Η Nike αποφάσισε να πουλάει επίσης και μεταχειρισμένα sneaker. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία του Refurbished, ενός προγράμματος που παίρνει τα sneaker από τους πελάτες εντός 60 ημερών από την αγορά, τα εξετάζει και ύστερα τα καθαρίζει προκειμένου να τα μεταπωλήσει σε χαμηλότερη τιμή σε όσους ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν και γενικά είναι fan της μάρκας Nike. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να ενισχυθούν τα πράσινα και περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της εταιρείας, προκειμένου να μειωθούν τα απόβλητα.
Φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για την μεταπώληση και την αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων, οπότε η Nike είναι έτοιμη να δοκιμάσει νέες στρατηγικές προκειμένου να ανταποκριθεί στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των καταναλωτών. Η Nike αρχικά προσφέρει παπούτσια τα οποία έχουν ανακαινιστεί, σε 15 από τα καταστήματα της, με σχέδια να επεκταθεί σε περισσότερες τοποθεσίες στο μέλλον.
Ο χώρος των υποδημάτων έχει παρουσιάσει ένα θεμελιώδες πρόβλημα βιωσιμότητας, όπως και η γρήγορη μόδα. Ειδικότερα, πολλά από τα παπούτσια που φτιάχνονται σήμερα δεν μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν με βιώσιμο τρόπο. Επίσης, η βιωσιμότητα είναι αρκετά σημαντική με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να έχουν αρχίσει να το αναγνωρίζουν αυτό, αλλά ακόμα και τα brands στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων αναπτύσσεται ραγδαία όσον αφορά στα ενδύματα και υποδήματα, δεδομένης της ευκολίας χρήσης ψηφιακών πλατφορμών.
Φαίνεται πως η αγορά των μεταχειρισμένων sneaker έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι Sneakerheads ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να αγοράσουν μερικά από τα εμβληματικά μοντέλα της μάρκας Nike. Ένα πρόσφατο άρθρο για το Six Figure Sneakerhead αναφέρει πως τα παπούτσια της Nike θεωρούνται από τα κορυφαία sneaker με τις υψηλότερες τιμές στην τρέχουσα αγορά μεταπώλησης. Η Nike έχει δημιουργήσει 3 κατηγορίες σχετικά με τα επιστρεφόμενα sneaker, ανάλογα με την κατάσταση τους. Η πρώτη κατηγορία είναι τα sneaker που είναι σαν καινούρια, δηλαδή έχουν φορεθεί μία ή δύο μέρες, η δεύτερη κατηγορία είναι τα απαλά φορεμένα και η τρίτη είναι αυτά που έχουν φορεθεί πάρα πολλές φορές. Σε όλες τις περιπτώσεις, η Nike εξετάζει τα επιστρεφόμενα sneaker και τα “ανακαινίζει” ώστε να μοιάζουν ολοκαίνουργια και ύστερα τα στέλνει σε ένα από τα καταστήματα της μάρκας ώστε να αγοραστούν. Η τιμολόγηση για κάθε προιόν βασίζεται στο μοντέλο και τη σχετική του κατάσταση.
Τα κουτιά των παπουτσιών περιλαμβάνουν μηνύματα που λένε στους αγοραστές σε τι κατάσταση βρίσκονται τα παπούτσια. Κάθε ένα από τα “ανανεωμένα” sneaker καλύπτεται από το τεστ 60 ημερών της Nike. Οι πελάτες δηλαδή, μπορούν να επιστρέψουν τα sneaker σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν τα παπούτσια δεν πληρούν τις απαιτήσεις τους.
Η Nike προωθεί τη νέα υπηρεσία όχι μόνο ως ένα λιγότερο ακριβό μέσο αγοράς για τους καταναλωτές, αλλά και ως μέρος του προγράμματος Nike Zero, το οποίο αναφέρεται στην επίτευξη των στόχων του μηδενικού άνθρακα και των απορριμμάτων. Τα επιστρεφόμενα sneaker που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Refurbished, είτε δωρίζονται στους συνεργάτες της Nike, είτε ανακυκλώνονται για χρήση σε άλλα προϊόντα.
Φαίνεται πως η Nike θα μπορούσε να πουλήσει ανακαινισμένα sneaker πριν από πολύ καιρό, ωστόσο είχε ενδοιασμούς και φοβόταν μην επηρεαστεί η μάρκα της. Ωστόσο τώρα, με τους καταναλωτές να δίνουν πριμοδότηση σε οργανισμούς με γνώμονα το σκοπό και την αγάπη της γενιάς Ζ και των millennials για τα μεταχειρισμένα προϊόντα, είναι η κατάλληλη στιγμή για την Nike να κερδίσει χρήματα από τα επιστρεφόμενα προϊόντα, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της. Η Nike αναδείχθηκε πρόσφατα ως η πιο πολύτιμη μάρκα ενδυμάτων στον κόσμο για έβδομη συνεχόμενη χρονιά από την Brand Finance.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.