26 Απρ 2024
READING

Τα Zara και η H&M θα δυσκολευτούν τα επόμενα χρόνια εάν δεν αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο

3 MIN READ

Τα Zara και η H&M θα δυσκολευτούν τα επόμενα χρόνια εάν δεν αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο

Τα Zara και η H&M θα δυσκολευτούν τα επόμενα χρόνια εάν δεν αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο
Η αγορά της “γρήγορης μόδας” όπως αποκαλείται και περιλαμβάνει εταιρείες όπως τα Zara, η H&M, η Gap, η Uniqlo και άλλες έχουν ήδη αρχίσει να  αντιμετωπίζουν δυσκολίες γιατί οι αγοραστές επιλέγουν με αυστηρότερα κριτήρια θέλοντας να προστατεύσουν το περιβάλλον.Σε πρόσφατη έρευνα της UBS αποτυπώνεται η αλλαγή στις αγοραστικές συμπεριφορές αφού υπάρχει η τάση για αγορά λιγότερων ρούχων και η έννοια για την προστασία του περιβάλλοντος.
Καθώς περισσότεροι καταναλωτές συνειδητοποιούν το περιβαλλοντικό και ανθρώπινο κόστος της παραγωγής ενδυμάτων, λιγότεροι θα επιλέξουν προϊόντα από εταιρίες της “γρήγορης μόδας”, που θεωρείται ευρέως ως ο πιο προβληματικός τομέας του κλάδου, σύμφωνα με την έκθεση.Οι retailers “fast fashion” θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πτώση εσόδων από 10% έως 30% τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, ανέφεραν οι αναλυτές στην έκθεση.

 

Η επιβαρυντική επίδραση των καταναλωτών που αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, αλλά και η μετατόπιση των αγορών που συνεχίζουν να κάνουν σε προϊόντα που θεωρούν ότι είναι πιο βιώσιμα θα μπορούσε να είναι σοβαρή.Οι εταιρείες ένδυσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών της “γρήγορης μόδας”, αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τις αυξανόμενες ανησυχίες των καταναλωτών. Η H&M ειδικότερα πειραματίζεται με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και κυκλοφορεί οικολογικές συλλογές. Αλλά οι προσπάθειες μπορεί να μην είναι αρκετές για να αποτρέψουν την απόρριψη της ιδέας των ρούχων μίας χρήσης.

Οι εταιρείες ένδυσης πρέπει να επιβραδύνουν και να μειώσουν την παραγωγή τους – μια ιδέα αντίθετη με τις μεθόδους παραγωγής και αλυσίδας εφοδιασμού που ακολουθείται στο επιχειρηματικό μοντέλο από αυτές τις εταιρείες της “γρήγορης μόδας” τις τελευταίες δεκαετίες. Απαιτείται επανασχεδιασμός στρατηγικής με λιγότερα προϊόντα να παράγονται και να πωλούνται, προϊόντα που διαρκούν περισσότερο, λιγότερα προϊόντα που απορρίπτονται, επιτυγχάνοντας κυκλικότητα.

Η μέτρηση του καταναλωτικού συναισθήματος, ιδίως των αλλαγών σε αυτό το πεδίο, είναι εξαιρετικά δύσκολη, και ιδιαίτερα σε έναν τομέα τόσο εγγενώς ασταθή όσο η μόδα, σημείωσαν οι αναλυτές. Ωστόσο, ανέφεραν επίσης ότι οι καταναλωτές εκτίθενται όλο και περισσότερο σε εκπαιδευτικές και εμπορικές εκστρατείες σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και το περιβάλλον και ότι ακόμη και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα σε τομείς όπως η διαχείριση αποβλήτων, η χημική ρύπανση και η διαχείριση των υδάτων.

Σε μια έρευνα των καταναλωτών στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία, η UBS διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς γνωρίζουν άτομα που έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους για ψώνια λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων. Και βρήκαν την προθυμία να αλλάξουν, ενώ ενώ το 58% είπε ότι δεν γνώριζε προηγουμένως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ενδυμάτων, το 20% έως το 25% αυτών των καταναλωτών θα αγόραζε λιγότερα ρούχα τώρα, και το 28% έως το 31% είπε ότι θα αναζητά πλέον βιώσιμα κατασκευασμένα ρούχα.

Η έκθεση έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας ανάλυσης από την Moody’s την περασμένη εβδομάδα ότι οι μάρκες γρήγορης μόδας πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες  καθώς περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποφάσεις αγοράς. Η Moody’s σημείωσε επίσης ότι οι εταιρείες ένδυσης που θεωρούνται κακές για το περιβάλλον αντιμετωπίζουν κίνδυνο για την φήμη τους και την αξία της μάρκας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.