχέση με τα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια που σημειώθηκαν το 2020!

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι απατεώνες στόχευσαν περισσότερο τους καταναλωτές καθώς αυξάνονταν η χρήση των καναλιών του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, εκθέτοντας τις αδυναμίες των συστημάτων προστασίας των προσωπικών δεδομένων που διαθέτουν αρκετές πλατφόρμες, αφήνοντας τους καταναλωτές εκτεθειμένους σε κάθε μορφής κίνδυνο.

Η Juniper Research διαπίστωσε επίσης ότι η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη ενιαία αγορά όσον αφορά τις απάτες του ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, αφού εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 θα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των απωλειών που οφείλονται στις απάτες του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως με απώλειες άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μελέτη υπογραμμίζει ακόμα ότι στην μαζική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας εντοπίζονται ελλείψεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη μίας επαρκούς πλατφόρμας ανίχνευσης και πρόληψης επικίνδυνων περιστατικών και υπέδειξε αυτόν τον παράγοντα ως την βασική αιτία πίσω από την ταχεία ανάπτυξη στις απάτες ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας.

Σύμφωνα με την Juniper Research, οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές που δραστηριοποιούνται στην Κίνα θα πρέπει να επενδύσουν στην ανίχνευση και την πρόληψη της απάτης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με σκοπό να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν όλο και περισσότερο ζημιές στα ήδη οριακά λειτουργικά τους περιθώρια. Ακόμη, σε όλες τις αγορές, η μελέτη συνιστά στους λιανοπωλητές να χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αυξήσουν την ασφάλεια σε όλα τα πιθανά κανάλια που είναι ευάλωτα σε περιπτώσεις απάτης.

Έτσι, ενώ οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές φαίνεται ότι πλέον θα είναι έτοιμοι να μειώσουν τα ποσοστά απάτης σε σύγκριση πάντα με τα επίπεδα που βρίσκονται έως σήμερα, η Juniper εκτιμά ότι οι περισσότεροι θα διστάσουν να εισαγάγουν επιπλέον διαδικασίες πιστοποίησης και δικλίδες ασφαλείας στην διαδικασία πληρωμής. Βέβαια, η έκθεση επισημαίνει ότι η σαφής ανταλλαγή μηνυμάτων γύρω από τους ελέγχους ασφαλείας και τα αυτοματοποιημένα αναλυτικά στοιχεία συμπεριφοράς που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν βασικές δυνατότητες για την πρόληψη της απάτης χωρίς να διαταράσσουν την εμπειρία των πελατών.

Εν κατακλείδι, είναι σαφές ότι η ανάγκη για ασφάλεια είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ωστόσο, το ανταγωνιστικό περιβάλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου σημαίνει επίσης ότι οι έμποροι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι έλεγχοι ασφαλείας δεν θα διαταράσσουν την εμπειρία των χρηστών και δεν διακινδυνεύουν ως εκ τούτου υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης της απόπειρας των αγορών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here