19 Απρ 2024
READING

Οι αξίες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων κατά την διάρκεια της πανδημίας

4 MIN READ

Οι αξίες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων κατά την διάρκεια της πανδημίας

Οι αξίες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων κατά την διάρκεια της πανδημίας

Οι αξίες των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκαν κατά 30% κατά μέσο όρο τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να παρατηρούν αναξιοποίητες δυνατότητες στην παγκόσμια αγορά των αθλημάτων και του ποδοσφαίρου.Η Barcelona βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Forbes των 20 πολυτιμότερων ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο για πρώτη φορά ωθώντας την Real Μαδρίτης στην δεύτερη θέση.

Μάλιστα, η Barcelona αποτιμάται στα 4,76 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Real Μαδρίτης στα 4,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, στο παρελθόν και για τα προηγούμενα 16 χρόνια η πρώτη θέση είχε μονοπωληθεί από δύο ομάδες, με την Ρεάλ Μαδρίτης να την καταλαμβάνει πέντε φορές και την Manchester United της Αγγλίας 11 φορές!

Η ραγδαία εξέλιξη και άνοδος της Barcelona αποδίδεται κυρίως στο ότι ο σύλλογος έχει εμπλακεί σε μία δημόσια αντιμαχία με τον σούπερ σταρ Lionel Messi, τον παίκτη με τις υψηλότερες αμοιβές στον κόσμο, ο οποίος απείλησε να φύγει πέρυσι πριν από την τελική σεζόν στο πλαίσιο της σύμβασής του. Το όλο θέμα έλαβε τέλος με τον Lionel Messi να παραμείνει στη θέση του και τον πρόεδρο της ομάδας να παραιτείται. 

Επιπλέον, οι 20 πολυτιμότερες ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο αξίζουν κατά μέσο όρο 2,28 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστην, ποσό που υποδηλώνει αύξηση κατά 30% σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, το άλμα αυτό παρατηρήθηκε παρά την μείωση των εσόδων που προκλήθηκε από την περιορισμένη συμμετοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους αγοραστές να επικεντρώνονται έντονα στο αναξιοποίητο δυναμικό των εσόδων όσον αφορά στην μαζική παγκόσμια παρακολούθηση των αθλημάτων.

Έτσι, τα έσοδα κατά μέσο όρο για τις 20 ομάδες ήταν 441 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο από το 2019 έως το 2020, μειωμένα, δηλαδή κατά 9,6% σε σύγκριση με την περίοδο από το 2017 έως το 2018 . Βέβαια, τα άσχημα νέα δεν σταματούν εκεί καθώς ταυτόχρονα σημειώθηκε επιδείνωση των εσόδων για τις ίδιες τις ημέρες των αγώνων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, καθώς οι περισσότερες από τις ομάδες στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης εξακολουθούν να επιτρέπουν σε λίγους οπαδούς να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια εξαιτίας της πανδημίας.

Πλέον, εξετάζεται παράλληλα και η ισχύς των ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα. Συνεπώς, η Barcelona τέταρτη στον κόσμο συνολικά και η Real Μαδρίτης (πέμπτη κατά σειρά) διαθέτουν περισσότερους από 260 εκατομμύρια οπαδούς η καθεμία στα κοινωνικά μέσα και δίκτυα ενημέρωσης, ενώ το Dallas Cowboys του NFL, το πιο πολύτιμο αθλητικό franchise στον κόσμο που αποτιμάται στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει λιγότερους από 16 εκατομμύρια οπαδούς και ακολούθους στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως φαίνεται, αυτός ο αντίκτυπος αποδίδει και ουσιαστικά έσοδα. Πιο αναλυτικά, η Manchester United, η οποία διαθέτει 140 εκατομμύρια ακολούθους, αντικατέστησε πρόσφατα της Chevrolet ως χορηγό με την TeamViewer, μια γερμανική εταιρεία λογισμικού. Η συμφωνία πρόκειται να αρχίσει την επόμενη σεζόν, από το 2021 δηλαδή έως και το 2022 και θα αποφέρει στην ομάδα κατά μέσο όρο 64,9 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών. Αν και αυτό το ποσό είναι μικρότερο από το ποσό που κατέβαλε η αυτοκινητοβιομηχανία στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας τους, η νέα συμφωνία περιλαμβάνει λιγότερα εμπορικά δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα μπορεί να αναζητήσει έναν άλλο χορηγό και να πλησιάσει—ή ακόμα και να υπερβεί—την αρχική συμφωνία με τη Chevrolet.

Οι εμπορικές συμφωνίες των ποδοσφαιρικών ομάδων

Συγχρόνως, τα εμπορεύματα αποτελούν ακόμα ένα ενδιαφέρον στοίχημα για τους επενδυτές. Το περασμένο καλοκαίρι, η Paris Saint-Germain και η Fanatics, μία διαδικτυακή εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσαν μια συμφωνία που κάποιοι εκτιμούσαν ότι είχε την δυναμική να τριπλασιάσει την επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της γαλλικής ομάδας σε σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023, ενώ ο Σύλλογος θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από μία τέτοια συμφωνία τέτοιου είδους.

Η Real Μαδρίτης παραμένει ο κυρίαρχος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο όταν πρόκειται για τα εμπορικά έσοδα, συγκεντρώνοντας 424 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου από το 2019 έως το 2020 μιλώντας για διαφημίσεις, χορηγίες και  έσοδα από ρούχα-φανέλες , σημειώνοντας αύξηση κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πιο πολύτιμης συμφωνίας των εμφανίσεων μέσω συνεργασιών με την Adidas που θα ισχύουν μέχρι και το 2030. Η Barcelona , η οποία είχε εμπορικά έσοδα ύψους 377 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπέρασε την Real Μαδρίτης χάρη στα 275 εκατομμύρια δολάρια  που συγκέντρωσε από έσοδα από εκπομπές, τα περισσότερα από οποιαδήποτε ομάδα ποδοσφαίρου.

Παρακάτω, γίνεται μία κατάταξη των μεγαλύτερων ομάδων με βάση την αποτίμηση τους: 

  1. Barcelona

Βαρκελώνη, Ισπανία

Αξία: 4,76 δισεκατομμύρια δολάρια

  1. Real Madrid

Μαδρίτη, Ισπανία

Αξία: 4,75 δισεκατομμύρια δολάρια

  1. Bayern Munich

Μόναχο, Γερμανία

Αξία: 4,215 δισεκατομμύρια δολάρια

  1. Manchester United

Μάντσεστερ, Αγγλία

Αξία: 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια

  1. Liverpool

Λίβερπουλ, Αγγλία

Αξία: 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια

  1. Manchester City

Μάντσεστερ, Αγγλία

Αξία: 4 δισεκατομμύρια δολάρια

  1. Chelsea

Λονδίνο, Αγγλία

Αξία :3,2 δισεκατομμύρια δολάρια

  1. Arsenal

Λονδίνο, Αγγλία

Αξία: 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια

  1. Paris Saint-Germain

Παρίσι, Γαλλία

Αξία: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια

  1. Tottenham

Λονδίνο, Αγγλία

Αξία: 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.