Οι περισσότερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο είχαν μεγάλη ανησυχία και ευθύνη το τελευταίο χρόνο στον τρόπο που θα επικοινωνήσουν το μήνυμα τους.Οι καταναλωτές περίμεναν από τις εταιρείες μια υπεύθυνη στάση κατά την διάρκεια της πανδημίας και αυτό οδηγούσε σε πολύ προσεκτική επικοινωνιακή διαχείριση από τις εταιρείες του περιεχομένου που θα μοιράζονταν με το κοινό.Στην τελευταία έρευνα της Kantar διαπιστώνεται μια σημαντική διαφορά μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας σχετικά με το περιεχόμενο.
Το χάσμα μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας προκαλεί ανησυχία, ιδίως όταν πρόκειται για αναπτυσσόμενα κανάλια μέσων. Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας πιστεύουν ότι το κοινό χρησιμοποιεί πλέον τους influencers (52%) και τα podcasts (43%) για ειδήσεις αλλά μόνο το 7% και το 5% του κοινού αντίστοιχα δηλώνουν ότι τα χρησιμοποιούν πραγματικά περισσότερο.
Η αντίληψη που έχουν οι επαγγελματίες της επικοινωνίας σχετικά με την αλλαγή συμπεριφοράς του κοινού είναι πιο κοντά στην πραγματική συμπεριφορά των ηλικιών 16-24 ετών και δεν αφορά τον ευρύτερο πληθυσμό της Δυτικής Ευρώπης. Αυτή η γενιά βλέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ειδήσεών, αλλά ακόμη και για αυτό τη δημογραφική ομάδα, η αντίληψη της βιομηχανίας επικοινωνίας για την αυξανόμενη επιρροή των influencers και των podcast είναι υπερβολικά υπερεκτιμημένη.
Η μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πλατφόρμες ειδήσεων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ενώ η εμπιστοσύνη στα εθνικά ειδησεογραφικά κανάλια ειδήσεων και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς διατηρείται σχετικά καλά, αυτά τα επίπεδα εμπιστοσύνης δεν μεταφέρονται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και συλλογής ειδήσεων. Οι κοινωνικές πλατφόρμες έχουν μέση καθαρή σχετική βαθμολογία εμπιστοσύνης -28%, ενώ το BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ποσοστό + 58%, το ZDF στη Γερμανία + 67% και το RTE στην Ιρλανδία + 79%.
Μόνο το 32% του κοινού είναι πεπεισμένο ότι παρατηρεί πάντα την πηγή των ειδήσεων που καταναλώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το 57% των επαγγελματιών του κλάδου επικοινωνίας να φοβούνται ότι οι αλγόριθμοι διανομής ειδήσεων και περιεχομένου στο διαδίκτυο δυσχεραίνουν την προσέγγιση του κοινού.
Ένα μεγάλο ζήτημα είναι η ποιότητα και ακρίβεια των δεδομένων και σχεδόν τέσσερις στους πέντε (78%) επαγγελματίες επικοινωνίας πιστεύουν ότι δεδομένα υψηλής ποιότητας που μπορούν να εμπιστευτούν είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για το μελλοντικό περιεχόμενο των εταιρικών επικοινωνιών.Το ένα τρίτο (33%) αναγνωρίζει τα δεδομένα κακής ποιότητας ως το πιο σημαντικό εμπόδιο για τη μελλοντική στρατηγική τους.
Συνοπτικά η μεγάλη διαφορά μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα και παραδοχές από τις εταιρείες σχετικά με την εταιρική επικοινωνία αλλά και στα κανάλια στα οποία μοιράζουν το περιεχόμενο τους αλλά και επικοινωνούν τα μηνύματα τους.Και το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ορισμένες φορές το hype και η αντίληψη που δημιουργείται για νέα κανάλια, μέσα και δίκτυα τελικά δεν αφορά την πραγματικότητα αλλά και τις ανάγκες των ανθρώπων για περιεχόμενο που να εμπιστεύονται.
Με πληροφορίες από την Kantar
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.