Η Ikea επενδύει 5 δισεκατομμύρια ευρώ στη βιωσιμότητα

Η εταιρεία ακινήτων της Ikea, Ingka Group, θα διαθέσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, το επενδυτικό όχημα Ikea Foundation επενδύει άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η Ingka Group, η μεγαλύτερη εταιρεία συμμετοχών και ακινήτων της Ikea, σχεδιάζει να επενδύσει 4 δισ. ευρώ στη μετάβαση σε ένα μέλλον χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τα χρήματα, η Ikea θέλει να μειώσει περαιτέρω τον αντικτυπό της στο κλίμα και να προχωρήσει προς επίτευξη 100% ανανεώσιμης ενέργειας σε ολόκληρη την αλυσίδα της. Με αυτόν τον τρόπο, η αλυσίδα επίπλων στοχεύει να συμβάλει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη όπως συμφωνήθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Χρησιμοποιώντας τα πρόσθετα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ikea θα επενδύσει σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ειδικά σε χώρες όπου αυτό δεν είχε ακόμη εφαρμοστεί. Θα προστεθούν επίσης νέα έργα, όπως αποθήκευση ενέργειας, ανάπτυξη καυσίμων υδρογόνου και υποδομή φόρτισης. Πρόσφατα, η Ingka Group αγόρασε το 49% σε 8 ηλιακά φωτοβολταϊκά πάρκα στη Ρωσία, τα οποία μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια και στα 17 καταστήματα της Ikea και σε μέρος των εμπορικών κέντρων στη χώρα.

Το Ikea Foundation διαθέτει επίσης 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου επενδύσεων και ακινήτων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να παρέχει ενέργεια σε διάφορες κοινότητες, μεταξύ άλλων.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει 547 ανεμογεννήτριες, 10 ηλιακά πάρκα σε 15 χώρες και 935.000 ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες των καταστημάτων της. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παρέχουν ήδη το 65,9% της συνολικής ενέργειας της εταιρείας.

Η εταιρεία δηλώνει ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι πλέον κάτι απομακρυσμένο και κάτι που πρέπει να αγνοηθεί και ότι όλοι πρέπει να κάνουμε το ρόλο μας για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλό και ενέχει σημαντικό κίνδυνο τόσο για την εταιρεία όσο και για την ανθρωπότητα.Η Ikea γνωρίζει ότι με τις σωστές επενδύσεις, μπορεί να γίνει μέρος της λύσης και να περιορίσει τον αντίκτυπο στη γη.