Το Amazon επιτρέπει στους ανεξάρτητους πωλητές την άμεση επικοινωνία με τους καταναλωτές

Το Amazon πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί ένα νέο εργαλείο που ονομάζεται  Manage Your Customer Engagement (MYCE), το οποίο επιτρέπει σε ορισμένους εξωτερικούς πωλητές και συνεργάτες να πραγματοποιούν για πρώτη φορά απευθείας συναλλαγές με τους πελάτες της πλατφόρμας!

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα επιτρέπει στις εταιρείες να στέλνουν καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους υπάρχοντες πελάτες σχετικά με τις νέες κυκλοφορίες των προϊόντων ή οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες. Σαφώς, η κυκλοφορία νέων προϊόντων αποτελεί μία πρόκληση για την πλατφόρμα, αφού η εκάστοτε τοποθέτηση βασίζεται σε αλγόριθμους που καθοδηγούνται από τα δεδομένα των αγορών που προϋπάρχουν.

Οι έμποροι και οι εξωτερικοί συνεργάτες μπορούν επίσης να προτείνουν προσφορές για να οδηγήσουν τους πελάτες σε επαναλαμβανόμενες αγορές και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο εμπορικό σήμα τους, ενώ οι βασικές μετρήσεις της απόδοσης θα είναι διαθέσιμες για την παρακολούθηση της εμπλοκής. Έτσι, το ίδιο το Amazon σχολίασε μέσω ενός σχετικού βίντεο ότι οι πελάτες αγαπούν να είναι οι πρώτοι που μαθαίνουν για νέα προϊόντα από τις αγαπημένες τους μάρκες και αισθάνονται ακόμα πιο σημαντικοί όταν ένα εμπορικό σήμα μοιράζεται και επικοινωνεί προσφορές. Ως εκ τούτου, η λογική των παραπάνω διεργασιών είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει και τα επίπεδα πιστότητας για τις εταιρείες.

Το πρόγραμμα MYCE σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη πολιτική του Amazon για τον περιορισμό των εμπορικών σημάτων από την άμεση προσέλκυση των πελατών, η οποία οφείλονταν εν μέρει, στην απόπειρα περιορισμού της κατάχρησης. Έως στιγμής, οι έμποροι είχαν απλώς την δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τους αγοραστές μέσω μιας δυνατότητας ανταλλαγής μηνυμάτων αναφορικά με τα θέματα παράδοσης, όπως η κατάσταση της παραγγελίας.

Ωστόσο, το νέο εργαλείο έχει πολλές προϋποθέσεις συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας μόνο στα μέλη του Brand Registry, ενός προγράμματος, δηλαδή, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015 ως ένα μέσο για να περιορίσει τις παραποιημένες λίστες που και στην συνέχεια επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και κάποια εργαλεία περιεχομένου.

Οι καμπάνιες είναι επίσης διαθέσιμες μόνο σε μάρκες και εταιρείες που διατηρούν ήδη μια σελίδα Amazon Stores και έχουν την δική τους πελατειακή βάση και τους ανάλογους ακολούθους. Η πλατφόρμα, βέβαια, δεν θα μοιράζεται τις πληροφορίες και τα δεδομένα της επικοινωνίας των πελατών με τις εταιρείες. 

Σύμφωνα με το CNBC, είναι το Amazon και όχι οι ίδιοι οι πωλητές, που στέλνει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους followers της κάθε μάρκας. Μπορεί, βέβαια, να αναφέρει πόσοι πελάτες έχουν επιλέξει να λαμβάνουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά όχι τα ακριβή ονόματα ή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Τέλος, όλες οι καμπάνιες περνούν από τον έλεγχο του του moderation team του Amazon για το περιεχόμενο τους.

Η πρωτοβουλία του Amazon έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία όλο και περισσότεροι εξωτερικοί συνεργάτες και έμποροι άρχισαν να πωλούν στην πλατφόρμα του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρά τις ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση στους πελάτες. Έτσι, το Amazon τα τελευταία χρόνια εισήγαγε περισσότερα εργαλεία που στοχεύουν στην οικοδόμηση της κάθε μάρκας, όπως τα Amazon Stores, τα Amazon Posts και τη δυνατότητα προσθήκης διαδραστικών βίντεο στις σελίδες με τις λίστες των προϊόντων για να βοηθήσουν τα εμπορικά σήματα να ξεχωρίσουν.

Ταυτόχρονα, το Amazon καλείται να αντιμετωπίσει επίσης τον ανταγωνισμό για την διατήρηση αυτών των εμπόρων στην πλατφόρμα τους από πλατφόρμες όπως το Shopify, το WordPress και το Magento της Adobe που προσφέρουν λιγότερο περιοριστικά εργαλεία εμπλοκής με τους καταναλωτές και έτσι έπρεπε να δράσει αναλόγως.