Η έκθεση της Kantar με τίτλο «Winning Omnichannel» διαπιστώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των καταναλωτικών αγαθών (FMCG) τετραπλασιάστηκε σε 10% παγκοσμίως σε σύγκριση με 2,5% το 2019, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 45%. Αυτές οι αυξήσεις οφείλονται στην πανδημία, η οποία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει πως:
Οι αγορές τροφίμων αυξήθηκαν 11,4%, καθώς οι άνθρωποι μαγείρευαν περισσότερα γεύματα στο σπίτι
Οι πωλήσεις προϊόντων Homecare αυξήθηκαν κατά 9,8%, καθώς αυξήθηκε η εστίαση των ανθρώπων στην υγιεινή και την καθαριότητα προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς
Με την έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ο τομέας Υγείας και Ομορφιάς μειώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση ενώ ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας το 2019. Λόγω του συχνού πλυσίματος χεριών οι πωλήσεις των προϊόντων πλυσίματος χεριών και σώματος αυξήθηκαν από 6% σε 16%
Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 45,5%, καθώς περισσότερα νοικοκυριά στράφηκαν προς τις διαδικτυακές αγορές για είδη από σουπερμάρκετ. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει τώρα το 6,5% των πωλήσεων των σουπερμάρκετ παγκοσμίως
Οι ΗΠΑ ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά (14%), ακολουθούμενη από τη Δυτική Ευρώπη (11,2%), τη Λατινική Αμερική (10,1%), την Ανατολική Ευρώπη (6,6%) και την Ασία (3,1%)
Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις των καταναλωτικών συσκευασμένων αγαθών (FMCG) για την κατανάλωση στο σπίτι έφτασαν το 10% το 2020, ο συνδυασμός πωλήσεων τόσο για τα προϊόντα Out-of-Home (OOH) όσο και για τα προϊόντα In-Home, παρουσιάζει μείωση μεταξύ 2 έως 5% για τους τομείς των τροφίμων και ποτών (εκτός από το αλκοόλ)
Τα ποτά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τρόφιμα, τα οποία αντιπροσώπευαν το 74% της συνολικής αξίας της αγοράς FMCG το 2019, αυξήθηκαν στο 8,6%, 10,3% και 11,4%, αντίστοιχα. Δεκαπέντε από τις κορυφαίες 20 κατηγορίες που επηρεάστηκαν θετικά από την πανδημία της COVID-19 προήλθαν από αυτούς τους τομείς. Η αύξηση της ζάχαρης και των γλυκαντικών, των βοτάνων και των καρυκευμάτων και των πωλήσεων ελαιόλαδου, δείχνει την αύξηση του μαγειρέματος στο σπίτι και του σπιτικού ψησίματος που παρατηρήθηκε το 2020.
Καθώς η πανδημία ανάγκασε τα εστιατόρια και τα μπαρ να βάλουν λουκέτο, οι πωλήσεις αλκοόλ σημείωσαν άνοδο, αυξάνοντας 11% σε σύγκριση με την αύξηση 2% το 2019
Φαίνεται πως ενώ τα προϊόντα FMCG έχουν επωφεληθεί από την πανδημία, καμία ανάπτυξη δεν είναι πάντα αξιόπιστη, αφού είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις εξελισσόμενες τάσεις της αγοράς και τις συμπεριφορές των καταναλωτών και της προσαρμογής τους σε αυτές. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει καταφέρει να διπλασιάσει την ανάπτυξη του σε όλες σχεδόν τις αγορές. Πιο συγκεκριμένα, ένα επιπλέον 5% των παγκόσμιων νοικοκυριών πραγματοποιούν αγορές από το διαδίκτυο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ευνόησε και τα σουπερμάρκετ αφού οι καταναλωτές πραγματοποιούσαν παραγγελίες από το διαδίκτυο.
Τα προιόντα private label συνέχισαν να κερδίζουν μερίδιο το 2020, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι στο παρελθόν. Προβλέπεται ότι το οικονομικό κλίμα θα καθορίσει και περαιτέρω ανάπτυξη των private label ειδικά αν πολλοί αγοραστές πρέπει να κάνουν εξοικονόμηση χρημάτων μέχρι για το μέλλον.
Η ισχυρότερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στις ασιατικές αγορές. Το 25% των αγορών από τα σουπερμάρκετ στην Κίνα και τη Νότια Κορέα πραγματοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, με αυξήσεις 6,4% και 3,3%, αντίστοιχα. Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται είναι η δυτική αγορά με το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρονικού εμπορίου στον τομέα FMCG στο 11,4%. Σε κάθε άλλη δυτική αγορά, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν έχει σημειώσει αντίστοιχη ανάπτυξη, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης.
Με πληροφορίες από την Kantar
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.