25 Απρ 2024
READING

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Clubhouse

4 MIN READ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Clubhouse

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Clubhouse

Λίγους μήνες μετά την έκδοση beta που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το social audio app Clubhouse είχε περίπου 1.500 χρήστες, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο  η εφαρμογή είχε φτάσει τους 10 εκατομμύρια χρήστες!Το Clubhouse είναι μία από τις πιο διάσημες πλατφόρμες στην κατηγορία του αλλά δεν είναι η μόνη. Είναι, στην ουσία, μέρος μιας αυξανόμενης τάσης νέων κοινωνικών μέσων που προσπαθούν να αξιοποιήσουν ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ηχητικό περιεχόμενο.

Η προβληματική του Clubhouse

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τελείως ρόδινα στη γη των εφαρμογών που βασίζονται στον ήχο. Υπάρχουν αναφορές που δηλώνουν ότι μετά την αρχική ροή στο Clubhouse, η διατήρηση του ενδιαφέροντος μειώνεται και αντίστοιχα πτωτική πορεία παρουσιάζουν και οι λήψεις της εφαρμογής.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός σκεπτικιστών όσον αφορά στο Clubhouse, οι οποίοι σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν ότι εφαρμογές όπως το TikTok και το YouTube έχουν εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου για να δείξουν στους χρήστες τους και έναν αλγόριθμο για να επιλέξουν τα κατάλληλα κάθε φορά αποτελέσματα. Αντίθετα, το Clubhouse δεν έχει κάτι αντίστοιχο, επειδή το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον χρήστη πρέπει να είναι «ζωντανό». Υπάρχουν, ταυτόχρονα εκείνοι που λένε ότι η εφαρμογή απέδωσε σε σημαντικό βαθμό επειδή ο κόσμος ήταν αναγκασμένος να παραμένει στο σπίτι του και έψαχναν έναν τρόπο πιο άμεσης επικοινωνίας.

Οι αντίπαλοι 

Υπάρχουν αρκετές ακόμα εταιρείες που δημιουργούν εφαρμογές κοινωνικού ήχου, πολλές από τις οποίες μάλιστα έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.Επί παραδείγματι, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Mark Cuban αναπτύσσει την εφαρμογή «Fireside Chat» η οποία περιγράφεται ως μία εφαρμογή podcast «επόμενης γενιάς»  όπου οι χρήστες μπορούν να καταγράφουν ζωντανές συνομιλίες και στη συνέχεια να τις μεταδίδουν. Η εφαρμογή θα έχει επίσης ενσωματωμένα αναλυτικά στοιχεία, ώστε οι δημιουργοί να μπορούν να επεξεργάζονται ποιο περιεχόμενο αποδίδει καλύτερα και να είναι περισσότερο κερδοφόρο.

Στις ΗΠΑ, εντοπίζεται επίσης το Discord, το οποίο διαθέτει audio Hangout rooms για ομάδες ενώ στην Ευρώπη, παράλληλα με το Logcast, λειτουργεί το Soapbox, που δημιουργήθηκε από μια ελβετική και μία γερμανική ομάδα.Το Soapbox, ωστόσο, διαφέρει από το Logcast και το Clubhouse επειδή ο σκοπός της είναι να δημιουργήσει τυχαίες συνομιλίες μεταξύ ανθρώπων, αντί να αφορά στην δημιουργία ημι-επαγγελματικού περιεχομένου.

Big tech

Εκτός από τις νέες εταιρείες που αναδύονται για να παράγουν εφαρμογές κοινωνικού ήχου, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Twitter, το Spotify και το Facebook προσπαθούν επίσης να αξιοποιήσουν το ενδιαφέρον για φωνητικό περιεχόμενο.

Τον Μάρτιο, για παράδειγμα το Spotify απέκτησε το Locker Room, μια εφαρμογή ζωντανού ήχου όπου, επί του παρόντος, οι χρήστες μιλούν ειδικά για τον αθλητισμό. Παρόλα αυτά, το Spotify δήλωσε ότι θα επεκτείνει τις περιοχές των θεματικών προς συζήτηση για να συμπεριλάβει την μουσική και τον πολιτισμό και θα την χρησιμοποιήσει για να προσφέρει σε επαγγελματίες αθλητές, συγγραφείς, μουσικούς, τραγουδοποιούς και podcasters την ευκαιρία να φιλοξενήσουν συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο με τους οπαδούς τους.

Το Twitter, εν τω μεταξύ, εργάζεται στο Twitter Spaces, το οποίο βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, αλλά αναμένεται να είναι προσβάσιμο σε περισσότερους χρήστες πολύ σύντομα.  Μάλιστα, κυκλοφόρησε ακόμα η φήμη ότι το Twitter προσπάθησε να αγοράσει το ίδιο το Clubhouse, καθώς και ότι συζητήθηκε το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ακόμη, έχει αναφερθεί ότι το Facebook εργάζεται πάνω στην δημιουργία μιας νέας λειτουργίας για να ανταγωνιστεί το Clubhouse. Πέρυσι, η εταιρεία ξεκίνησε το Rooms, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν βιντεοκλήσεις σε ομάδες και φημολογείται ότι εργάζεται σε κάτι αντίστοιχο μόνο για ήχο.

Εν κατακλείδι, η σωστή πρόσβαση στο δίκτυο εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τον κοινωνικό ήχο και σε γενικές γραμμές είναι σχετικά εύκολο να δημιουργήσει κανείς κάτι που έχει την δυναμική να γίνει viral,  αλλά δεν είναι εύκολο να καταφέρει να το διατηρήσει στην κορυφή και να αποφύγει την παρακμή. Οι μεταπανδημικές εξελίξεις θα δείξουν ποιες από τις παραπάνω εφαρμογές μπορούν όντως να κρατήσουν ενεργούς τους χρήστες και πόσο ισχυρό είναι τελικά το Clubhouse.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.