27 Απρ 2024
READING

Ο σκοπός της εταιρείας Patagonia είναι η δύναμη της 

4 MIN READ

Ο σκοπός της εταιρείας Patagonia είναι η δύναμη της 

Ο σκοπός της εταιρείας Patagonia είναι η δύναμη της 

Η Patagonia είναι μια αμερικανική εταιρεία ένδυσης που εμπορεύεται και πουλάει ρούχα για εξωτερικούς χώρους και outdoor δραστηριότητα και θεωρείται μια από τις πιο θαυμαστές εταιρείες στον κόσμο. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι γνωστή για τα οφέλη που προσφέρει αλλά και για το εργασιακό επίκεντρο των εργαζομένων.  

Μόλις πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να προσθέτει επιπλέον λογότυπα στα ρούχα τους, επειδή οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται τόσο για το αν τα ρούχα που θα φοράνε θα έχουν χαραγμένα πάνω το λογότυπο της εταιρείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί ένα λογότυπο να πηγαίνουν στα σκουπίδια ή να μην χρησιμοποιούνται. Η Patagonia αναφέρει πως το 2018, 11,3 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων κατέληξαν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και φαίνεται πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό. 

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1973 από τον Yvon Chouinard, έναν ορειβάτη και αυτοδίδακτο σιδηρουργό, ο οποίος άρχισε να φτιάχνει τα δικά του καρφιά σχισμής για αναρρίχηση. Ύστερα κι άλλοι ορειβάτες του ζήτησαν να τους φτιάξει παπούτσια για αναρρίχηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εταιρεία Patagonia. Ωστόσο, ο Chouinard και ο συνεργάτης του συνειδητοποίησαν ότι τα καρφιά σχισμής των παπουτσιών καταστρέφουν τις επιφάνειες αναρρίχησης επειδή τα συγκεκριμένα καρφιά καρφώνονται στους βράχους προκειμένου να είναι πιο εύκολη η ανάβαση. Έτσι, βρήκαν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, δηλαδή κατασκεύασαν σφιγκτήρες αλουμινίου που θα μπορούσαν να σφηνωθούν στο χέρι αντί να σφυρηλατηθούν μέσα και έξω από τις ρωγμές. Η μετάβαση από τα καρφιά σχισμής σε σφιγκτήρες αλουμινίου ήταν το πρώτο βήμα του Chouinard για τη δημιουργία μιας εταιρείας, η οποία θα δεσμεύεται πάντα να κάνει το σωστό ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες. 

Το 1991 άνοιξε το κατάστημα Patagonia στην Βοστώνη, το οποίο προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό ωστόσο, άρχισε γρήγορα να υπάρχει μια ανησυχία διότι οι υπάλληλοι άρχισαν να αρρωσταίνουν και να έχουν ανεξήγητους πονοκεφάλους. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι δηλητηριάστηκαν από τη φορμαλδεΰδη που χρησιμοποιείται στα βαμβακερά ρούχα της Patagonia, προκειμένου να προστατεύονται τα ρούχα από την συρρίκνωση και το ζάρωμα. Έτσι η εταιρεία διαπίστωσε αυτή και άλλες εταιρίες πως το βαμβάκι που χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν τα ρούχα δέχεται το 15% των χημικών εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και το 10% των φυτοφαρμάκων ενώ πρόκειται μόνο για το 2.5% από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Έκτοτε, το φθινόπωρο του 1994, η Patagonia δεσμεύτηκε να αλλάξει ολόκληρη τη σειρά από βαμβακερά ρούχα σε οργανικό βαμβάκι εντός 18 μηνών. Φαίνεται πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας αλλά και οι συνεργάτες τους έπρεπε να καινοτομήσουν σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της παραγωγής βαμβακιού. Έτσι, το 1996 το πραγματοποίησαν, με αποτέλεσμα κάθε κομμάτι από τα βαμβακερά ρούχα που πουλούσε η Patagonia, να είναι κατασκευασμένο από βιολογικό βαμβάκι.

Φαίνεται πως κι άλλες εταιρείες μπορούν να στοχεύσουν στην βιωσιμότητα προκειμένου να παραμείνει ασφαλές το περιβάλλον. Η Patagonia έχει έναν σημαντικό σκοπό, ο οποίος είναι να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μέσω πράξεων και όχι μόνο λέξεων. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες λειτουργούν ενωμένοι προκειμένου να θεωρούνται και να είναι παράδειγμα προς μίμηση για άλλες εταιρείες. Φαίνεται πως οι εργαζόμενοι της Patagonia μόλις συνειδητοποίησαν την καταστροφή που προκαλείται από την συγκομιδή βαμβακιού, τότε μπόρεσαν να αλλάξουν τις στρατηγικές τους. 

Όταν η Patagonia στράφηκε αποκλειστικά στο βιολογικό βαμβάκι, ήταν κάτι καινοτόμο για εκείνη, ωστόσο ήταν κάτι που την έκανε παράδειγμα προς μίμηση. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ήταν ότι είχε περιορισμένες επιλογές ενδυμάτων, καθώς αναζητούσε μόνο βιολογικό βαμβάκι. Ωστόσο, μέσα από αυτήν την διαδικασία η Patagonia ανέπτυξε την νοοτροπία της, η οποία λέει ότι μια εταιρεία πρέπει να γνωρίζει καλά τα υφάσματα της, καθώς πρέπει να ξέρει και πως να τα αξιοποιεί. 

Οι περιορισμοί που είχε η εταιρεία σχετικά με την πρώτη ύλη των ενδυμάτων τους, τους ώθησαν να διπλασιάσουν την επινοητικότητα τους. Πολλές εταιρείες αγωνίζονται να βρουν τον σκοπό τους χωρίς να χρησιμοποιούν τις σωστές στρατηγικές. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να θεωρείται περίπλοκη αλλά αν οι εταιρείες χρησιμοποιούν τον πολιτισμό τους ως οδηγό, τότε θα μπορούν να αναγνωρίζουν τι είναι αυτό που τους κάνει μοναδικούς και τι έχουν να προσφέρουν στον κόσμο. Το σημαντικό για την επιτυχία μιας εταιρείας είναι να γνωρίζει την δύναμη της και να υποστηρίζει την «φωνή» της με βάση την εμπειρία της και όχι με το εάν θα έχει πολλούς ανταγωνιστές. 

Ένα προϊόν υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι ένα σημείο εκκίνησης για επιτυχία, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρκετό. Η εξουσία δεν έγκειται σε έξυπνα τεχνάσματα και στην άνοδο του ανταγωνισμού. Όπως αποδεικνύει η Patagonia, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την τρομερή δύναμη που παίρνουν οι εταιρείες όταν κάνουν το σωστό προκειμένου να στοχεύσουν προς την επιτυχία. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.