Ο Elon Musk, o διευθύνων σύμβουλος της Tesla φαίνεται ότι έχει βάλει στόχο να μετατρέψει κάθε σπίτι σε κάποιου είδους εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που θα παράγει, θα αποθηκεύει και θα παραδίδει ενέργεια πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο και όλα αυτά χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της εταιρείας.
Μπορεί η συγκεκριμένη εταιρεία να ασχολείται με την πώληση προϊόντων αποθήκευσης ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και χρόνια, αλλά η νέα πολιτική της εταιρείας που στοχεύει στο να πουλάει αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με τα προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας αποκαλύπτουν μια στρατηγική που στοχεύει στην κλιμάκωση αυτών των επιχειρήσεων και της χρησιμότητας τους.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Elon Musk, αυτές οι συνθήκες πρόκειται να ευνοήσουν όχι μόνο την Tesla αλλά και τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας στο κοντινό ή μακρινό μέλλον. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει, οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας Ενέργειας θα αποτύχουν και ως προς το να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, υποδεικνύοντας ως τεκμήρια τις διακοπές ρεύματος στην Καλιφόρνια το περασμένο καλοκαίρι και την πιο πρόσφατη αποτυχία του δικτύου στο Τέξας ως απόδειξη ότι η αξιοπιστία του δικτύου αποτελεί πλέον μία εύλογη ανησυχία.
Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία τροποποίησε τον ιστότοπό της για να εμποδίσει τους πελάτες να αγοράζουν μόνο ηλιακή ενέργεια ή το Powerwall, το προϊόν αποθήκευσης ενέργειας και αντ ‘ αυτού απαιτούσε την αγορά ενός ολιστικού συστήματος. Μάλιστα, ο ίδιος ο Elon Musk επιβεβαίωσε αργότερα την κίνηση αυτή σε ένα tweet, δηλώνοντας το Powerwall θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και ότι το περιβάλλον διεπαφής του συγκεκριμένου προϊόντος θα αλληλεπιδρούσε αποκλειστικά με τον ηλεκτρικό πίνακα κάνοντας την εγκατάσταση του ευκολότερη.
Ουσιαστικά, το επιχείρημα της Tesla είναι ότι το δίκτυο θα χρειαζόταν περισσότερες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και μεγαλύτερους υποσταθμούς για την πλήρη απόδοση μιλώντας για την ταυτόχρονη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης.
Στον αντίποδα αυτής της λογικής, τα κατανεμημένα οικιστικά συστήματα — φυσικά χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της Tesla- θα παρείχαν μια καλύτερη απόδοση, κατά την άποψη του Musk. Ο ισχυρισμός του υποστηρίχθηκε εν μέρει και από κάποιες πρόσφατες μελέτες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το οποίο διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν σε ένα δίκτυο μηδενικού άνθρακα υπερδιπλασιάζοντας την ικανότητα δυναμικής μεταφοράς τους ενώ μία ακόμα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον που δείχνει ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί να τριπλασιάσει τα συστήματα δυναμικής μεταφοράς μέχρι το 2050 για να επιτύχει μηδενικές εκπομπές.
Φαίνεται ότι ο Musk έχει οραματιστεί ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό σύστημα ηλεκτρικού δικτύου σε σύγκριση με αυτό που έχουμε σήμερα, το οποίο ελέγχεται κεντρικά και διοικείται από φορείς εκμετάλλευσης δικτύου και ανεξάρτητους οργανισμούς όπως η California Independent System Operator το Electric Reliability Council του Τέξας. Πρόκειται για ένα όραμα που είναι φυσικά γεμάτο με γραφειοκρατικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις. Βέβαια, οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας Ενέργειας και η ρυθμιστική πολιτική θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να διαχειριστούν την εισροή των λεγόμενων κατανεμημένων ενεργειακών πόρων, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες σε στέγες κατοικιών, οι οποίοι ενδέχεται να αντιβαίνουν στα μακρόχρονα επιχειρηματικά μοντέλα των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας Ενέργειας.
Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-συν-αποθήκευσης θα είναι επαρκείς για να μηδενίσουν τις εκπομπές άνθρακα του ενεργειακού δικτύου δεν είναι ακόμα σαφές. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι απαιτήσεις για την χρήση της γης, οι απαιτήσεις αποθήκευσης και τα άλλα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενδέχεται να δημιουργήσουν εμπόδια. Παρόλα αυτά ο Elon Musk δεν φαίνεται να πτοείται.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.