22 Ιαν 2025
READING

Η δύναμη της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ποικιλομορφίας στην διαφήμιση 

4 MIN READ

Η δύναμη της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ποικιλομορφίας στην διαφήμιση 

Η δύναμη της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ποικιλομορφίας στην διαφήμιση 

Πολλές επιχειρήσεις και brands χρησιμοποιούν την ποικιλομορφία και την κοινωνική ενσωμάτωση στις διαφημίσεις τους ώστε να δημιουργούν πιο αποτελεσματικές και δημιουργικές διαφημίσεις. Σε μια εποχή όπου ο ρατσισμός και η φυλετική διάκριση ή η διάκριση των φύλων μαστίζουν την κοινωνία, οι επιχειρήσεις κρίνουν απαραίτητη την δημιουργία διαφημίσεων και καμπανιών, οι οποίες θα προβάλλουν την ποικιλομορφία, ως κάτι ηθικά και κοινωνικά σωστό.

Σύμφωνα με την έρευνα Global MONITOR, το 65% των καταναλωτών δηλώνει ότι είναι σημαντικό οι εταιρείες από τις οποίες αγοράζουν προϊόντα, να προωθούν ενεργά την ποικιλομορφία και την κοινωνική ενσωμάτωση στις δικές τους επιχειρήσεις ή γενικότερα στην κοινωνία. 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουμε δει μια τεράστια αλλαγή στην συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στην κοινωνία σε θέματα που αφορούν την ισότητα. Έχουν αναπτυχθεί πολλά κινήματα, τα οποία στοχεύουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων συγκεκριμένων ομάδων. Φαίνεται πως πλέον, οι πολίτες ζητούν να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των φύλων, να ενδυναμωθούν όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια και να μειωθεί η ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών. Αυτός ο τελευταίος στόχος απαιτεί την κοινωνική ενσωμάτωση, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, αναπηρίας, φυλής, εθνικότητας, καταγωγής, θρησκείας ή οικονομικής ή άλλης κατάστασης.

Φαίνεται πως η διαφήμιση έχει μια ισχυρή ικανότητα στο να αναδιαμορφώσει τις αντιλήψεις και πεποιθήσεις των πολιτών σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα. Οι δημιουργικές καμπάνιες και διαφημίσεις πέρα από το ότι μπορούν να πουλήσουν προϊόντα, να προσελκύσουν το κοινό και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό brand equity, μπορούν ακόμα και να αλλάξουν τις συμπεριφορές των καταναλωτών. Πράγματι, ορισμένοι καταναλωτές πιστεύουν ότι η διαφήμιση έχει συμβάλει στη δημιουργία και την ενίσχυση των αρνητικών στερεοτύπων. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία της διαφήμισης μπορεί να αλλάξει αυτού του είδους τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα. 

Αρχικά, το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να μην αναγνωρίζονται οι γυναίκες στερεοτυπικά μέσα από τις διαφημίσεις. Για παράδειγμα, σε πολλές διαφημίσεις οι γυναίκες προβάλλουν έναν συγκεκριμένο ρόλο και δεν είναι κάνεις άλλος από τον κυρίαρχο ρόλο που πρέπει να έχουν στην κουζίνα. Πολλές γυναίκες δηλαδή προβάλλονται υπερβολικά σε κατηγορίες όπως διαφημίσεις με προϊόντα πλυντηρίου και οικιακής χρήσης και προβάλλονται λιγότερο σε άλλους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Αντίθετα, η προοδευτική απεικόνιση και των δύο φύλων οδηγεί σε πιο αποτελεσματική διαφήμιση. 

Η Unstereotype Alliance και η Kantar, μια εταιρεία αναλύσεων δεδομένων και συμβούλων επωνυμίας, συνεργάστηκαν και χρησιμοποίησαν το Unstereotype Metric (UM), ένα εργαλείο ανοιχτής πρόσβασης που μετρά πόσο προοδευτική είναι η απεικόνιση ανδρών και γυναικών στη διαφήμιση, σε περισσότερες από 4.000 διαφημίσεις. Τα δεδομένα ήταν πολύ σαφή αφού έδειξαν πως οι πιο προοδευτικές διαφημίσεις είναι πιο ισχυρές και οδηγούν σε αύξηση βραχυπρόθεσμων πωλήσεων και σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ενός brand. 

Ύστερα από τα γεγονότα που δημιουργήθηκαν στην Αμερική σχετικά με το κίνημα Black Lives Matter, πραγματοποιήθηκε μια ανάλυση στη βάση δεδομένων δοκιμών διαφημίσεων Link, η οποία εξέτασε την αναπαράσταση διαφορετικών εθνών και διαφορετικών χρωμάτων δέρματος όταν απεικονίζονται στη διαφήμιση. Παρατηρήθηκε πως η κοινωνική ενσωμάτωση συνέβαλλε στην μακροπρόθεσμη ισότητα, κάνοντας τα brand να δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για την κοινωνία. Επίσης, η συγκεκριμένη ανάλυση έδειξε ότι οι διαφημίσεις που προβάλλουν την κοινωνική ενσωμάτωση μπορούν να αυξήσουν τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, καθιστώντας το περιεχόμενο πιο αποτελεσματικό.

Πολλές διαφημίσεις αντί να προβάλλουν το αντρικό φύλο και τους λευκούς ανθρώπους, προβάλλουν τις μαύρες γυναίκες προκειμένου να μεταδώσουν την ποικιλομορφία και την κοινωνική ενσωμάτωση. Είναι σαφές ότι οι επιλογές ενός brand επηρεάζουν θετικά τους καταναλωτές, καθώς αυτοί αξιολογούν θετικά τις διαφημίσεις, αναφέροντας πως είναι δημιουργικές και αποτελεσματικές. Φαίνεται λοιπόν πως η κοινωνική ενσωμάτωση και η ποικιλομορφία βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφημίσεων.

Πολλοί υπεύθυνοι διαφημίσεων αρχίζουν να αναγνωρίζουν τώρα την ανάγκη τις φυλετικής ένταξης, ωστόσο έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, πολύ λίγες διαφημίσεις προβάλλουν άτομα με αναπηρίες ή μέλη της LGBTQI+ κοινότητας, παρόλο που αποτελούν το ¼ της κοινωνίας. Επίσης, ενδέχεται να υπάρξουν διαφημίσεις οι οποίες δεν θα εστιάζουν πια στην ηλικία, καθώς όταν μια εταιρεία στοχεύει στο να προσελκύσει άτομα κάτω των 50 ετών, χάνει άλλες ηλικιακές ομάδες που συχνά έχουν μεγαλύτερο εισόδημα. 

Φαίνεται λοιπόν πως οι προοδευτικές και χωρίς αποκλεισμούς διαφημίσεις αυξάνουν τις πωλήσεις και είναι πιο ισχυρές, καθώς προβάλλουν την κοινωνική ενσωμάτωση και την ποικιλομορφία. Στόχος λοιπόν των διαφημιστικών εταιρειών θα πρέπει να είναι η δημιουργία ποικίλου και περιεκτικού περιεχομένου ώστε να σταματήσει να υπάρχει ο ρατσισμός και η φυλετική και, όχι μόνο, διάκριση. 

Με πληροφορίες από την Kantar

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.