22 Ιαν 2025
READING

12 brands που έχουν αναλάβει σημαντική εταιρική κοινωνική ευθύνη

6 MIN READ

12 brands που έχουν αναλάβει σημαντική εταιρική κοινωνική ευθύνη

12 brands που έχουν αναλάβει σημαντική εταιρική κοινωνική ευθύνη

Ο όρος Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Φαίνεται πως όσο πιο κοινωνικά υπεύθυνη είναι μια εταιρεία, τόσο περισσότερο υποστηρίζεται η κοινότητα αλλά και οι καταναλωτές.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, στην ευαισθητοποίηση και στην ενθάρρυνση της κοινωνικής αλλαγής. Αν και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εταιρείες που συμμετέχουν, οι προσπάθειες των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών έχουν εκτεταμένα αποτελέσματα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, από την πείνα και την υγεία έως την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές μορφές. Ακόμη και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία κάνοντας μια απλή δωρεά σε μια τοπική τράπεζα τροφίμων. Μερικά από τα πιο κοινά παραδείγματα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη παρουσία άνθρακα

  • Βελτίωση των εργασιακών πολιτικών

  • Συμμετοχή στο δίκαιο εμπόριο

  • Φιλανθρωπική προσφορά

  • Εθελοντισμός στην κοινότητα

  • Εταιρικές πολιτικές που ωφελούν το περιβάλλον

  • Κοινωνικά και περιβαλλοντικά συνειδητές επενδύσεις

Φαίνεται πως οι κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες είναι ακόμα πιο σημαντικές για τους millennials και την γενιά Ζ. Πιστεύουν ότι οι εταιρείες πρέπει να επενδύουν στη βελτίωση της κοινωνίας και να αναζητούν λύσεις που θα βοηθήσουν να πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές. Οι εταιρείες πρέπει να μοιράζονται τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να δει τις ενέργειες που πραγματοποιούν. Φαίνεται πως η προβολή των ενεργειών τους είναι σημαντική για τη στόχευση των millennials, καθώς αυτές οι ενέργειες μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές που κάνουν οι millennials ως καταναλωτές. Οι millennials επιθυμούν επίσης να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες όπως η συμμετοχή σε εθελοντικές εργασίες ή η πραγματοποίηση δωρεών για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Ο ακτιβισμός από τους millennials και από όλες τις γενιές ενδέχεται να επηρεάσει επίσης τις μεταβαλλόμενες τάσεις στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες πρόκειται να λάβουν δημόσια θέση ενάντια στην παρενόχληση και τις διακρίσεις που υπάρχουν στον τομέα της εργασίας, χάρη στο κίνημα #metoo. Φαίνεται πως η ποικιλομορφία στο χώρο εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται οδηγώντας στην αποδοχή ανθρώπων όλων των φυλών, φύλων, πολιτισμών, αναπηριών και σεξουαλικού προσανατολισμού. Ακολουθούν παραδείγματα για το πώς ορισμένα μεγάλα brands έχουν επιτύχει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. 

1.Johnson & Johnson

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ΕΚΕ είναι η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Johnson & Johnson, η οποία έχει επικεντρωθεί στη μείωση των επιπτώσεών της στον πλανήτη για τρεις δεκαετίες. Οι πρωτοβουλίες της κυμαίνονται από την ενίσχυση της δύναμης του ανέμου έως την παροχή ασφαλούς νερού σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο να προμηθεύσει το 35% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές.

  1. Google

Η Google, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών θεωρείται πολύ αξιόπιστη, αφού αντιμετωπίζει κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των αντι μουσουλμανικών σχολίων του Προέδρου Donald Trump. Η Google κέρδισε επίσης την υψηλότερη βαθμολογία ΕΚΕ της RI, λόγω του κέντρου δεδομένων της που χρησιμοποιεί 50% λιγότερη ενέργεια από άλλες εταιρείες στον κόσμο. Έχει επίσης δεσμεύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για έργα ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς επιτρέπει σε άλλες επιχειρήσεις να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις μέσω υπηρεσιών όπως το Gmail.

  1. Coca-Cola

Ο τεράστιος στόλος φορτηγών delivery της Coca-Cola επιβάρυνε το περιβάλλον με 3,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων θερμοκηπίου. Επίσης, η Coca-Cola έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στις πρακτικές της αλυσίδας εφοδιασμού της, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε καινούργια φορτηγά εναλλακτικών καυσίμων. Οι πρωτοβουλίες της αποσκοπούν στη μείωση κατά 25% της παρουσίας άνθρακα έως το 2020.

  1. Ford 

Η Ford, η αμερικανική πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία, σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου χρησιμοποιώντας τον κινητήρα EcoBoost για να αυξήσει την απόδοση των καυσίμων. Σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει 40 ηλεκτρικά οχήματα (ηλεκτρικά και υβριδικά) έως το 2022, σε μια επένδυση 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, οι αμερικανικές αντιπροσωπείες Ford βασίζονται σε αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα για να τροφοδοτήσουν τις τοποθεσίες τους μειώνοντας σημαντικά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

5 & 6. Netflix & Spotify

Από κοινωνική άποψη, εταιρείες όπως το Netflix και το Spotify ωφελούν σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Το Netflix προσφέρει 52 εβδομάδες γονικής άδειας επί πληρωμή, η οποία μπορεί να ληφθεί ανά πάσα στιγμή, είτε είναι το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού είτε άλλη στιγμή που ταιριάζει στις ανάγκες της οικογένειας. Το Spotify προσφέρει επίσης ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 24 εβδομάδες άδειας. 

  1. Pfizer

Η Pfizer, η αμερικανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, προωθεί τις πρωτοβουλίες της που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για μη μολυσματικές ασθένειες, καθώς παρέχει υγειονομική περίθαλψη σε γυναίκες και παιδιά που διαφορετικά δεν θα είχαν τη φροντίδα που χρειάζονται. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η μείωση της τιμής των εμβολίων Pevenar 13 (για πνευμονία, λοιμώξεις του αυτιού και του αίματος) για όσους το έχουν ανάγκη αλλά και για τους πρόσφυγες.  

8.Τoms

Η αποστολή της TOMS, μιας κερδοσκοπικής εταιρείας είναι να δωρίζει ένα ζευγάρι παπούτσια για κάθε ζεύγος παπουτσιών που πουλάει. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει ως αποτέλεσμα τη δωρεά πάνω από 60 εκατομμυρίων ζευγαριών παπουτσιών σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Τα κέρδη χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης παρέχοντας τους γυαλιά και ιατρικές θεραπείες, για να παρέχουν ασφαλές πόσιμο νερό και για να χτίζουν επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.Βέβαια η εταιρεία μόλις πριν λίγες ημέρες αποφάσισε την διακοπή αυτού του προγράμματος και θα προχωρήσει σε υποστήριξη μέσω των κερδών της σε διάφορες μειονοτικές ομάδες. Είναι επίσης ισχυροί υποστηρικτές κατά του εκφοβισμού και συνεργάζονται με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προκειμένου να δώσουν παραδείγματα ηθικής συμπεριφοράς.

9.Bosch

Η Bosch επενδύει το μισό του προϋπολογισμού έρευνας και ανάπτυξης της στη δημιουργία τεχνολογίας προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι το 2021, η εταιρεία θα έχει επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη πανεπιστημίων και ερευνητικών προγραμμάτων που εστιάζονται στο περιβάλλον, την ενέργεια και την κινητικότητα στη Γερμανία, την Ινδία, τις ΗΠΑ και την Κίνα μέσω του Bosch Energy Research Network, αλλιώς γνωστό ως BERN. 

10.Starbucks

Με στόχο την πρόσληψη, η Starbucks επιδιώκει να διαφοροποιήσει το εργατικό δυναμικό της και να προσφέρει ευκαιρίες σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Μέχρι το 2025, έχει δεσμευτεί να προσλάβει 25.000 βετεράνους πολέμου στην Αμερική ως μέρος των κοινωνικά υπεύθυνων προσπαθειών της. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την πρόσληψη περισσότερων νέων ανθρώπων με σκοπό να βοηθήσει να ξεκινήσουν την καριέρα τους ξεκινώντας από μία δουλειά. 

11.Disney

Η Walt Disney έχει δεσμευτεί να μειώσει την παρουσία του άνθρακα στοχεύοντας σε μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και σε μηδενικά απόβλητα. Επίσης στοχεύει στην προστασία της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων της. 

12.LEGO

Η Lego θα επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να μειώσει τα απόβλητα. Επίσης, έχει μειώσει τις συσκευασίες της, καθώς έχει επενδύσει σε μια εναλλακτική πηγή ενέργειας και έχει σχεδιάσει να προμηθεύσει 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Αυτή η λίστα είναι μια μικρή εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για την προστασία του πλανήτη, καθώς θέτουν στόχους προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Φαίνεται λοιπόν πως τα Brands πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στα ζητήματα που απασχολούν τους πελάτες τους, καθώς και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα Brands σε κοινοτικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.