19 Απρ 2024
READING

Τα super market στην Αγγλία στοχεύουν στην μείωση των πλαστικών συσκευασιών 

5 MIN READ

Τα super market στην Αγγλία στοχεύουν στην μείωση των πλαστικών συσκευασιών 

Τα super market στην Αγγλία στοχεύουν στην μείωση των πλαστικών συσκευασιών 

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούσαν να αγοράζουν προϊόντα από τα παντοπωλεία με τις υπηρεσίες delivery, με αποτέλεσμα η χρήση πλαστικών να αυξηθεί επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον τομέα των super market στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι το 37% του συνόλου των τροφίμων που πωλούνται σε ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ καλύπτεται από πλαστικό. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2020 από την Greenpeace, μόνο τα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου παράγουν περίπου 114 δισ. κομμάτια πλαστικού μίας χρήσης κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 17,7 δισ. περιτυλιγμάτων για φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Φαίνεται πως πλέον τα super market στοχεύουν στην πώληση μη πλαστικών προϊόντων προκειμένου να μειώσουν την χρήση του πλαστικού κάνοντας το περιβάλλον πιο υγιές και ασφαλές. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2021, μετά από ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,75 εκατομμυρίων δολαρίων, η ομάδα των παντοπωλείων Good Club, δημιούργησε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα συσκευασίας, το οποίο ονομάζεται Loop και αντιπροσωπεύει τώρα το 20% των πωλήσεων.

Αργότερα φέτος, τα Tesco σκοπεύουν να ενσωματώσουν ένα επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα συσκευασίας σε όλα τα καταστήματα και τις υπηρεσίες delivery. Ωστόσο, η παράδοση ειδών παντοπωλείου χωρίς την πλαστική συσκευασία δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Ειδικότερα, τα είδη παντοπωλείου όχι μόνο θα πρέπει να παραδοθούν στους καταναλωτές, αλλά θα πρέπει μόλις αδειάσει η συσκευασία, να συλλεχθεί, να καθαριστεί και να ξαναγεμίσει με τα νέα προϊόντα. Όλα αυτά για να επιτευχθούν χρειάζεται να γίνουν πολλές προσπάθειες από τους προμηθευτές, τους λιανοπωλητές αλλά και τους πελάτες. Ακολουθούν οι 3 προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν. 

Logistics

Η παράδοση ειδών παντοπωλείου σε επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία θεωρείται αρκετά εύκολη. Ωστόσο, το δύσκολο μέρος εδώ είναι να βρουν τρόπους τα παντοπωλεία να παραλαμβάνουν τις συσκευασίες των προϊόντων από την στιγμή που οι πελάτες τα έχουν καταναλώσει. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Ο πρώτος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ταχυμεταφορών, ο άλλος να απευθυνθούν τα παντοπωλεία στα ήδη υπάρχοντα δίκτυα ταχυμεταφορών και ο τρίτος είναι να συνδυαστούν οι δύο πρώτοι τρόποι. Το Good Club, συνεργάζεται με δύο εταιρείες ταχυμεταφορών, την DPD για τις παραδόσεις των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών προς τους καταναλωτές και την Hermes για την παραλαβή των συσκευασιών την επόμενη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιεί διπλάσιες διαδρομές, ωστόσο είναι κάτι που αξίζει τον κόπο αφού η συσκευασία μπορεί να επανακυκλοφορήσει πιο γρήγορα. 

Για όσους προτιμούν τις αγορές προϊόντων με μηδενικά απόβλητα τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, διότι πολλά παντοπωλεία δεν διαχειρίζονται τα ίδια τις υπηρεσίες delivery τους, με αποτέλεσμα να συνδυάζονται διαφορετικές υπηρεσίες ταχυμεταφορών που καλύπτουν διαφορετικές περιοχές. 

Επιλογή της σωστής συσκευασίας 

Οι καταναλωτές επιθυμούν να αγοράζουν όσα περισσότερα προϊόντα γίνεται, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν μια βδομάδα, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων στα παντοπωλεία. Αυτό θα βοηθήσει κιόλας στην εξοικονόμηση κόστους που δημιουργεί το συνεχές πλύσιμο της συσκευασίας. Ωστόσο, το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η επιλογή της σωστής συσκευασίας. Για παράδειγμα, ορισμένα προϊόντα όπως οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν λήγουν γρήγορα αφού είναι λιγότερο πιθανό να χάσει το χρώμα της η συσκευασία που τα διατηρεί. Ωστόσο, άλλα προϊόντα όπως γάλα, βούτυρο και κρέας εξακολουθούν να παρουσιάζουν δυσκολίες σχετικά με τις συσκευασίες τους αφού είναι προϊόντα που πρέπει να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.  

Η ανάπτυξη νέων συσκευασιών είναι πραγματική δαπανηρή, οπότε προκειμένου να πωλούνται προϊόντα μέσω του μηχανήματος Loop, θα πρέπει οι μάρκες να αναπτύξουν την δικιά τους επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία που πληροί τα κριτήρια του Loop σχετικά με την ανθεκτικότητα και την επαναχρησιμοποίηση. Ως αποτέλεσμα, το Loop θα είναι σε θέση στο μέλλον να πουλήσει ακόμη και παγωτό Haagen Dazs η και Nutella. 

Ο σχεδιασμός της συσκευασίας μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συμπεριφορά των πελατών. Γι’ αυτό οι συσκευασίες πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένες με ωραία αισθητική προκειμένου να προσελκύουν όλο και περισσότερους καταναλωτές. Φαίνεται πως οι καταναλωτές θεωρούν πως τα προϊόντα που βρίσκονται σε συσκευασίες από γυαλί ή αλουμίνιο είναι πιο υγιεινά και πιο νόστιμα. 

Επιλογή της σωστής τιμής 

Στην Ευρώπη όλο και περισσότερα παντοπωλεία υιοθετούν την νέα δραστηριότητα με την παράδοση προϊόντων χωρίς συσκευασία. Ωστόσο, η αγορά είναι κατακερματισμένη, αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από ανεξάρτητα καταστήματα που πωλούν ξηρά είδη. Εν τω μεταξύ, παρόλο που οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διερευνούν τρόπους μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων, η πρόοδος για την ανάπτυξη προϊόντων χωρίς συσκευασίες φαίνεται πως είναι αργή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Waitrose διαθέτει μια υπηρεσία που περιλαμβάνει προϊόντα χωρίς συσκευασία σε μόλις τέσσερα από τα 338 καταστήματά της, ενώ η υπηρεσία Loop είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε μόλις 10 από τους 12.000 ιστότοπους της Carrefour.

Επειδή αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούν συχνά σε μικρή κλίμακα, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία τιμών. Και ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ενδιαφέρονται οι καταναλωτές για το περιβάλλον, θα είναι δύσκολο για αυτούς να δικαιολογήσουν την αύξηση των τροφίμων στο λογαριασμό τους.

Στον ιστότοπο του Loop στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος λειτουργεί σε συνεργασία με τα Tesco, ένα κουτί από κουάκερ 910g κοστίζει 3,90 £. Ωστόσο, απευθείας σε ένα κατάστημα της Tesco, το ίδιο προϊόν, αν και σε πλαστική συσκευασία, μπορεί να αγοραστεί έναντι 1,10 £. Η Tesco σκοπεύει να ενσωματώσει την υπηρεσία της Loop στα καταστήματά της, η οποία παρακολουθεί όχι μόνο πόσα άτομα αγοράζουν από την πλατφόρμα, αλλά και πόσα κάνουν επαναλαμβανόμενες αγορές.

Φαίνεται πως αν δημιουργηθούν ισχυρότεροι κανονισμοί σχετικά με τις πλαστικές συσκευασίες μπορούμε να στοχεύουμε σε ανάπτυξη. Ήδη στην Γαλλία έχουν απαγορέψει την αγορά μη επαναχρησιμοποιούμενων πλαστικών προϊόντων, όπως καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα και πιάτα. Ακόμα και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πλαστικά μίας χρήσης, εφόσον υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, θα απαγορευθούν από τον Ιούλιο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.