Γιατί το Amazon επενδύει σε φυσικά καταστήματα

Μετά το άνοιγμα του πρώτου φυσικού καταστήματος Amazon Fresh τον Αύγουστο του 2020, το Amazon πρόσθεσε μερικά ακόμη καταστήματα και τώρα, σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη περισσότερες τοποθεσίες – μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης επιτάχυνσης για το φυσικό αποτύπωμα της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, το Amazon κυκλοφορεί επίσης τις δικές του μάρκες τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας – την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, ανακοίνωσε μια νέα σειρά που ονομάζεται Aplenty.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, το Amazon έθεσε τις βάσεις για μια εθνική αλυσίδα φυσικών καταστημάτων. Και αυτή η γρήγορη επέκταση έρχεται καθώς η εταιρεία φαίνεται να έχει αναγνωρίσει ότι για να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην αγορά των σούπερ μάρκετ, χρειάζεται φυσικές τοποθεσίες για να συμπληρώσει το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ενώ τα διαδικτυακά super market έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί πελάτες εξακολουθούν να αγοράζουν είδη τροφίμων από πολλά κανάλια. Η ανάπτυξη της φυσικής παρουσίας του Amazon φαίνεται να είναι ένα παιχνίδι, και ίσως προσωρινό, να ανταγωνίζεται πιο άμεσα με τις παραδοσιακές αλυσίδες super market.

Το ίδιο το κατάστημα είναι ένα όχημα marketing για το Amazon και πιθανότατα τα καταστήματα Amazon Fresh να μην προορίζονται μόνο ως προορισμός για αγορές στο κατάστημα μακροπρόθεσμα.Τα καταστήματα προσελκύουν πελάτες που πραγματοποιούν αγορές στο κατάστημα και στο διαδίκτυο.Στο τέλος της ημέρας, οι αγοραστές θέλουν να κάνουν και τα δύο.
Αλλά φαίνεται οτι τα καταστήματα είναι ένα “προσωρινό” παιχνίδι από το Amazon.Για παράδειγμα, το μέγεθος των καταστημάτων Fresh είναι μικρότερο από το μέσο σούπερ μάρκετ – και η επιλογή των προϊόντων είναι σχετικά περιορισμένη.

Καθώς το Amazon Fresh θα αναπτύσσει την πελατειακή του βάση,πιθανότατα το Amazon σταδιακά θα μειώσει το φυσικό δίκτυο αγορών και τελικά, μόλις συγκεντρώσει πελάτες που τους ενδιαφέρει η παράδοση στο σπίτι , θα είναι σε θέση να εξαλείψει το κόστος των καταστημάτων και να λειτουργεί ειδικά συστήματα παράδοσης που είναι πιο αποτελεσματικά.Επίσης τα καταστήματα Fresh μπορεί μια μέρα να γίνουν σε μεγάλο βαθμό σημεία παράδοσης και μάλλον το Amazon βλέπει το φυσικό δίκτυο ως το μέσο για την κυριαρχία.

Η Whole Foods η οποία ανήκει στο Amazon έχει μια πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση στην αγορά, επικεντρωμένη στις φυσικές και βιολογικές τροφές για έναν πελάτη με υψηλό εισόδημα.Το Amazon προσπαθεί να διευρύνει την αγορά και τα καταστήματα Amazon Fresh φαίνεται να είναι η μέθοδος: προορίζονται να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές χαμηλότερων εισιδημάτων. Μια πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley διαπίστωσε ότι οι τιμές του Amazon Fresh είναι κάτω από τον μέσο όρο.
Επίσης το Amazon προσπαθεί να διαφοροποιηθεί μέσω της τεχνολογίας που ενσωματώνει στο κατάστημα.Ο απόλυτος διαφοροποιητής για τα καταστήματα Amazon Fresh πιθανότατα θα είναι το δίκτυο εκπλήρωσης της εταιρείας. Ακόμα κι αν ο αριθμός των καταστημάτων Amazon Fresh δεν ανταγωνίζεται άλλες μεγάλες αλυσίδες παντοπωλείων, η εκπλήρωση θα βοηθήσει στην αύξηση της εμβέλειας των καταστημάτων Fresh.Εκεί θα κερδίσει μερίδιο επειδή δεν θα έχει τόσες φυσικές τοποθεσίες καταστημάτων όσο οι ανταγωνιστές του.

Όλη αυτή η επέκταση φαίνεται τελικά να ενισχύει τις άλλες επιχειρήσεις του Amazon. Το super market είναι μια επιχείρηση χαμηλού περιθωρίου κερδοφορίας, αλλά εκεί συμβαίνουν οι πιο συχνές αγορές των καταναλωτών.Το Amazon προσβλέπει να ενσωματωθεί στις ρουτίνες των αγοραστών που δεν είναι ακόμη πελάτες του και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνει αυτό παρά μέσω του super market.Με αυτό τον τρόπο θα οδηγήσει τους πελάτες σε όλο το οικοσύστημα του ηλεκτρονικού εμπορίου όπου έχει αδιαμφισβήτητη υπεροχή.