16 Απρ 2024
READING

Πολύ σημαντική η ευτυχία των εργαζομένων για τις εταιρείες 

4 MIN READ

Πολύ σημαντική η ευτυχία των εργαζομένων για τις εταιρείες 

Πολύ σημαντική η ευτυχία των εργαζομένων για τις εταιρείες 

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι που βιώνουν το αίσθημα της ευτυχίας είναι περισσότερο αφοσιωμένοι, πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί—και συμβάλλουν περισσότερο στην επιτυχία και την απόδοση της εκάστοτε εταιρείας. Έτσι, όσοι βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις έχουν σαφώς την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ευτυχία και είναι σίγουρο ότι αν το κάνουν θα συμβάλλουν σημαντικά στα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Αρκετοί είναι αυτοί που προβλέπουν έναν θαυμάσιο κόσμο εργασίας σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν περισσότερη προσοχή και προνόμια και θα είναι πιο αφοσιωμένοι και παραγωγικοί. Ωστόσο, η δημιουργία των προϋποθέσεων για την εκπλήρωση, την ευτυχία και την αποτελεσματικότητα δεν είναι απλώς μία ευχή για να πραγματοποιηθεί. 

Με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ευτυχία, οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν τον θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την λήψη των αποφάσεων και την απόδοση της εργασίας και τα λειτουργικά κόστη. Ανεξάρτητα, από τον παράγοντα της «ανθρωπιάς» τα επίπεδα ικανοποίησης των εργαζομένων διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικά ρόλο και σε ό,τι αφορά την απόδοση επιχειρηματικής δραστηριότητας και πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις και οι ηγέτες αυτών δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ευτυχία. Μάλιστα, πιστεύεται ότι η ευτυχία είναι σε έναν βαθμό ακόμη και γενετικά προκαθορισμένη. Οι ενήλικες έχουν την εξουσία να επιλέγουν πώς σκέφτονται τα πράγματα, πώς αντιδρούν και πώς διαμορφώνουν τις συνθήκες που τους περιβάλλουν. Βέβαια, η δομή του χώρου εργασίας είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη της ευτυχίας και σε αυτό το σημείο έχουν λόγο και οι επιχειρήσεις.

Οι παράγοντες της ευτυχίας στον εργασιακό χώρο

Ενσυναίσθηση και αμεσότητα

Οι μεγάλοι ηγέτες αποδεικνύουν ότι νοιάζονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι οι ηγέτες τους έχουν μια αίσθηση ενσυναίσθησης, τότε οι εργαζόμενοι αναφέρουν καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της θετικής εργασιακής εμπειρίας έχει να κάνει με το πόσο διαθέσιμοι και παρόντες είναι εκείνοι που βρίσκονται στις υψηλές και ηγετικές θέσεις. 

Δυνατότητα επιλογής

Ένας άλλος τρόπος για να ενισχυθεί η ευτυχία και η ικανοποίηση μεταξύ των εργαζομένων αφορά στο να διασφαλιστεί ότι παρέχονται όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές. Μάλιστα, μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ διαπιστώνει όταν οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των καθηκόντων και των χρονοδιαγραμμάτων τους στην εργασία, αναφέρουν επίσης μεγαλύτερα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης από την εργασία. Έτσι, οι ηγέτες οφείλουν να δίνουν στους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές σχετικά με τον τόπο της εργασίας, το πότε εργάζονται και το πώς εργάζονται. Φυσικά, δεν είναι πάντα δυνατό να δίνεται στους ανθρώπους η πλήρης αυτονομία, αλλά ακόμα και η προσπάθεια είναι σημαντική.

Ολιστική προσέγγιση

Μία τάση που κερδίζει έδαφος τον τελευταίο καιρό θέλει τις εταιρείες να επενδύουν ευρέως συνολικά στην ευημερία των εργαζομένων—προσφέροντας κάθε είδους υποστήριξη από υπηρεσίες φροντίδας παιδιών μέχρι προγράμματα οικονομικής και σωματικής στήριξης. Η παρακολούθηση των συνολικών αναγκών των ατόμων στέλνει ένα μήνυμα στους υπαλλήλους αναφορικά με την σημασία της δικής τους προσφοράς και ενισχύουν την παραγωγικότητα τους, αφού η ικανοποίηση στους διαφορετικούς τομείς της ζωής δημιουργεί το απαραίτητο υπόβαθρο ούτως ώστε οι άνθρωποι να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Αναγνώριση και επιβράβευση

Ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας που κάνουν, οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν ότι αυτά που προσφέρουν εκτιμώνται και ανταμείβονται. Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διευκρινίζεται και να επιβραβεύεται κατά καιρούς η συνεισφορά τους. Οι άνθρωποι επιθυμούν να γνωρίζουν ότι τόσο οι δικές τους αποδόσεις όσο και αυτές  των άλλων αξιολογούνται δίκαια—επειδή αυτό είναι θεμελιώδες και για την ευτυχία. Το να αισθάνεται, δηλαδή, κάποιος ότι λαμβάνει την απαραίτητα αναγνώριση συμβάλλει στην ευτυχία αλλά και στην αποδοτικότητα της εργασίας.

Προκλήσεις και περιθώριο εξέλιξης

Η σκληρή δουλειά, η ανάγκη επίλυσης δύσκολων προβλημάτων, η προσφορά και το περιθώριο εξέλιξης είναι όλα παράγοντες που συνεισφέρουν στην ευτυχία και τα κίνητρα για την καλύτερη απόδοση και εργασία. Έτσι, μία ενδιαφέρουσα εργασία, δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση της αυξημένης ευθύνης αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία και τις ευκαιρίες μάθησης που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν.

Ενδυνάμωση ομαδικού πνεύματος 

Οι θετικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που συνεργάζονται είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στοιχεία της ευτυχίας—στην εργασία αλλά και στην ζωή γενικότερα. Βέβαια, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο George Washington υποδεικνύει οι γυναίκες συνάπτουν περισσότερες φιλίες στην εργασία και έχουν περιορισμένες συγκρούσεις. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση η σύνδεση μέσω κοινωνικών ή ομαδικών επιδιώξεων, είτε συνολικά μέσω των εργασιών όπου οι άνθρωποι εργάζονται για να πετύχουν μαζί είναι ακόμα ένας παράγοντας που ενισχύει το αίσθημα της ευτυχίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.