24 Απρ 2024
READING

Οι 5 πιο-υψηλής τεχνολογίας- βιώσιμες πρωτοβουλίες μόδας

4 MIN READ

Οι 5 πιο-υψηλής τεχνολογίας- βιώσιμες πρωτοβουλίες μόδας

Οι 5 πιο-υψηλής τεχνολογίας- βιώσιμες πρωτοβουλίες μόδας

Η βιομηχανία μόδας ήταν υπεύθυνη για τουλάχιστον το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) το 2018, περισσότερο δηλαδή από την παραγωγή άνθρακα των οικονομιών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η βιωσιμότητα είναι η νέα τάση στη μόδα, με κυβερνήσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα και εμπορικούς οργανισμούς να ζητούν αλλαγές στον τρόπο παραγωγής της μόδας, προκειμένου να μειωθεί η τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον παγκοσμίως.

Η τεχνολογία έχει οδηγήσει σε αυτήν την αλλαγή, με τις εταιρείες να στρέφονται σε νέες βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής προκειμένου να βοηθήσουν το περιβάλλον να μείνει υγιές. Ας δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες υψηλής τεχνολογίας που έχει υιοθετήσει η βιομηχανία μόδας μέχρι στιγμής.

5. Παπούτσια Nike “Space Hippie”

Η μάρκα αθλητικών ειδών Nike είναι γνωστή για τις πρωτοβουλίες της σχετικά με την παρουσία μηδενικού άνθρακα και μηδενικών αποβλήτων, γι’ αυτό και κυκλοφόρησε τα νέα sneakers Space Hippie, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά. Το νήμα που παράγεται για να δημιουργηθεί το Space Hippie Flyknit δημιουργείται από 85-90% ανακυκλωμένα υλικά όπως πλαστικά μπουκάλια, μπλουζάκια και απορρίμματα. 

4. Δέρμα κάκτου από την Desserto

Οι ιδρυτές της εταιρείας Desserto, Adrián López Velarde και Marte Cázarez, προσπάθησαν να βρουν ένα βιώσιμο μέσο δημιουργίας δέρματος με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τελικά ένα vegan δέρμα από κάκτους. Ο κάκτος είναι ένας φυσικός συλλέκτης άνθρακα που σημαίνει ότι μειώνει πραγματικά το CO2 καθώς αναπτύσσεται. Το αγρόκτημα όπου καλλιεργούνται οι κάκτοι είναι σε θέση να απορροφά 8.100 τόνους CO2 ετησίως, παράγοντας μόνο 15,30 τόνους CO2 ετησίως, καθιστώντας την παραγωγή εξαιρετικά βιώσιμη. Η Desserto χρησιμοποιήθηκε στη συλλογή καινοτομιών της H&M’s Innovation Stories με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τις βιώσιμες εναλλακτικές μόδας.

3. Adidas sneaker Stan Smith με βάση τα μανιτάρια

Η Adidas κυκλοφόρησε μια έκδοση των περίφημων sneakers Stan Smith που παράγονται από τις ρίζες των μανιταριών. Το νέο υλικό κατασκευάζεται από ένα ανανεώσιμο μυκήλιο και χρειάζεται λιγότερο από δύο εβδομάδες προκειμένου να αναπτυχθεί, χρησιμοποιώντας την κάθετη γεωργική μέθοδο που αυξάνει την απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο σε μια πολύ αποτελεσματική διαδικασία παραγωγής.

Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό από τον οργανισμό σε υλικό, όπου αυτός γίνεται επί του παρόντος στην Καλιφόρνια, ωστόσο η Adidas αναφέρει ότι θα μεταφέρει την επιχείρηση στην Ευρώπη εντός ενός έτους. Το τελικό στάδιο της παραγωγής είναι η μετατροπή του Mylo σε οποιοδήποτε χρώμα ώστε να είναι έτοιμο για την παραγωγή του παπουτσιού. Η εισαγωγή του mylo ως νέου υλικού είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην τολμηρή φιλοδοξία της εταιρείας να βοηθήσει να μειωθούν τα πλαστικά απορρίμματα. Τα νέα sneakers κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με τη μάρκα βιοτεχνολογίας Bolt Threads, η οποία στο παρελθόν παρήγαγε υλικό με βάση το μανιτάρι για την ετικέτα μόδας Stella McCartney.

4. Re.Uniqlo

Με την Re.Uniqlo, οι πελάτες μπορούν να δωρίσουν τα ανεπιθύμητα αντικείμενα Uniqlo στα καταστήματα πριν ταξινομηθούν. Ύστερα τα ρούχα ταξινομούνται σε 18 λεπτομερείς κατηγορίες όπως εποχή, φύλο, μέγεθος, ενήλικας, παιδί, κλίμα, πολιτισμός ή θρησκεία προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών χρησιμοποιώντας μια μοναδική τεχνολογία για ανακύκλωση και δημιουργία νέων ρούχων. Οποιαδήποτε άλλα είδη ρούχων ανακυκλώνονται ως εναλλακτικά καύσιμα για τη μείωση των εκπομπών CO2. Τέλος, η  εταιρεία παρέχει κατάλληλα ρούχα για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και το ανακυκλωμένο καύσιμο και ηχομονωτικό υλικό αποστέλλεται στα εργοστάσια. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η Uniqlo έχει συλλέξει πάνω από 620.000 μπουφάν στη εταιρεία στην Ιαπωνία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αυτής της νέας σειράς.

5.«Looop» από την H&M

Η τεχνολογία «Looop» της H&M είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα ανακύκλωσης ενδυμάτων, το οποίο τεμαχίζει παλιά ρούχα και τα περιστρέφει σε ολοκαίνουργια μπροστά στους πελάτες. Το νέο σύστημα «Looop» θα κυκλοφορήσει στα βασικά καταστήματα στη Στοκχόλμη, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το επαναστατικό σύστημα ανακύκλωσης ενδυμάτων θα αποκαλυφθεί στο κοινό. 

Το Looop παίρνει από τους πελάτες τα παλιά ρούχα, τα καθαρίζει, τα τεμαχίζει σε ίνες και μετά δημιουργεί ένα νέο νήμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ολοκαίνουργιων ενδυμάτων. Οι αγοραστές μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη διαδικασία, στην οποία δεν χρησιμοποιείται νερό καθώς και καμία χημική ουσία και πραγματοποιείται μέσα στην εγκατάσταση γυαλιού σε πραγματικό χρόνο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.