26 Απρ 2024
READING

Πώς επηρέασε η πανδημία την αγορά και την κατανάλωση των σνακ;

4 MIN READ

Πώς επηρέασε η πανδημία την αγορά και την κατανάλωση των σνακ;

Πώς επηρέασε η πανδημία την αγορά και την κατανάλωση των σνακ;

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν τον τελευταίο καιρό μία αύξηση στην κατηγορία των snack, αλλά φαίνεται ότι οι λόγοι για την αγορά αυτών έχουν αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν έτος. Δεδομένης της πανδημικής κρίσης και των επιπτώσεων της που συνεχίζουν να απασχολούν τους ανθρώπους, είναι σαφές ότι τα συναισθήματα και οι παρορμήσεις παίζουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στις επιλογές και τις αγορές των ανθρώπων.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Οκτωβρίου 2020 του Ομίλου Hartman που ανέφερε η ADM, ενώ ο αριθμός των φορών που οι καταναλωτές καταναλώνουν σνακ καθ ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρέμεινε σταθερός, ο συνολικός όγκος των αγορών έχει αυξηθεί. Εν τω μεταξύ, το 35% των καταναλωτών δήλωσαν ότι πλέον καταναλώνουν σνακ πιο συχνά και το 20% άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τρώνε τα σνακ αυτά σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανάγκες για διατροφή -μέσω τροφίμων που υποστηρίζουν τις ανάγκες για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, ευεξίας και υγείας-προκάλεσε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αγοράς των σνακ. Ωστόσο, μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι καταναλώνουν αυτού του είδους τις τροφές  έχουν μετατοπιστεί, αφού η απόσπαση της προσοχής έπαιξε ρόλο στο 40% των περιπτώσεων των αγορών σνακ.

Ακόμη, το 2020, το 43% των καταναλωτών δήλωσε ότι τρώει κάθε είδους σνακ για να αντιμετωπίσει την πλήξη ή την απογοήτευση και το 55% δήλωσε ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών οφείλεται στον βαθμό άνεσης και ευκολίας.

Η κατανάλωση των σνακ με βάση τα generational cohorts

Σε γενικές γραμμές, ενώ η αύξηση της τάσης του «τσιμπολογήματος» μπορεί να φαίνεται εν αρχή ως καθαρά αρνητική από την άποψη της διατροφής, η εξέλιξη αυτή επιδέχεται σίγουρα περισσότερο βαθιάς ανάλυσης.

Στην έρευνα του 2020  από Hartman, το 25% των καταναλωτών ανέφερε ότι επέλεγε περισσότερο υγιεινά σνακ από την εκδήλωση της πανδημίας και μετά, αν και αυτό ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και το generational cohort στο οποίο ανήκουν κάθε φορά οι καταναλωτές.

Πιο αναλυτικά, οι Baby boomers εξαρτώνται περισσότερο από τρία κανονικά και ολοκληρωμένα γεύματα την ημέρα και είναι λιγότερο διατεθειμένοι να εντάξουν τα σνακ στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, οι καταναλωτές αυτής της γενιάς φαίνεται ότι δεν παρακινούνται ιδιαίτερα από συναισθηματικούς παράγοντες για την αγορά των σνακ, όπως για παράδειγμα από το άγχος ή την πλήξη σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με την έρευνα της Hartman.

Από την άλλη μεριά, η Generation X εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένη στα σνακ για την τροφή και την διατροφή τους καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα πιστεύει ότι τα σνακ αποτελούν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Επιπλέον, το 60% των millennials δήλωσε ότι καταναλώνει σνακ για να αντιμετωπίσει το άγχος, σε σύγκριση με μόνο το 23% των baby boomers που δήλωσαν το ίδιο.

Τέλος, οι καταναλωτές της γενιάς Z τείνουν να καταναλώνουν σνακ επειδή αυτά αποτελούν μια άνετη, εύκολη και γρήγορη επιλογή.

Μία ευκαιρία για την εξέλιξη των θρεπτικών σνακ

Μία από τις λίγες θετικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ότι πέτυχε να αυξήσει την σημασία της σωστής διατροφής μεταξύ των καταναλωτών η οποία πυροδοτήθηκε κυρίως από την αυξημένη ανησυχία των καταναλωτών για την υγεία και την ευημερία. Σύμφωνα με την έρευνα που αναφέρθηκε παραπάνω, το 50% των καταναλωτών δήλωσε ότι αναζητά πλέον περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για σνακ, το 37% αναζητά πλέον πιο συχνά σνακ με χαμηλή συγκέντρωση σε ζάχαρη ή αλάτι και το 37% δήλωσε ότι επιλέγει πιο συχνά θρεπτικά σνακ μετά την πανδημία.

Μάλιστα, η ADM πιστεύει ότι τα κίνητρα για την κατανάλωση των σνακ με υψηλή διατροφική αξία θα είναι από εδώ και στο εξής περισσότερο ενισχυμένα εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Έτσι, αυτή η εξέλιξη παρέχει στις εταιρείες των τροφίμων ένα ευρύ άνοιγμα-ειδικά, μάλιστα, για την κάλυψη των αναγκών των millennials που είναι ταυτόχρονα και γονείς.

Μια πρόσφατη μελέτη από την IFIC διαπίστωσε ότι το 31% των γονέων δήλωσε ότι η διατροφή του παιδιού τους βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας επειδή βρήκαν τον χρόνο και την όρεξη για να επικεντρωθούν στην πιο υγιεινή διατροφή, να κάνουν περισσότερα γεύματα στο σπίτι και να παρακολουθούν πιο στενά τις διατροφικές τους συνήθειες.Τέλος, δεδομένου ότι η πανδημία εκτιμάται ότι ευνόησε ιδιαίτερα και τις αγορές των σουπερμάρκετ οι εταιρείες των σνακ μπορούν να αξιοποιήσουν τα παραπάνω δεδομένα για την περαιτέρω ανάπτυξη του εκάστοτε brand.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.