25 Απρ 2024
READING

Η αυτοματοποίηση είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού

4 MIN READ

Η αυτοματοποίηση είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού

Η αυτοματοποίηση είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού

Ενώ είναι πολλές οι βιομηχανίες που έχουν πληγεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, οι αλυσίδες εφοδιασμού λιανικής πώλησης ειδικότερα αντιμετώπισαν σημαντικές αλλαγές κατά το παρελθόν έτος, καθώς περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν πλέον τα κανάλια του ηλεκτρονικού εμπορίου για τις αγορές τους.

Έτσι, αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει πολλούς λιανοπωλητές να αναθεωρήσουν και να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και την ευελιξία τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που ήρθαν αρκετά πρόσφατα στην επιφάνεια ούτως ώστε να εξασφαλίσουν ότι το μέλλον τους θα είναι αισιόδοξο.

Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου 

Σήμερα, οι προσδοκίες των καταναλωτών από τα ηλεκτρονικά κανάλια λιανικής πώλησης είναι εξαιρετικά υψηλές. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που κάνουν τις αγορές τους online προσδοκούν να έχουν απεριόριστες επιλογές, ψάχνουν ανταγωνιστικές τιμές και θέλουν γρήγορες και δωρεάν παραδόσεις των παραγγελιών. Μάλιστα, πολλοί λιανοπωλητές έχουν ξεπεράσει την μέθοδο της παράδοσης την επόμενη ημέρα και δύνανται τώρα να προσφέρουν παραδόσεις ακόμα και την ίδια ημέρα για να διαθέτουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Παράλληλα, οι καταναλωτές διαθέτουν πλέον μια ατελείωτη ποσότητα πληροφοριών στα χέρια τους που τους επιτρέπει να συγκρίνουν εύκολα και γρήγορα τις προδιαγραφές των προϊόντων, τις τιμές, την διαθεσιμότητα, το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης και τις πολιτικές των επιστροφών. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καταναλωτές του ηλεκτρονικού κόσμου διαθέτουν πλέον πρόσβαση σε προϊόντα από όλο τον κόσμο και αυτό οδηγεί νομοτελειακά σε μια νέα εποχή υπερ-ανταγωνισμού! Έτσι, οι αυξανόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την έξαρση της διαδικτυακής ζήτησης και του υπερ-ανταγωνισμού, ασκούν τεράστια πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού ανά τον κόσμο.

Ως εκ τούτου, οι λιανοπωλητές που επενδύουν στην προσαρμογή των αλυσίδων εφοδιασμού τους με βάση αυτές τις αλλαγές αποδεικνύονται αυτοί που καταφέρνουν να μετατρέψουν αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, εκμεταλλευόμενοι το αναπτυξιακό δυναμικό που ανακύπτει και βρίσκοντας τρόπους να πετύχουν την κερδοφορία. Ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο κατόρθωμα.

Οι αυξημένες προσδοκίες των καταναλωτών προκαλούν άγχος στα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού

Μεγάλο μέρος της πίεσης στις αλυσίδες εφοδιασμού παρατηρείται στα κέντρα διανομής και αυτά τα κέντρα δεν είναι πλέον μόνο απαραίτητα για τον εφοδιασμό των καταστημάτων, αλλά και για την εκπλήρωση ενός ταχέως αυξανόμενου αριθμού ηλεκτρονικών παραγγελιών, με ταχύτητα, ακρίβεια και χαμηλά κόστη.

Αυτοματοποίηση, παραγωγικότητα, ταχύτητα και ακρίβεια

Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες συνήθως αποτελούνται από μικρό αριθμό προϊόντων, τα οποία συλλέγονται και συσκευάζονται σε τεμάχια με σκοπό την απευθείας παράδοση στον καταναλωτή. 

Έτσι, δεδομένης της ανάγκης για βελτιστοποίηση της ταχύτητας εκπλήρωσης και αποτελεσματικής διαχείρισης της παράδοσης των παραγγελιών. οι λιανοπωλητές (και ορισμένοι πρωτοπόροι κατασκευαστές τροφίμων) δημιουργούν κέντρα μικρο-εκπλήρωσης στα δίκτυά τους. Τα εν λόγω κέντρα κατασκευάζονται συχνά σε καταστήματα που βρίσκονται κοντά στους πελάτες.

Επιπλέον, με σκοπό την καλύτερη χρήση του χώρου όσον αφορά την ικανότητα αποθήκευσης και διακίνησης και την εκπλήρωση των παραγγελιών με μικρότερο κόστος η λέξη κλειδί είναι η αυτοματοποίηση, η οποία εφαρμόζεται συχνά για να υποστηρίξει τη διαδικασία της συλλογής των προς αποστολή προϊόντων. Το ίδιο είδος αυτοματισμού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή αποθήκευση και ενοποίηση των ολοκληρωμένων παραγγελιών κατά την προετοιμασία για την αποστολής τους.

Μάλιστα, ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι η εκτέλεση των πολιτικών επιστροφής συχνά έχει ως αποτέλεσμα υψηλά λειτουργικά κόστη και επιβάρυνση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, οι αυτοματοποιημένες λύσεις είναι ιδανικές. Επειδή, δηλαδή, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το χρόνο και την προσπάθεια που αφορά στις επιστροφές, παρέχοντας στους λιανοπωλητές τη δυνατότητα να επανατοποθετούν και να μεταπωλούν προϊόντα, αντί να τα απορρίπτουν και να τα πετούν. 

Η αυτοματοποίηση ενισχύει την λιανική αλυσίδα εφοδιασμού

Η αυτοματοποίηση έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως ένας τρόπος αύξησης της παραγωγικότητας, αλλά αυτό συνήθως γίνεται εις βάρος της ευελιξίας. Ωστόσο, οι σημερινές αυτοματοποιημένες λύσεις διαθέτουν τόσο την ευελιξία όσο και την «ενσυναίσθηση» που τους επιτρέπει να κλιμακώνονται και να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να προσφέρουν τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτούνται για την υποστήριξη των λειτουργιών σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού.

Τα αυξημένα κόστη της εργασίας ήταν πάντα μια βασική κινητήρια δύναμη για την στροφή προς τις αυτοματοποιημένες λύσεις. Ωστόσο, εκτός από την εξοικονόμηση κόστους, η πανδημική κρίση έφερε στην επιφάνεια πολλά πρόσθετα οφέλη αυτών των διαδικασιών: από την διαθεσιμότητα των επαρκών πόρων, τη συμμόρφωση με τους περιορισμούς της κοινωνικής αποστασιοποίησης, την μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του ιού και το σημαντικότερο, την ελαχιστοποίηση της διακοπής των παραγωγικών ενεργειών. Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στην επιτάχυνση της εφαρμογής της αυτοματοποίησης στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα μοντέλα λιανικής πώλησης προσανατολίζονται προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών τους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτές αλλάζουν ταχύτατα στο σημερινό τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των omnichannel αγορών. Η αυτοματοποίηση και η τεχνολογία συμβάλλουν σίγουρα στην παροχή ενός προστατευτικού πεδίου για τις αλυσίδες εφοδιασμού και αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως ένας καθοριστικός παράγοντας προς την κερδοφόρα και την βιώσιμη ανάπτυξή των εταιρειών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.