18 Δεκ 2024
READING

Η P&G καλεί τους καταναλωτές να «σώσουν τον πλανήτη»

4 MIN READ

Η P&G καλεί τους καταναλωτές να «σώσουν τον πλανήτη»

Η P&G καλεί τους καταναλωτές να «σώσουν τον πλανήτη»

Ο βασικός πυλώνας της νέας εταιρικής καμπάνιας της Procter & Gamble (P&G’s) «It’s Our Home» είναι φυσικά η αφύπνιση των καταναλωτικών συνειδήσεων. Η P&G, η μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών συσκευασμένων αγαθών στον κόσμο, δαπάνησε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαφήμιση το 2020, καθώς γνωρίζει καλά την αξία ενός καλά δομημένου μηνύματος.

Έτσι, μέσα από την συγκεκριμένη καμπάνια η εταιρεία επιθυμεί να κάνει τα προϊόντα της πιο βιώσιμα, ζητώντας από τους καταναλωτές να συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο. Ωστόσο, δεν είναι παράδοξο το ότι οι καταναλωτές καλούνται να εφαρμόσουν αυτές τις συμβουλές ενώ αυτές προέρχονται από μια εταιρεία που έχει «φορτώσει» με τόσα πολλά απόβλητα τον κόσμο;

Οι πρακτικές βιωσιμότητας της P&G

Είναι γεγονός ότι η P&G έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα προς το μέτωπο της βιωσιμότητας. Το 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε ήδη επιτύχει πολλούς από τους στόχους βιωσιμότητας του 2020 που είχε θέσει το 2010 και στη συνέχεια το 2020 ανακοίνωσε ότι είχε μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 50%, ότι μείωσε την χρήση νερού στις εγκαταστάσεις παραγωγής κατά 27% και ότι εξάλειψε την ποσότητα των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής της. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η συσκευασία της για μάρκες όπως η Always, η Ariel, η Dawn, η Fairy, η Febreze, η Head & Shoulders, η Pantene, η Pampers και το Tide είναι 100% ανακυκλώσιμη ή επαναχρησιμοποιήσιμη.

Βέβαια, σύμφωνα με το Ocean Conservancy, σε μια μέρα το 2019, οι εθελοντές του οργανισμού συγκέντρωσαν περισσότερα από 214.000 πλαστικά μπουκάλια χωρίς ποτά, σχεδόν 117.000 είδη προσωπικής υγιεινής και περισσότερες από 113.000 πάνες σε όλο τον κόσμο. Προφανώς, δεν είναι όλα αυτά προϊόντα της P&G, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να κάνει κάποιος κάτι ανακυκλώσιμο και επαναχρησιμοποιήσιμο και να διασφαλίσει στην πραγματικότητα ότι ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια αγωγή του 2020 που κατατέθηκε από την advocacy group Earth Island εναντίον της P&G και άλλων μεγάλων παραγωγών πλαστικών, συμπεριλαμβανομένης της Coca-Cola και της Colgate-Palmolive, μόλις το 10% του πλαστικού που παράγεται ετησίως ανακυκλώνεται. Έτσι, με την νέα εκστρατεία της η P&G ελπίζει να πείσει τους μεμονωμένους καταναλωτές να αναλάβουν την ευθύνη για όλα αυτά τα απόβλητα. 

Επιπλέον, μία σχετική έρευνα της εταιρείας ανέφερε ότι το 72% των ανθρώπων επιθυμεί πλέον να κάνει περισσότερα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και περίπου το 90% των γονέων εμπνέονται από τα παιδιά τους να το πράξουν όντως. Ωστόσο,  λιγότεροι από τους μισούς πετυχαίνουν να κάνουν πραγματικά καλές περιβαλλοντικές επιλογές. 

Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, πολλοί επικριτές αντιλαμβάνονται το είδος των μηνυμάτων αυτών , όπως, για παράδειγμα η νέα καμπάνια της P&G ως απόσπαση της προσοχής από το πραγματικό έργο που απαιτείται από τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις για να κάνουν θεσμικές αλλαγές που θα επέτρεπαν μια πιο βιώσιμη εμπορική υποδομή.

Οι στόχοι της εταιρείας έως το 2030 είναι να μειώσει τις εκπομπές κατασκευής κατά 50%, να αγοράζει 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, να βελτιώσει τις εκπομπές διανομής και αποστολής κατά 50%, να κάνει το 100% της συσκευασίας ανακυκλώσιμο ή επαναχρησιμοποιήσιμο και να μειώσουν την πλαστική συσκευασία με βάση το πετρέλαιο κατά 50%. Ακόμη και οι μεμονωμένες μάρκες της εταιρείας αναδιαμορφώνουν επίσης τις συσκευασίες και τους τύπους των προϊόντων τους προς αυτήν την κατεύθυνση : Το Old Spice και το Secret κυκλοφορούν πλέον με ξαναγεμισμένα δοχεία για αποσμητικά. 

Ταυτόχρονα, η P&G προωθεί τις προσπάθειές της να συνεισφέρει στην ανανέωση των δέντρων που χρησιμοποιεί για τα χάρτινα προϊόντα της, όπως για παράδειγμα η φύτευση ενός εκατομμυρίου δέντρων από το 2020 έως το 2025.  Ωστόσο, οι ειδικοί καταλήγουν ότι είναι σίγουρα έξυπνο να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ενεργούν πιο βιώσιμα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Είναι σαφές ότι το βάρος δεν πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά μεμονωμένους καταναλωτές και θα πρέπει οι εταιρείες να αναλάβουν ισχυρότερη δράση προς αυτήν την κατεύθυνση.

https://www.youtube.com/watch?v=UI_1R0W98yE

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.