18 Απρ 2024
READING

Η νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας του ΙΚΕΑ επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός ολόκληρου δωματίου

3 MIN READ

Η νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας του ΙΚΕΑ επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός ολόκληρου δωματίου

Η νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας του ΙΚΕΑ επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός ολόκληρου δωματίου

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Apple συνεργάστηκε με το IKEA για το ARKit της στο iOS 11 keynote και ξαφνικά η εταιρεία των επίπλων άρχισε να εισάγεται στον κόσμο της πρωτοπορίας και της λιανικής τεχνολογίας. Σήμερα, η εφαρμογή IKEA Place επιτρέπει στους καταναλωτές να τοποθετούν ψηφιακά έπιπλα οπουδήποτε.

Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, ο Tim Cook ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ήταν πολύ ενθουσιασμένος με τις εξελίξεις όσον αφορά την επαυξημένη πραγματικότητα και μάλιστα ανέφερε ειδικότερα την ΙΚΕΑ και την αγορά επίπλων ως ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα των χώρων που θα μπορούσαν να αλλάξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας.

Πλέον, οι εφαρμογές της επαυξημένης πραγματικότητας δεν ακούγονται εξωπραγματικές και ακόμα και αν δεν θεωρούνται το πλέον συνηθισμένο είναι τουλάχιστον μία επιλογή με την οποία εξοικειώνονται σταδιακά οι καταναλωτές και δεν είναι λίγες οι εταιρείες που εφαρμόζουν λειτουργίες αντίστοιχες με αυτές που το  IKEA εισήγαγε πριν από τέσσερα χρόνια. Ίσως, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία επίπλων ανέθεσε στο εργαστήριο με έδρα την Κοπεγχάγη, το SPACE10,  την αναδιοργάνωση των δυνατοτήτων AR της εταιρείας. Το αποτέλεσμα είναι το IKEA Studio!

Ξεκινώντας από την απλή προσθήκη εικονικών επίπλων, όπως τραπέζια και καρέκλες σε ένα δωμάτιο, το SPACE10 υποστηρίζει ότι ο στόχος εδώ για το IKEA είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να σχεδιάσουν ολόκληρα δωμάτια χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες LiDAR μέσω ενός iPhone.  Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν πλήρη 3D σχέδια δωματίων με μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων και των θυρών ενώ παράλληλα δύναται να ανιχνεύει και να επεμβαίνει και στα υπάρχοντα έπιπλα.

Επιπλέον, οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να τοποθετήσουν έπιπλα, συστήματα ραφιών, διακοσμήσεις ακόμα και να αλλάξουν τα χρώματα των τοίχων και στη συνέχεια να εξάγουν το σχέδιό τόσο σε 3D όσο και σε 2D. Συγχρόνως, κάποια ακόμα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με αντικείμενα, όπως η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των λαμπτήρων και η τοποθέτηση αντικειμένων το ένα πάνω στο άλλο, για παράδειγμα μια λάμπα σε ένα μπουφέ.

Έτσι, οι φανατικοί της επαυξημένης πραγματικότητας και των εφαρμογών της θα έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν και να λάβουν μέρος στην beta εφαρμογή και όσοι τελικά επιλεχθούν θα λάβουν ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους από το TestFlight.

Μάλιστα, ο Tommy Campbell, επικεφαλής ψηφιακού σχεδιασμού στο SPACE10 υποστηρίζει ότι όλα τα παραπάνω θα είναι απλώς η προετοιμασία για την άφιξη του Apple Glass. Πρόκειται, εν ολίγοις για τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν αυτήν την τεχνολογία. 

Ωστόσο, τα μόνα αρνητικά νέα είναι ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν είναι και πάλι συνδεδεμένη με την ιστοσελίδα της IKEA ή την εφαρμογή για τις λιανικές πωλήσεις. Έτσι, εάν για παράδειγμα κάποιος αγοράσει ένα χαλί στην εφαρμογή IKEA και θέλει να ελέγξει πώς θα φαίνεται το χαλί στο δωμάτιό του δεν μπορείτε να το κάνει με ευκολία, αφού θα πρέπει να ανοίξει το στούντιο και να ξεκινήσει από το μηδέν. Βέβαια, η λειτουργικότητα είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν και σίγουρα θα μπορούσε να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης. 

Το SPACE10 και το IKEA εξετάζουν επίσης την ενσωμάτωση του εργαλείου μέτρησης 3D στην ιστοσελίδα του IKEA  και είναι σαφές ότι η προσθήκη σε αυτό το κομμάτι των αγορών θα είναι ζωτικής σημασίας. Το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά την διάρκεια της πανδημίας σημείωσε τεράστια άνοδο. Σε κάθε περίπτωση, μαζί με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου σημειώθηκε και τεράστια ώθηση στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν αυτές οι τάσεις μετά το πέρας της κρίσης

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.