Το Amazon βρίσκεται 4 χρόνια μπροστά σε τεχνολογικό επίπεδο από τις εταιρείες super market

Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο βιβλιοπωλείο του Amazon, αναμφισβήτητος ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου συνέχισε να κάνει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και του computer vision ακόμα πιο ισχυρή.Τον Ιανουάριο του 2018, το Amazon έκανε το ντεμπούτο του Amazon Go στο Seattle. Για πρώτη φορά, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να μπαίνουν στο κατάστημα, να παίρνουν οτιδήποτε θέλουν από τα ράφια και να πληρώνουν ηλεκτρονικά.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2020, το Amazon ξεκίνησε το Amazon Go Grocery πάλι στο Seattle. Το Go Grocery έχει τις ίδιες αρχές σχεδιασμού της τεχνολογίας «Just Walk Out» με το Amazon Go, μόνο που ήταν λίγο μεγαλύτερο και κάπως πιο περίπλοκο. Πιο αναλυτικά, τα Amazon Go Grocery είναι συχνά μεγαλύτερά από τα 2.500 εως τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα και πωλούν επίσης περισσότερα βασικά είδη, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Amazon ξεκίνησε να εξαπλώνει το Amazon Fresh grocery concept στην Καλιφόρνια και το πιο σημαντικό, είναι ότι πλέον υπήρχαν δύο μορφές checkout: τα παραδοσιακά checklanes και τα καροτσάκια Dash.

Το καλάθι Dash ήταν πιθανότατα το πρώτο πείραμα του Amazon για να δει αν οι άνθρωποι θα επιθυμούσαν μια εμπειρία λιανικής πώλησης χωρίς μετρητά στο πλαίσιο ενός grocery store. Παρόμοια με το Amazon Go, οι άνθρωποι τοποθετούν αντικείμενα στα καροτσάκια τους και στη συνέχεια απλώς βγαίνουν από το κατάστημα και πληρώνουν ηλεκτρονικά. Η όλη εμπειρία έχει σχεδιαστεί για τους ανθρώπους που απλά επιθυμούσαν να μπουν βιαστικά σε ένα μαγαζί και να κάνουν γρήγορα και άνετα τις αγορές τους. 

Στη συνέχεια, το 2021, ανεξάρτητα από το καλάθι Dash, εμφανίστηκαν δύο ακόμη αναφορές που ήθελαν το Amazon να δοκιμάζει την τεχνολογία του Just Walk Out και σε άλλες τοποθεσίες. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τείνει να επιταχύνεται εκθετικά και εξετάζοντας την κατάσταση μέσω των αριθμών είναι σχεδόν ανόητο να μην σκεφτεί κανείς ότι το Amazon θα προσπαθήσει να αναπτύξει ένα αυτόνομο super market 6.000 ή 10.000 τετραγωνικών μέτρων σύντομα και να κλιμακώσει περαιτέρω την τεχνολογία και τα καταστήματα του.

Ωστόσο, ένα ακόμα βασικό ερώτημα είναι τι σημαίνουν όλα αυτά τα μαθηματικά για τον υπόλοιπο κλάδο;

Σε γενικές γραμμές τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία της βιομηχανίας των super market και των grocery stores βρίσκεται περίπου 4 χρόνια πίσω από την καμπύλη των πειραμάτων και του εκσυγχρονισμού του Amazon. Εάν τώρα αυτή η συγκυρία συνδυαστεί και με τα άλλα νέα από το Amazon, ότι δηλαδή άνοιξε ακόμη και δικό του κομμωτήριο για να δοκιμάσει αυτό που αποκαλεί την τεχνολογία του «point-and-learn» η ιστορία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Εάν η ιστορία λοιπόν μπορεί να μας προσφέρει κάποια στοιχεία για την μελλοντική έκβαση των πραγμάτων, οι βλέψεις του Amazon δεν αφορούν τόσο στην περιποίηση των μαλλιών αλλά στην κατανόηση της αναγνώρισης της κάθε χειρονομίας, της απτικής ανίχνευσης και της επαυξημένης πραγματικότητας σε βιωματικά φυσικά περιβάλλοντα λιανικής πώλησης. Εάν, τώρα, κάποιος συνδυάσει τα διδάγματα από αυτό το επερχόμενο πείραμα με όλα τα στοιχεία αντλήθηκαν από τα τελευταία πέντε έως έξι χρόνια όσον αφορά την τεχνολογία Amazon Go computer vision, τότε πολύ σύντομα τα σύνθετα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων θα μπορούσαν να αφήσουν μετέωρους όλους τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς που θα ιδρώσουν για να ακολουθήσουν αυτές τις εξελίξεις.

Έτσι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρις ότου η λιανική βιομηχανία ξυπνήσει και αρχίσει να πειραματίζεται με την ίδια προσέγγιση χωρίς τον φόβο αποτυχίας όπως ακριβώς κάνει το Amazon, το χάσμα μεταξύ της υπόλοιπης αγοράς και του Amazon δεν θα σταματήσει να αυξάνεται.