Το σχέδιο της Κίνας να εισαγάγει το ψηφιακό νόμισμά της έχει απαιτήσει μεγάλη βοήθεια από τους τεχνολογικούς ομίλους της. Η JD.com, μια μεγάλη κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που ανταγωνίζεται την Alibaba, δήλωσε τη Δευτέρα ότι άρχισε από τον Ιανουάριο να πληρώνει ορισμένους υπαλλήλους της σε ψηφιακό yuan, δηλαδή μια εικονική έκδοση του φυσικού νομίσματος της χώρας. Η Κίνα έχει αρχίσει να ασχολείται με το ψηφιακό νόμισμα τους τελευταίους μήνες.
Τον Οκτώβριο, η Shenzhen, μια νότια πόλη της Κίνας γνωστή για τις προοδευτικές οικονομικές πολιτικές της, διέθεσε ψηφιακό νόμισμα αξίας 10 εκατομμυρίων yuan σε 500.000 κατοίκους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα τους για να ψωνίσουν από συγκεκριμένους διαδικτυακούς και offline εμπόρους. Φαίνεται πως και άλλες μεγάλες κινεζικές πόλεις έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της Shenzhen. Οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω επιλεγμένων τραπεζών προκειμένου να αρχίσουν να λαμβάνουν και να πληρώνουν με ψηφιακό yuan.
Η πρωτοβουλία για το ψηφιακό yuan είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας και οι εμπορικές τράπεζες. Φαίνεται πως υπό την καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας, οι έξι μεγάλες εμπορικές τράπεζες στην Κίνα, διανέμουν το ψηφιακό yuan σε μικρότερες τράπεζες και σε έναν ιστό παρόχων τεχνολογικών λύσεων, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να φέρουν περισσότερες περιπτώσεις χρήσης στο νέο ψηφιακό χρήμα.
Για παράδειγμα, η JD.com συνεργάστηκε με τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) για την κατάθεση της μισθοδοσίας. Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής έχει γίνει ένας από τους πρώτους οργανισμούς στην Κίνα που πληρώνουν μισθούς σε ψηφιακό yuan. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας έχουν συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη του ψηφιακού οικοσυστήματος yuan, το οποίο θα βοηθήσει την κεντρική κυβέρνηση να παρακολουθεί καλύτερα τις ροές χρημάτων.
Εκτός από το JD.com, η πλατφόρμα video streaming Bilibili, ο πάροχος υπηρεσιών on-demand Meituan και η εφαρμογή επιβίβασης Didi έχουν επίσης αρχίσει να δέχονται ψηφιακό yuan για τις αγορές των χρηστών. Η εταιρεία Tencent, ο μεγαλύτερος προμηθευτής βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, έχει γίνει ένας από τους χειριστές ψηφιακού yuan, καθώς σκοπεύει να συμμετάσχει στον σχεδιασμό και στο επιχειρηματικό έργο του ηλεκτρονικού χρήματος. Ακόμα και η Huawei έκανε το ντεμπούτο της σε ένα από τα μοντέλα smartphone που επιτρέπει στους χρήστες να ξοδεύουν ψηφιακά yuan στιγμιαία, ακόμη και αν η συσκευή smartphone είναι εκτός σύνδεσης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.