23 Απρ 2024
READING

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός πλήρως ηλεκτρικού οχήματος 

3 MIN READ

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός πλήρως ηλεκτρικού οχήματος 

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός πλήρως ηλεκτρικού οχήματος 

Η Mercedes-Benz παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα, ενώ ταυτόχρονα μερικές από τις πολυτελείς αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Ferrari και της Lamborghini, υστερούν όσον αφορά στις κυκλοφορίες των πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρόλο που η ΕΕ έχει επιβάλλει αυστηρότερους περιβαλλοντικούς στόχους αναφορικά με τις εκπομπές των ρύπων.

Έτσι, η Mercedes-Benz, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι το πρώτο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο, το EQS, αναμένεται να ανταγωνιστεί άμεσα το Model S της Tesla και το Taycan της Porsche το 2022, οπότε και πρόκειται να κυκλοφορήσει. Εκτιμάται ότι τα EQS αυτοκίνητα θα τιμολογηθούν στα 110.000 δολάρια, ενώ το μοντέλο της Tesla κοστίζει περίπου 69.000 δολάρια και το αντίστοιχο μοντέλο της Porsche αποτιμάται σχεδόν στα 80.000 δολάρια.

Βέβαια, συγχρόνως ο John Elkann, ο πρόεδρος της Ferrari δήλωσε ότι η πολυτελής ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να εισαγάγει το δικό της ηλεκτρικό όχημα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει μέχρι το 2025. Επιπλέον, ορισμένες ευρωπαϊκές μάρκες αυτοκινήτων πολυτελείας, όπως η Audi, η BMW, η Porsche και η Jaguar, έχουν ήδη αποκαλύψει τα πρώτα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους ή σχεδιάζουν να το κάνουν σύντομα. Εντούτοις, η Lamborghini, η οποία ανήκει στον Όμιλο Volkswagen, δεν έχει ακόμη κάνει λόγο για την ανάπτυξη ενός πλήρως ηλεκτρικού οχήματος.

Η Mercedes-Benz, η οποία ανήκει στην Daimler AG, σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το μοντέλο EQS στο δρόμο το επόμενο έτος ως μέρος της στρατηγικής των αυτοκινητοβιομηχανιών να μπορούν να έχουν το ήμισυ τουλάχιστον των συνολικών πωλήσεών τους από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030. Η Ferrari εκτιμάται ότι έχει διανύσει τον μεγαλύτερο δρόμο όσον αφορά την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μόλις τον Απρίλιο του 2016, ο Sergio Marchionne, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, απέρριπτε κάθετα την ιδέα της ανάπτυξης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αποκαλώντας την «άσεμνη» αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ήχος της μηχανής εσωτερικής καύσης ήταν μία από τις σημαντικότερες απολαύσεις της οδήγησης ενός σπορ αυτοκινήτου Ferrari. 

Μέχρι τα τέλη του 2019, ο διάδοχος του Sergio Marchionne, ο Louis Camilleri,  δήλωνε εξίσου εμφατικά ότι η διαρκής ανάπτυξη της τεχνολογίας των μπαταριών θα φτάσει να δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Ferrari — αλλά αυτό δεν θα είναι δυνατό μέχρι το 2025. Πλέον, η Ferrari έχει αναθεωρήσει κάπως αυτό το χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα η Ferrari και η Lamborghini πιθανότατα καθυστέρησαν την είσοδό τους στην αγορά επειδή χρειάζεται χρόνος για να γίνει σωστά αυτή η είσοδος. 

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες πολυτελείας όπως η Ferrari και η Lamborghini επιτυγχάνουν τόσο μεγάλα κέρδη από τα συμβατικά αυτοκίνητα κανονικής καύσης που δεν είχαν λόγο να μεταβούν άμεσα στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Πράγματι, η Lamborghini σημείωσε κέρδη ρεκόρ ύψους 1,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ενώ τα καθαρά έσοδα της Ferrari το τέταρτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 63% σε ετήσια βάση! Ωστόσο, παρά την κερδοφορία τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αναγκαστούν σύντομα να μεταβούν στο μοντέλο της ηλεκτροκίνησης για να συμβαδίσουν με τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Τέλος, η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να αποτιμάται μέχρι το 2027 στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Million Insights, μια εταιρεία ερευνών που εδρεύει στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια και ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 41,5% μεταξύ του 2020 και του 2027.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.