22 Δεκ 2024
READING

Το μέλλον των social media | Μοιραζόμαστε λιγότερα όχι περισσότερα 

3 MIN READ

Το μέλλον των social media | Μοιραζόμαστε λιγότερα όχι περισσότερα 

Το μέλλον των social media |  Μοιραζόμαστε λιγότερα όχι περισσότερα 

Πριν από αρκετά χρόνια όπου το MSN messenger και το MySpace ήταν τα πιο κοινότοπα κοινωνικά δίκτυα, οι χρήστες μπορούσαν να χρησιμοποιούν ανώνυμα πρόσωπα και να αναφέρουν την ηλικία τους προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του MSN. Κάτι παρόμοιο ίσχυε και με το MySpace, όπου οι χρήστες μπορούσαν να ανεβάσουν μια φωτογραφία, βάζοντας την να την βλέπουν μόνο άτομα που επιθυμεί ο χρήστης να προσθέσει.

Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων όλα αυτά άλλαξαν. Μέσα από το Facebook οι χρήστες μπορούσαν και μπορούν να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους με το να ανεβάζουν δικές τους φωτογραφίες και να μοιράζονται όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους ποστάροντας αναρτήσεις στον τοίχο τους. Η εμφάνιση του Facebook υπήρξε σημαντική όσον αφορά στο πώς αντιλαμβανόμαστε τα κοινωνικά μέσα.

Σχεδόν κάθε πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε μας ενθαρρύνει να μοιραζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο την προσωπική μας ζωή, ενθαρρύνοντας μας με περισσότερες δυνατότητες, φίλτρα και εργαλεία δημιουργίας εσόδων. Αντί της συνειδητής επιμέλειας που χαρακτήριζε τα κοινωνικά δίκτυα του παρελθόντος, αυτές οι πλατφόρμες συνεχίζουν να υπόσχονται στους χρήστες ότι εάν απλώς δημοσιεύουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τους φίλους τους, μπορούν να έχουν πιο ικανοποιητικές κοινωνικές εμπειρίες.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλές συζητήσεις σχετικά με την συλλογή δεδομένων από τα κοινωνικά μέσα, τα θέματα απορρήτου, τα fake news και την προπαγάνδα, έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους να σκέφτονται καλύτερα όσον αφορά στην χρήση των κοινωνικών μέσων. Φαίνεται πως την επόμενη δεκαετία, καθώς επανεξετάζουμε τη σχέση μας με τα κοινωνικά μέσα, θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείπουν εντελώς τις δημόσιες πλατφόρμες, να κολλάνε αντίθετα σε μικρές κοινότητες και ομάδες φιλίας σε περισσότερες ιδιωτικές πλατφόρμες όπως το Telegram ή το Signal. 

Για πολλούς ανθρώπους τα κοινωνικά μέσα δεν είναι απλώς μια συγχώνευση της κοινωνικής τους ζωής, αλλά συνδέονται άμεσα με την οικονομική τους ζωή. Πιο συγκεκριμένα, η πανδημία οδήγησε τις περισσότερες επιχειρήσεις να ενσωματώσουν την τηλεργασία προκειμένου να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα τα κοινωνικά μέσα να είναι απαραίτητα τόσο ως μια μορφή εύρεσης και υποβολής αιτήσεων για εργασία, όσο και για τον έλεγχο πιθανών υπαλλήλων πριν οποιαδήποτε επίσημη συνέντευξη. 

Φαίνεται λοιπόν πως τα άτομα που χρησιμοποιούν πλέον σε καθημερινή βάση τα κοινωνικά μέσα, θα πρέπει ίσως αντί να μοιράζονται περισσότερα, να πρέπει να επιστρέψουν σε πλατφόρμες όπως το MySpace, όπου θα μπορούν να διαχειριστούν τις διαδικτυακές τους παρουσίες. Θα μπορούν να δώσουν προσοχή και επιμέλεια στον τρόπο με τον οποίο δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους αλλά και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τον εαυτό τους γενικότερα. 

Η επιθυμία για ιδιωτικούς χώρους θα σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μοιράζονται ένα μικρό κοινό σε πιο ασφαλή δίκτυα και δεν θα προτιμούν οι αναρτήσεις τους να προβάλλονται δημόσια. Εν τω μεταξύ, οι δημόσιοι λογαριασμοί τους, δηλαδή αυτοί που συνδέονται με τη ζωή τους ως πολίτες, θα είναι ουδέτεροι και θα είναι σωστά διαχειρισμένοι. Αντί τα προσωπικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά υπάρχοντα να περιλαμβάνονται στην ίδια πλατφόρμα του κάθε χρήστη, οι αυξανόμενες απαιτήσεις για τον διαχωρισμό των σφαιρών της ζωής των ανθρώπων θα σημαίνει ότι ακόμη και αν αλληλοεπιδρούν πιο συχνά με τα κοινωνικά μέσα, η συμπεριφορά τους στις πλατφόρμες θα εξαρτάται από το τι λογαριασμούς χρησιμοποιούν και από το πλαίσιο στο οποίο τους χρησιμοποιούν.

Φαίνεται πως ο διαχωρισμός των διαδικτυακών ταυτοτήτων μπορεί να διευκολύνει μια κατάσταση όπου οι χρήστες μπορούν να ορίσουν τα δικά τους όρια, ενώ αισθάνονται περισσότερο προστατευμένοι και ελεύθεροι να εκφραστούν. Φυσικά, αυτή η αλλαγή θα επιφέρει και τα δικά της προβλήματα, ωστόσο μπορεί απλώς να διευκολύνει μια κουλτούρα διαδικτύου στην οποία οι χρήστες θα πρέπει πραγματικά να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.