26 Απρ 2024
READING

Πώς θα επηρεάσει το λιανεμπόριο η μετακίνηση των ανθρώπων στα προάστια; 

4 MIN READ

Πώς θα επηρεάσει το λιανεμπόριο η μετακίνηση των ανθρώπων στα προάστια; 

Πώς θα επηρεάσει το λιανεμπόριο η μετακίνηση των ανθρώπων στα προάστια; 

Το 2020, η έναρξη της πανδημίας και η εξάπλωση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησε τεράστια συζήτηση σχετικά με την έξοδο των ανθρώπων από τα αστικά κέντρα κατά την οποία οι υπάλληλοι απελευθερωμένοι πια από τα δεσμά της φυσικής παρουσίας στα γραφεία εγκαταλείπουν τους αστικούς πυρήνες των μεγαλύτερων πόλεων και μετακινούνται προς τα προάστια και τις μικρότερες πόλεις. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι πιο δραματικές προβλέψεις για το λεγόμενο «τσουνάμι» της μετεγκατάστασης στα προάστια δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Τόσο η Νέα Υόρκη όσο και το Σαν Φρανσίσκο, είδαν σημαντικές πληθυσμιακές εκροές το 2020 και ξαφνικά οι αγορές των ακινήτων στα προάστια παρουσίασαν σημαντική άνοδο και ακμή. Ωστόσο, σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις – όπως το Λος Άντζελες, το Χιούστον και το Φοίνιξ – οι πληθυσμοί παρέμειναν σχετικά σταθεροί κατά τη διάρκεια του 2020 και οι προειδοποιήσεις για την αστική έξοδο φαίνεται ότι έπεσαν έξω ή υπήρξαν υπερβολικές. Ως αποτέλεσμα, καθώς το 2021 συνεχίζεται,  η συζήτηση σχετικά με το πώς οι πόλεις των ΗΠΑ θα ανακάμψουν τα επόμενα χρόνια καθώς η χώρα ορθοποδεί και από τις συνέπειες της πανδημίας θα παραμείνει στο προσκήνιο.

Ωστόσο, ενώ οι προειδοποιήσεις για την έξοδο των ανθρώπων από τα αστικά κέντρα είναι απίθανο να υλοποιηθούν πλήρως, ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να συνηγορούν κατά της αύξησης του αστικού πληθυσμού – και υπέρ της αύξησης του προαστιακού πληθυσμού – στο άμεσο μέλλον μετά το πέρας της πανδημίας. Ένας εξ αυτών είναι σαφώς η εξέλιξη της τάσης της τηλεργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα «Voice of the Industry: COVID-19» της Euromonitor International η οποία διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2020, το 70% των επαγγελματιών με έδρα τη Βόρεια Αμερική που απάντησαν στην έρευνα ανέφεραν ότι αναμένουν από τις επιχειρήσεις τους να επεκτείνουν την εφαρμογή της τηλεργασίας και στο μέλλον.

Ακόμη και αν θεωρείται απίθανο για τις περισσότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ ότι θα εφαρμόσουν καθολικά το μοντέλο της τηλεργασίας, είναι βέβαιο ότι πολλές επιχειρήσεις θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι περισσότερο από ό, τι πριν από την έναρξη της πανδημίας. Έτσι, εάν οι εργαζόμενοι μετακινούνται στο γραφείο τους τρεις ημέρες, για παράδειγμα, την εβδομάδα και όχι πέντε, ενδέχεται να είναι πλέον περισσότερο διατεθειμένοι να ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα. Ως εκ τούτου, αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να ενισχύσει τους προαστιακούς πληθυσμούς σε βάρος των αστικών κέντρων.

Ωστόσο, είναι θεμελιώδες για τους λιανοπωλητές να κατανοήσουν, ότι η σημασία των καταναλωτών που ζουν στα προάστια αυξανόταν ήδη σημαντικά ακόμη και πριν την εκδήλωση της πανδημίας. Αμέσως μετά την οικονομική κρίση του 2008 έως το 2009, θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει με ευκολία ότι τα μέλη της μεγάλης γενιάς των millennials συρρέουν στις αστικές περιοχές, τροφοδοτώντας έτσι την αστικοποίηση και τις αντίστοιχες τάσεις στον τομέα της λιανικής πώλησης που συνεπάγεται η αστικοποίηση.

Βέβαια, καθώς αυτή η γενιά μεγάλωνε αυτή η τάση άρχισε να επισκιάζεται από ένα όλο και πιο μεγάλο κύμα «προαστιοποίησης». Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανάλυση των δεδομένων του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, ο πληθυσμός των προαστιακών περιοχών στις ΗΠΑ αυξάνεται ταχύτερα από αυτόν των αστικών πυρήνων από το 2013. Εξαιτίας αυτού, η συνολική αύξηση του πληθυσμού στα προάστια κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αύξηση του πληθυσμού των μεγάλων πόλεων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αύξηση του πληθυσμού των απομακρυσμένων προαστιακών περιοχών κατά την τελευταία δεκαετία ξεπέρασε τα αντίστοιχα κέρδη των μεγάλων πόλεων, πολλές επιχειρήσεις στον τομέα της λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ φαινόταν να λειτουργούν με την υπόθεση ότι συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Εν τω μεταξύ, η βελτίωση των προαστιακών καταστημάτων – όπως η οικοδόμηση των βασικών υποδομών omnichannel – συχνά παραβλέφθηκε. 

Η πανδημία πέτυχε να εκθέσει την προβληματική αυτής της προσέγγισης με επίκεντρο τις μεγάλες πόλεις και πολλοί λιανοπωλητές προσπαθούν τώρα να προσαρμοστούν σε ένα κύμα ενίσχυσης και ανάπτυξης των προαστίων που βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, υπήρχε και πολύ καιρό πριν από την πανδημία. Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που αφορούν στην ανάπτυξη των προαστίων που θα ήταν σοφό για αυτούς τους λιανοπωλητές να υιοθετήσουν.

Ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη είναι οι έμποροι λιανικής πώλησης να ακολουθήσουν μια προσέγγιση επικεντρωμένη στα προάστια για την κατασκευή των κέντρων διανομής, των αποθηκών και των άλλων υποδομών που απαιτούνται για την ενίσχυση της μελλοντικής αύξησης των ψηφιακών πωλήσεων. Επιπλέον, οφείλουν να αναδιοργανώσουν τα υπάρχοντα προαστιακά καταστήματά τους για να υποστηρίξουν καλύτερα αυτές τις προσπάθειες βελτιστοποιώντας τους χώρους στάθμευσης των καταστημάτων για την υπηρεσία παραλαβής και αφιερώνοντας μεγαλύτερο μερίδιο του διαθέσιμου χώρου στα φυσικά καταστήματα ειδικά για την εκπλήρωση των παραγγελιών του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μπορεί πια να ακούγεται κλισέ το γεγονός ότι πανδημία έχει επιταχύνει τις προϋπάρχουσες τάσεις, αλλά αναφορικά με την εσωτερική μετανάστευση στις ΗΠΑ, αυτή η δήλωση δεν θα μπορούσε να είναι ακριβέστερη. Έτσι, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μέλλον στο οποίο οι καταναλωτές που βρίσκονται στα προάστια και όχι στα αστικά κέντρα θα αποτελούν ένα όλο και πιο ευρύ κομμάτι της πελατειακής τους βάσης εάν επιθυμούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία και την κερδοφορία τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.