27 Απρ 2024
READING

Τα brands εστιάζουν στο “κοινωνικό εμπόριο”

5 MIN READ

Τα brands εστιάζουν στο “κοινωνικό εμπόριο”

Τα brands εστιάζουν στο “κοινωνικό εμπόριο”

Φαίνεται πως πολλά brands έχουν αρχίσει να εστιάζουν στο κοινωνικό εμπόριο. Η πανδημία  επιτάχυνε δραματικά την πραγματοποίηση των ψηφιακών αγορών από τους καταναλωτές, καθώς και την χρήση των κοινωνικών μέσων. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε το τέλειο περιβάλλον για το κοινωνικό εμπόριο.Ωστόσο, το επιτυχημένο κοινωνικό εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί έναν αόριστο στόχο για πολλά brands και εμπόρους λιανικής. 

Το κλειδί λοιπόν για ένα επιτυχημένο κοινωνικό εμπόριο είναι να κατανοήσουν τα brands πως στις περισσότερες περιπτώσεις «νοικιάζουν» πελάτες προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερο κοινό. Ενώ η “ενοικίαση” πελατών δεν θεωρείται μια λανθασμένη πρακτική, το κλειδί είναι να προβούν οι εταιρείες στις σωστές στρατηγικές ώστε να παραμείνουν κερδοφόρες.Ουσιαστικά λοιπόν “νοικιάζουν” πελάτες αφού αυτοί “ανήκουν” στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 15,1% το 2019 και αυτή η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σε 32,4% το 2020, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Φαίνεται πως το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει καταφέρει να μειώσει την τριβή των αγορών για τους καταναλωτές, ωστόσο έχει επίσης δυσκολέψει την περιήγηση και την ανακάλυψη νέων αντικειμένων για αγορά. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της πανδημίας πολλοί καταναλωτές πραγματοποίησαν ψηφιακές αγορές προκειμένου να αγοράσουν είδη από το σουπερμάρκετ. 

Τα ψώνια τους θα μπορούσαν είτε να τα παραλάβουν από τον χώρο στάθμευσης του καταστήματος είτε να τους τα παραδώσουν με delivery. Στην πραγματικότητα, τα σουπερμάρκετ ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου το 2020. Ωστόσο, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και μια επαναλαμβανόμενη λίστα αγορών προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να “περπατήσουν” μέσα στο κατάστημα ανακαλύπτοντας νέα προϊόντα και νέες προτάσεις. Επίσης, όταν δεν βρίσκονται σε άμεση επαφή με διάφορα προϊόντα στα σουπερμάρκετ, δεν πραγματοποιούν παρορμητικές αγορές από την στιγμή που κάνουν τις αγορές τους στο διαδίκτυο. 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ουσιαστικά αποδεσμεύσει την εμπειρία αγορών. Το ταξίδι μέχρι την πραγματοποίηση μιας αγοράς περιλαμβάνει πολλές φάσεις, όπως την ευαισθητοποίηση, το ενδιαφέρον, την εκτίμηση και την εκπλήρωση μιας αγοράς. Όλα αυτά μπορούν κυρίως να επιτευχθούν καλύτερα μέσα σε ένα φυσικό κατάστημα. Ωστόσο, στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, όλες αυτές οι φάσεις αποσυνδέονται σε δεκάδες μικρο-στιγμές που είναι κατακερματισμένες σε εκατοντάδες πιθανά σημεία επαφής. 

Η χρήση των κοινωνικών μέσων επιταχύνθηκε δραματικά το 2020 χάρη στην πανδημία. Σύμφωνα με το eMarketer, οι καταναλωτές των ΗΠΑ αφιέρωσαν 54 λεπτά την ημέρα χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα το 2020, αύξηση 15% σε σχέση με το 2019. Πολλές από τις στιγμές που συνέβαιναν σε ένα κατάστημα, τώρα συμβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα. Ως αποτέλεσμα, το eMarketer εκτιμά ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν 26,8 δισεκατομμύρια δολάρια για το κοινωνικό εμπόριο το 2020 και αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 52,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023. Επίσης, υπάρχει ακόμα τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης, καθώς αυτός ο αριθμός θα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από 5% του ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ. Συγκριτικά, το κοινωνικό εμπόριο στην Κίνα έχει περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Αυτό συμβαίνει γιατί στην Κίνα είναι πιο εύκολη η πληρωμή των αγορών. Σχεδόν το 90% των αγοραστών σε ορισμένες πόλεις της Κίνας χρησιμοποιούν ψηφιακό πορτοφόλι, σε αντίθεση με ένα 30% των αγοραστών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, χάρη στην πανδημία, η διείσδυση του ψηφιακού πορτοφολιού στις ΗΠΑ αυξάνεται και αυτό μπορεί επίσης να αποτελέσει θετικό στοιχείο για το κοινωνικό εμπόριο.

Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, της χρήσης κοινωνικών μέσων και των ψηφιακών πορτοφολιών οδήγησε στην καλύτερη υιοθέτηση του κοινωνικού εμπορίου. Το κοινωνικό εμπόριο φαίνεται πως είναι ο ισοσταθμιστής προκειμένου να προσφέρει εξαιρετικές εμπειρίες ανακάλυψης ψηφιακών προϊόντων στους αγοραστές ανεξάρτητα από το πού ζουν. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Pinterest, το Instagram και το TikTok κυκλοφόρησαν περισσότερες εμπορικές δυνατότητες για τις πλατφόρμες τους αυτό το μήνα. Φαίνεται πως πολλά brands και λιανοπωλητές αναπτύσσουν γρήγορα νέες καμπάνιες για να δοκιμάσουν αυτές τις λειτουργίες, όπως η Walmart η οποία συνεργάστηκε με το Tik Tok και δημιούργησαν μια streaming εμπειρία για τους χρήστες του Tik Tok στις ΗΠΑ. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της δημιουργίας κοινωνικού εμπορίου και της δημιουργίας κοινωνικού εμπορίου με επιτυχία. Το μυστικό έγκειται στο να αναγνωρίσουν οι εταιρείες πως ακόμη και αν πουλήσουν ένα προϊόν στους πελάτες απευθείας στην πλατφόρμα, πιθανότατα οι εταιρείες δεν θα πάρουν τα δεδομένα των πελατών που προκύπτουν. Αντίθετα, θα «νοικιάσουν» αυτούς τους πελάτες από την κοινωνική πλατφόρμα, καθώς πρέπει πάντα να θυμούνται ότι έχουν οικονομικό κίνητρο για να ενοικιάσουν πελάτες στον υψηλότερο “πλειοδότη”.

Οι εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν την υπερβολική πληρωμή για πελάτες που δεν τους ανήκουν τα δεδομένα τους, θα πρέπει να κατανοήσουν την αξία των πελατών τους, καθώς και κατά πόσο αξίζει να επενδύσουν στην εισροή κάθε νέου πελάτη, αλλά και πως να ενισχύσουν το customer engagement της επιχείρησής τους. Φαίνεται πως υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές εμπειρίες στην ευρεία κατηγορία του κοινωνικού εμπορίου. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να επιλέξουν οι εταιρείες τη σωστή ποικιλία για το επιχειρηματικό αποτέλεσμα που ελπίζουν να επιτύχουν.

  • Social Discovery – δημιουργία ευαισθητοποίησης και επιθυμίας για προϊόντα, ακόμη και όταν η συναλλαγή πραγματοποιείται αλλού
  • Κοινωνικό εμπόριο – διεξαγωγή της συναλλαγής στην κοινωνική πλατφόρμα
  • Video Commerce – διεξαγωγή της συναλλαγής σε περιεχόμενο βίντεο σε μια κοινωνική πλατφόρμα
  • 1-to-Many Live-streaming- διεξαγωγή της συναλλαγής σε περιεχόμενο live βίντεο σε μια κοινωνική πλατφόρμα
  • 1-to-1 Live-streaming- παρέχοντας μια εμπειρία στον πελάτη σε πραγματικό χρόνο καθώς και εμπειρίες αγορών one-to-one μέσω video stream

Ορισμένα brands φαίνεται πως μπορεί να εξυπηρετούνται καλύτερα με το να εστιάζουν στο κοινωνικό εμπόριο με στόχο να μετακινήσουν τους καταναλωτές προς τις κοινωνικές τους πλατφόρμες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο είναι ότι η πανδημία επιτάχυνε γρήγορα το κοινωνικό εμπόριο, προσφέροντας μια ευκαιρία στα brands να αποφέρουν μεγάλα αποτελέσματα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.