26 Απρ 2024
READING

Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας για τις εταιρείες

3 MIN READ

Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας για τις εταιρείες

Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας για τις εταιρείες

Εάν μία επιχείρησή δεν συμμετέχει στην κυκλική οικονομία, ίσως η ημέρα της γης ήταν μια καλή ευκαιρία για να αναρωτηθεί γιατί ακόμα δεν έχει υιοθετήσει αυτό το μοντέλο λειτουργίας. Ενώ είναι αρκετές οι εταιρείες που ακολουθούν ακόμα το μοντέλο της γραμμικής οικονομίας στην οποία τα προϊόντα δημιουργούνται, χρησιμοποιούνται και τελικά απορρίπτονται, οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κυκλική οικονομία ανακυκλώνουν συνεχώς και επαναχρησιμοποιούν τα υλικά τους. Εν ολίγοις, το μοντέλο αυτό έχει σχεδιαστεί για να κάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής επωφελή και για τα δύο μέρη.

Για πολλές επιχειρήσεις, η απόκτηση των υφιστάμενων πελατών και η διατήρηση της αφοσίωσης και της πιστότητας τους θα μπορούσε να απαιτήσει τη μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο. Μια μελέτη του 2020 από την IBM διαπίστωσε ότι το 57% των Αμερικανών καταναλωτών είναι πρόθυμο να αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες για να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έτσι, είναι παραπάνω από σαφές ότι οι εταιρείες που δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες των καταναλωτών θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Επί παραδείγματι, η Soapply ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό να παράγει και να πουλάει σαπούνια σε ανακυκλωμένο γυαλί που μπορούν να ξαναγεμίσουν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει έδρα την Νέα Υόρκη και συμμετέχει στο πρόγραμμα Loop μαζί με εταιρείες όπως η Gillette, η Tide και το Clorox. Δημιουργήθηκε από την εταιρεία ανακύκλωσης TerraCycle και το πρόγραμμα αυτό βοηθά τις εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους μέσα σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία που διαχειρίζονται και καθαρίζονται από την TerraCycle. 

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων οι οποίοι πιστεύουν ότι το να συμμετέχουν στην κυκλική οικονομία μεταφράζεται αυτόματα σε περισσότερα έξοδα, αλλά αυτή η λογική και το μοντέλο λειτουργίας μπορεί τελικά να σώσει και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις από την σκοπιά της κερδοφορίας μέσα από την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, το κέντρο για την κυκλική οικονομία έχει φιλοξενήσει διαγωνισμούς που χρηματοδοτούνται από εταιρείες όπως η Starbucks, η Walmart και η Mcdonald’s με σκοπό τον σχεδιασμό βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για τα χάρτινα κύπελλα και τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης, ενώ οι νικητές λαμβάνουν συνήθως χρηματοδότηση και πρόσβαση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του κέντρου. Η μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο έχει επίσης οφέλη και στον τομέα του εργατικού δυναμικού, αφού σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων σε μια έρευνα του 2019 της Glassdoor ανέφερε ότι θα εξετάσει σοβαρά την αποστολή μιας επιχείρησης για να καταλήξει στο αν τελικά θα υποβάλει αίτηση για δουλειά.

Κατά την εφαρμογή πρωτοβουλιών βιωσιμότητας, είναι σκόπιμο να ελέγχονται τα σχέδια  από την σκοπιά της εμπειρίας του χρήστη για να εξασφαλίζεται ότι οι λύσεις που έχουν εφαρμοστεί είναι βολικές και προσβάσιμες. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο της δημοσίευσης μιας δημόσιας έκθεσης βιωσιμότητας, στην οποία μπορεί να γίνει αναφορά στις πρωτοβουλίες για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή για τη μείωση των αποβλήτων στις εγκαταστάσεις κ.λπ.

Ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις εταιρείες να επενδύσουν σε βιώσιμες πρακτικές, ιδιαίτερα όταν οι πελάτες φαίνεται να ενδιαφέρονται για αυτές, δεν είναι όλες οι φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες ωφέλιμες για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η δημιουργία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας με οικολογικό σχεδιασμό κυκλικού τύπου την οποία όμως οι πελάτες δεν υιοθετούν.Ως εκ τούτου, η συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, είτε πρόκειται για την ίδια εταιρεία, την κοινωνία είτε πρόκειται για τους καταναλωτές είναι πραγματικά σημαντική, ώστε η μετάβαση στην κυκλικότητα να είναι αποδοτική και αποτελεσματική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.