25 Απρ 2024
READING

Η καινοτομία θα οδηγήσει την βιωσιμότητα

7 MIN READ

Η καινοτομία θα οδηγήσει την βιωσιμότητα

Η καινοτομία θα οδηγήσει την βιωσιμότητα

Το λιανικό εμπόριο, μια βιομηχανία που στοχεύει να είναι φιλική προς το περιβάλλον, εργάζεται προκειμένου να γίνει ακόμα πιο οικολογική αντιμετωπίζοντας διάφορες προκλήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η τοποθέτηση των προϊόντων σε συγκεκριμένες συσκευασίες προκειμένου να πάνε στον πελάτη, προστατεύοντας τες πάντα με το σωστό τρόπο ώστε να μην φθαρθούν κατά την διάρκεια αποστολής τους. Έτσι, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές απαιτούν βιώσιμα προϊόντα, οι επιχειρήσεις ανακαλύπτουν νέους τρόπους να ενσωματώσουν την βιωσιμότητα στις δραστηριότητες τους λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις των μη βιώσιμων προϊόντων στο περιβάλλον. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν όλοι την βιωσιμότητα στον ίδιο βαθμό, ή με τον ίδιο βαθμό επιτυχίας. 

Πολλές εταιρείες ενσωματώνουν την βιωσιμότητα στις δραστηριότητες τους χωρίς να γνωρίζουν τον αντίκτυπο που θα έχει η συγκεκριμένη κίνηση. Αντίθετα, πολλά brands εξηγούν στους καταναλωτές τον αντίκτυπο των δράσεων τους, όπως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα προϊόν. Επιλέγουν δηλαδή να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τις δεσμεύσεις και τις δραστηριότητες τους. Φαίνεται πως η συγκεκριμένη κίνηση έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς οι καταναλωτές γνωρίζοντας τις επιπτώσεις των μη βιώσιμων προϊόντων μπορούν να αγοράζουν πιο οικολογικά προϊόντα βοηθώντας το περιβάλλον να μείνει υγιές. 

Το Loop, το σύστημα που επαναχρησιμοποιεί τις συσκευασίες των προϊόντων, στέλνει στους καταναλωτές τις παραγγελίες τους σε επαναχρησιμοποιήσιμα εμπορευματοκιβώτια και προγραμματίζει τους χρόνους παραλαβής των προϊόντων, ώστε όταν ένας καταναλωτής έχει προγραμματίσει να λάβει κι άλλη παραγγελία, να συγκεντρωθούν και οι δύο παραγγελίες του σε μία ώστε να μην χρειαστεί να κάνει επιπλέον ταξίδι. Κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα, φαίνεται πως η εστίαση των λιανοπωλητών στη συσκευασία θα οδηγήσει σε αύξηση της ανακύκλωσης των συσκευασιών, στην συχνότερη επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών (όπως κάνει το Loop) και στον τρόπο πώλησης των προϊόντων χωρίς καθόλου συσκευασία. Φαίνεται πως χάρη στο σύστημα Loop που επαναφέρει τις συσκευασίες των προϊόντων χωρίς να χρειάζεται να το κάνουν αυτό οι καταναλωτές, παροτρύνει τους καταναλωτές να συνηθίσουν αυτήν την βιώσιμη επιλογή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι λιανοπωλητές πειραματίζονται με πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές συσκευασίας. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να βελτιώσουν τις συσκευασίες τους. 

  1. Οι προσπάθειες της Olive να ενοποιήσει τις παραγγελίες από το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η Olive,μια πλατφόρμα ενοποίησης ηλεκτρονικών παραγγελιών, αντιμετωπίζει τη βιώσιμη αποστολή των προϊόντων, ενοποιώντας τις παραγγελίες των καταναλωτών από πολλές μάρκες που προέρχονται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, σε μία, ώστε να μειώσει τα κουτιά μιας χρήσης. Η εταιρεία διαθέτει εκατοντάδες ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου με retailers, συμπεριλαμβανομένων των Adidas, Free People και Saks Fifth Avenue. Η εταιρεία χειρίζεται επίσης και τις επιστροφές, καθώς οι λιανοπωλητές μπορούν να προγραμματίσουν την παραλαβή του άδειου, επαναχρησιμοποιήσιμου εμπορευματοκιβωτίου. Η Olive και το Loop προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα σχετικά με την αποστολή των συσκευασιών, συνεργαζόμενες με τους λιανοπωλητές, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες μεμονωμένες μάρκες και λιανοπωλητές που προχωρούν σε νέες διαδικασίες στις δικές τους πλατφόρμες. Επίσης, η Ralph Lauren είναι μία εταιρεία που επιτρέπει στους πελάτες να επιλέξουν ένα κουτί προκειμένου να λάβουν φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Οι λιανοπωλητές ενδυμάτων, ειδικότερα, μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ρόλο τους μέσω μοντέλων προπαραγγελίας, ενοικίασης και μεταπώλησης, έτσι ώστε να περιορίσουν τη δημιουργία επιπλέον προϊόντων. 

  1. Η συνεργασία της Ulta με το Loop για την δημιουργία συσκευασιών που ξαναγεμίζονται 

Το Loop συνεργάστηκε με την Ulta Beauty προκειμένου να δημιουργήσουν συσκευασίες οι οποίες μπορούν να ξαναγεμίσουν. Στην Ulta Beauty υπάρχουν πολλά προϊόντα ομορφιάς, τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος πολυπλοκότητας σχετικά με την συσκευασία προϊόντων ομορφιάς. Ωστόσο, η εταιρεία πληροί πολλά άλλα κριτήρια, τα οποία εξετάζει το Loop όταν αποφασίζει σε ποιους τομείς θα επικεντρωθεί. Αυτά είναι πρώτον το πόσο γρήγορα ένα αντικείμενο γίνεται απόβλητο από την στιγμή που το αγοράζει η εταιρεία, δεύτερον το πόσο εύκολο είναι να βελτιωθεί ο σχεδιασμός των συσκευασιών ώστε να επαναχρησιμοποιούνται και τρίτον εάν υπάρχουν καταναλωτές οι οποίοι ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις αλλαγές. Αυτοί οι παράγοντες βοήθησαν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του Loop, που περιλαμβάνουν καταναλωτικά αγαθά, συσκευασίες φαγητού σε πακέτο και στη συνέχεια υφάσματα. 

Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο την διαδικτυακή εμπειρία του Loop, πράγμα που σημαίνει ότι το Loop πρέπει να παραλαμβάνει μεταχειρισμένα εμπορευματοκιβώτια από τους καταναλωτές. Στη συνέχεια, οι καταναλωτές μπορούν να φέρουν πίσω τα άδεια εμπορευματοκιβώτια και να τα ρίξουν σε ένα δοχείο στο μπροστινό μέρος του καταστήματος ή σε οποιονδήποτε άλλο μηχάνημα του Loop. Φαίνεται πως ο στόχος του Loop είναι να υπάρξουν περισσότερες εγκαταστάσεις καθαρισμού των συσκευασιών και λιγότερη απόσταση μεταφοράς ώστε να υπάρχει υψηλή πυκνότητα προϊόντων σε μια περιοχή. 

Η TerraCycle, η οποία επικεντρώνεται στην ανακύκλωση, επεκτείνει επίσης την παρουσία της μέσω συνεργασιών με τις μάρκες σανδαλιών Teva και το πολυκατάστημα Nordstrom. Η συνεργασία της εταιρείας με την Nordstrom εστιάζεται επίσης στην ομορφιά. Επιτρέπει δηλαδή στους πελάτες να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες προϊόντων ομορφιάς στα καταστήματα Nordstrom.

  1. Το ντεμπούτο της Cocokind με τίτλο «Sustainability Facts» σε προϊόντα ομορφιάς

Η μάρκα ομορφιάς Cocokind ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τον τίτλο “Sustainability Facts” στις συσκευασίες των προϊόντων της ώστε να καταστήσει σαφέστερο τον αντίκτυπο των προϊόντων απέναντι στον άνθρακα. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη στις συσκευασίες της βιώσιμα και περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες ανακύκλωσης των προϊόντων. Για να παραγάγει τα στοιχεία βιωσιμότητας, η εταιρεία χρησιμοποιεί μια εταιρεία έρευνας, η οποία αξιολογεί το αποτύπωμα άνθρακα κάθε προϊόντος, από την προ-παραγωγή έως το τέλος της ζωής. 

Η αξιολόγηση του κύκλου ζωής λαμβάνει υπόψη την προκατασκευή, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πρώτων υλών και τη μεταφορά υλικών στον κατασκευαστή. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινάει με την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αποβλήτων, την διανομή, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων και των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προϊόντων και το τέλος του κύκλου ζωής του προϊόντος, το οποίο περιλαμβάνει την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση ή την απόρριψη του. Επίσης, οι συνολικές εκπομπές άνθρακα αναφέρονται στη συσκευασία, αν και οι καταναλωτές ενδέχεται να μην γνωρίζουν ακριβώς τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων ποσοτήτων εκπομπών άνθρακα.

Η Cocokind προσπαθεί ταυτόχρονα να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές της για το τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές, μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Φαίνεται πως η εταιρεία στοχεύει στην μείωση εκπομπών άνθρακα προκειμένου να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

  1. Η «Beyond the Bag» προσπαθεί να επανεφευρέσει την λιανική τσάντα 

Kορυφαίοι λιανοπωλητές στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να συνεργάζονται προκειμένου να επικεντρωθούν στην επανεφεύρεση της λιανικής τσάντας ώστε να αντιμετωπίσουν τα απόβλητα πλαστικών τσαντών μιας χρήσης. Η πρωτοβουλία «Beyond the Bag», είναι μια πολυετής συνεργασία σε διάφορους τομείς λιανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσω του προγράμματος, οι εταιρείες στοχεύουν στον εντοπισμό, τη δοκιμή και την εφαρμογή καινοτόμων νέων σχεδιαστικών λύσεων. Στόχος είναι η παροχή της ίδιας λειτουργίας με τις σημερινές τσάντες λιανικής, παρέχοντας ευκολία στους καταναλωτές, μειώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Beyond the Bag» συγκεντρώνει μερικούς από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς λιανοπωλητές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

  1. Το πλήρως ανακυκλώσιμο ξυράφι της Schick

Η Schick τον Μάρτιο ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Schick Xtreme 3 Eco Glide, το οποίο είναι το πρώτο και μοναδικό ξυράφι στη αγορά που είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, συμπεριλαμβανομένου του ξυραφιού και της συσκευασίας. Τα ξυράφια μιας χρήσης είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, το οποίο εξ ορισμού σημαίνει ότι πολλά πλαστικά καταλήγουν να πετιούνται, οπότε η εταιρεία είχε την ευκαιρία να καινοτομήσει και να προσφέρει στον καταναλωτή ένα ακόμα καταπληκτικό ξύρισμα από μια ποιοτική προοπτική, χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον, καθώς τα ξυραφάκια είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό. Φαίνεται πως η εταιρεία συνεργάστηκε με προμηθευτές προκειμένου να βρει ανακυκλώσιμο πλαστικό αρκετά ανθεκτικό ώστε να διαμορφωθεί στο σωστό σχήμα της λαβής του ξυραφιού. 

Εκτός από το πλήρως ανακυκλώσιμο Eco Glide, κάθε ξυράφι Schick Xtreme διαθέτει τώρα μια λαβή κατασκευασμένη με ανακυκλωμένο πλαστικό μετά την κατανάλωση. Το πλήρως ανακυκλώσιμο Eco Glide κοστίζει λίγο περισσότερο από τα κανονικά ξυράφια, ωστόσο περίπου οι μισοί πελάτες του Schick είναι διατεθειμένοι  να πληρώσουν λίγο περισσότερο προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του προϊόντος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.