21 Ιαν 2025
READING

Η ιδέα της βιώσιμης ζωής είναι ελκυστική για τους καταναλωτές

6 MIN READ

Η ιδέα της βιώσιμης ζωής είναι ελκυστική για τους καταναλωτές

Η ιδέα της βιώσιμης ζωής είναι ελκυστική για τους καταναλωτές

Τα τελευταία χρόνια οι έμποροι λιανικής θέτουν ως κορυφαία προτεραιότητα την δημιουργία μιας επιχείρησης, η οποία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν στοχεύουν στο πως να επιτύχουν και πως να μετρήσουν την επιτυχία τους. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, έχει υπογράψει κάποιες εκτελεστικές εντολές προκειμένου η κλιματική δράση να θεωρείται προτεραιότητα. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει λάβει ήδη μεγάλη υποστήριξη από ορισμένες εταιρείες, όπως την Walmart και το Amazon.

Φαίνεται πως η αυξημένη πίεση από τα στελέχη των επιχειρήσεων και οι ολοένα και πιο οικολογικοί καταναλωτές έχουν ωθήσει τους λιανοπωλητές να θέσουν διαφορετικούς στόχους βιωσιμότητας. Ωστόσο, επειδή η ανταπόκριση των εταιρειών σχετικά με την κλιματική αλλαγή παραμένει ανεξέλεγκτη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εταιρείες καταλήγουν συχνά να δημιουργούν παραπλανητικούς ισχυρισμούς, αλλιώς γνωστούς ως greenwashing, δήθεν προστασία του περιβάλλοντος. Φαίνεται πως πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ετικέτες προϊόντων, οι οποίες φέρουν λέξεις κλειδιά, όπως πράσινο, βιώσιμο ή φιλικό προς το περιβάλλον, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.

Οι έμποροι λιανικής πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους τον τρόπο με τον οποίο εμπορεύονται τα προϊόντα τους, καθώς η έλλειψη διαφάνειας μπορεί να βλάψει τόσο την εταιρεία όσο και την περιβαλλοντική πρόοδο. 

Η βιομηχανία της μόδας συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας βιομηχανίας ενδέχεται να παραγάγει έως και 2,7 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 της McKinsey & Company. Εάν η μόδα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό της οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να περιοριστούν σε περίπου 2,1 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Πολλές εταιρείες στοχεύουν στο να προσφέρουν βιώσιμα προϊόντα, καθώς σύμφωνα με μια έρευνα της Nielsen, ενδέχεται οι εταιρείες να ξοδέψουν έως και 150 δισεκατομμύρια δολάρια για προϊόντα που θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον. Ωστόσο, ορισμένοι έμποροι λιανικής βρίσκονται υπό έλεγχο σχετικά με την έναρξη πρωτοβουλιών που αφορούν την οικολογική συνείδηση και δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πώς ακριβώς τα προϊόντα τους προκαλούν λιγότερες περιβαλλοντικές ζημίες. Για παράδειγμα, η Ikea, η οποία είχε δεσμεύσει στο παρελθόν 200 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει μια εταιρεία φιλική προς το περιβάλλον έως το 2030, κατηγορήθηκε για παράνομη υλοτομία στην Ουκρανία. Η Earthsight, μια μη κυβερνητική οργάνωση, ισχυρίστηκε ότι οι προμηθευτές της Ikea προμήθευαν παράνομα το ξύλο που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ορισμένων από τις καρέκλες που πουλάει η Ikea.

Φαίνεται πως οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να κάνουν την δικιά τους έρευνα προκειμένου να καθορίσουν εάν επιλέγουν να ψωνίσουν βιώσιμα προϊόντα. Οι τακτικοί αγοραστές συχνά δεν έχουν αρκετές πληροφορίες προκειμένου να καθορίσουν πόσο μια εταιρεία μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον, γεγονός που διευκολύνει τις εταιρείες να δημιουργήσουν μια φήμη σχετικά με το ότι δήθεν προστατεύουν το περιβάλλον. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τους δικούς τους κανόνες επιλέγουν τι ακριβώς να τονίσουν με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται να αξιολογήσουν εάν οι ισχυρισμοί των εταιρειών είναι σημαντικοί ή όχι. 

Η έλλειψη αστυνόμευσης είναι εκεί όπου οι ανεξάρτητες περιβαλλοντολογικές ομάδες, όπως το Climate Neutral, το B Corp και το SME Climate Hub για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχουν προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να εξηγήσουν ακριβώς τι σημαίνει το «ζω οικολογικά». Τα brands που επιθυμούν να λάβουν πιστοποίηση και να ενημερωθούν από τις περιβαλλοντικές ομάδες θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο προτύπων για να πληρούν τις προϋποθέσεις. Το Climate Neutral, για παράδειγμα, περιγράφει τη διαδικασία πιστοποίησης σε τρία στάδια. Αρχικά, τα brands θα πρέπει να εκτιμήσουν τις εκπομπές άνθρακα από την παραγωγή και την παράδοση προϊόντων, στη συνέχεια να αντισταθμίσουν τις εκπομπές του περασμένου έτους αγοράζοντας πιστώσεις άνθρακα και, τέλος, τα brands υποχρεούνται να εφαρμόσουν ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα μέχρι τα επόμενα 1 έως 2 χρόνια.

Φαίνεται πως η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να είναι τυπική για τους έμπορους λιανικής ώστε να γνωρίζουν τις επιπτώσεις των εκπομπών άνθρακα με τον ίδιο τρόπο που γνωρίζουν ποια είναι τα έσοδα τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος απόδειξης της δέσμευσης ενός brand για το περιβάλλον, εφόσον τα brands είναι αυθεντικά ως προς τις προθέσεις τους. 

Μία έρευνα της Forrester δείχνει πως οι αγοραστές έχουν αυξήσει τις προσδοκίες τους σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των κλιματικών καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα, οι μισοί από τους ενήλικες που ζουν στις ΗΠΑ απαιτούν περισσότερη ανάληψη ευθυνών από τα brands. Η πανδημία οδήγησε το 32% των καταναλωτών στις ΗΠΑ να αλλάξουν πορεία σχετικά με τις αγορές τους και να πραγματοποιήσουν αγορές από brands που ενδιαφέρονται για την μείωση των επιπτώσεων τους στο περιβάλλον. Οι καταναλωτές αρχίζουν όλο και περισσότερο για ενδιαφέρονται για τα τρόφιμα που τρώνε, για τα καλλυντικά που αγοράζουν, ακόμα και για τις κρέμες που βάζουν στο σώμα τους και αυτό είναι κάτι που τους έχει ευαισθητοποιήσει καθώς επιθυμούν να αγοράζουν βιώσιμα προϊόντα. 

Φαίνεται πως οι επιχειρήσεις έχουν ακόμη περισσότερους λόγους προκειμένου να δώσουν προσοχή στους καταναλωτές που έχουν συνείδηση ​​για το περιβάλλον. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι καταναλωτές έχουν την υψηλότερη αγοραστική δύναμη και είναι πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέες μάρκες και προϊόντα. Ακόμα και οι νεότεροι καταναλωτές ασκούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες προκειμένου να είναι πιο διαφανείς. Γι’ αυτό, οι λιανοπωλητές πρέπει να στοχεύουν στην βιωσιμότητα προκειμένου οι καταναλωτές να τους εμπιστεύονται. 

Τα βιώσιμα προϊόντα συνεχίζουν να είναι σε ζήτηση, ειδικά για τις νεότερες γενιές, κάτι που υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η αυξανόμενη ζήτηση για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα αυξάνει επίσης τον ανταγωνισμό μεταξύ των brands, καθώς ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία της αγοράς ενδυμάτων. Ωστόσο, ο αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών με κοινωνική ευαισθησία δημιουργεί νέες ευκαιρίες, μέσω προτύπων όπως ενοικίαση ή αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων. 

Οι πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον ενδέχεται να επηρεάσουν επίσης την οικονομική υγεία των υφιστάμενων εταιρειών και την ανάπτυξη μελλοντικών εταιρειών. Σύμφωνα με μία έκθεση, το 79% των επενδυτών αναμένουν οι κανονισμοί που σχετίζονται με το κλίμα να επηρεάσουν τις επιλογές τους τα επόμενα τρία χρόνια. Φαίνεται πως οι επενδυτές αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας κίνδυνος για τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 77% των επενδυτών θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα στον υπολογισμό της επενδυτικής τους απόφασης. 

Οι ενέργειες του προέδρου Biden περιλαμβάνουν την επανένταξη της συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού και την ιεράρχηση των πολιτικών που έχουν ως στόχο να κάνουν τις ΗΠΑ μια βιώσιμη οικονομία. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας σχετίζονται με την διαδικασία συλλογής πρώτων υλών και την μεταφορά προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Αν και η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής υφασμάτων, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ξοδεύουν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού τους για ρούχα. Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 1.866 δολάρια για ρούχα ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της GOBankingRates.

Φαίνεται πως τα καταστήματα δημιουργούν κάποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά αυτό πιθανώς δεν συγκρίνεται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά εμπορευμάτων. Εάν οι επενδυτές ή οι κυβερνητικοί φορείς πιέσουν τους λιανοπωλητές να παρουσιάσουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, οι εταιρείες είναι πιθανό να κάνουν αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού τους. Αντίστοιχα οι λιανοπωλητές θα πρέπει επίσης να ασκήσουν πίεση στους προμηθευτές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε περιοχές που γνωρίζουν ότι μπορούν να βελτιωθούν. Οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να στοχεύουν σε έναν συνεχόμενο έλεγχο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αποτρέπουν την περιβαλλοντική βλάβη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.