Μέχρι τώρα το Netflix φαινόταν σχετικά χαλαρό ως προς τους συνδρομητές που μοιράζονταν τους κωδικούς και τις συνδρομές τους με τους φίλους και την οικογένειά τους. Μάλιστα, ο Reed Hastings, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωνε υπερήφανα στους δημοσιογράφους το 2016 ότι η ανταλλαγή των πληροφοριών ενός λογαριασμού δεν ήταν απαραιτήτως κακή για την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας.
Φυσικά, όλα αυτά ίσχυαν έως και μέχρι πριν από λίγο καιρό. Το Netflix έχει ήδη αρχίσει να αμφισβητεί τα διαπιστευτήρια των θεατών όταν συνδέονται. «Εάν δεν ζείτε με τον κάτοχο αυτού του λογαριασμού, χρειάζεστε τον δικό σας λογαριασμό για να συνεχίσετε να παρακολουθείτε» δηλώνει εμφατικά η αρχική οθόνη σε κάποιους χρήστες. Με σκοπό να συνεχίσουν να παρακολουθούν οι χρήστες καλούνται να επαληθεύσουν το λογαριασμό τους με έναν κωδικό που τους αποστέλλεται μέσω κειμένου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το Netflix υπήρξε εν αρχή αρκετά επιφυλακτικό ως προς το να συζητήσει την κίνηση αυτή, αλλά η εταιρεία δοκιμάζει αυτό το νέο πρωτόκολλο σε ένα μικρό ποσοστό λογαριασμών, πιθανώς με σκοπό την αναθεώρηση του αντίκτυπου που έχει στη συμπεριφορά των συνδρομητών και την κυκλοφορία του σε παγκόσμιο επίπεδο στο εγγύς μέλλον.
Παρόλα αυτά, εύκολα διερωτάται κανείς: «Που οφείλεται αυτή η ξαφνική αλλαγή τακτικής και συμπεριφοράς;». Η απλή απάντηση είναι ότι η Netflix είναι με κάποιον τρόπο θύμα της δικής της επιτυχίας. Πιο αναλυτικά, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί με εντυπωσιακό ρυθμό για πολλά χρόνια και η πανδημική κρίση αύξησε απότομα ακόμα περισσότερο αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, ξαφνικά σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η υπηρεσία συνεχούς ροής βρέθηκε μπροστά σε ένα -τρόπον τινά- ταβάνι στην διαρκή ανάπτυξη και εξάπλωση του.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου το 60% όλων των βρετανικών νοικοκυριών διαθέτει μία συνδρομή Netflix και οι περισσότεροι έχουν επιλέξει μία από τις πιο ακριβές επιλογές, αυτή των πολλαπλών οθονών. Έτσι, ο μόνος προφανής στόχος το 2019 ήταν το Netflix να συνεχίσει να στοχεύει το άλλο μισό της αγοράς: τα βρετανικά νοικοκυριά που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί με κάποιου είδους συνδρομή.
Και αυτό ακριβώς έκανε το Netflix. Χάρη στην αυξημένη δραστηριότητα των ενεργειών του marketing και σε συνδυασμό με την ώθηση της πανδημίας τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο πείστηκαν να εγγραφούν στην πλατφόρμα του Netflix. Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις έδειχναν ότι περισσότερα από 17 εκατομμύρια νοικοκυριά, το 61% του συνόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, εγγράφονται τώρα στην υπηρεσία και έτσι το ανώτατο όριο για τα περιθώρια ανάπτυξης της πλατφόρμας άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα.
Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για το Netflix λόγω του ζητήματος της κοινής χρήσης. Εάν το 61% της αγοράς έχει συνδρομή, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 50% έχει συνδρομή premium. Και αυτό, με την σειρά του σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο αυτών των νοικοκυριών – περίπου το 17% – παρέχει τώρα ελεύθερη πρόσβαση σε ένα άλλο νοικοκυριό και ακόμη ότι υπάρχουν σχεδόν 5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε αυτή τη χώρα που παρακολουθούν το Netflix αλλά δεν πληρώνουν γι ‘ αυτό.
Έτσι, φαίνεται ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την εξέλιξη της πλατφόρμας το 2021 δεν είναι πλέον τα νοικοκυριά που αντιστέκονται στο δέλεαρ της συνδρομής. Αντ ‘ αυτού, είναι το 20% της αγοράς που παρακολουθεί Netflix αλλά δεν πληρώνει για αυτό. Επομένως, δεν χρειάζεται να στοχεύσουν αυτούς τους πελάτες μέσω επιπλέον διαφημίσεων, αφού το κοινό-στόχος συντονίζεται έτσι κι αλλιώς στην αρχική οθόνη του Netflix κάθε βράδυ και η εταιρεία μπορεί να πείσει από εκεί τους freeloaders να αγοράσουν κανονικά την συνδρομή τους.
Εν κατακλείδι, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Netflix δοκιμάζει τώρα μια αυστηρότερη προσέγγιση στους κωδικούς πρόσβασης και τις συνδρομές του και όχι κάποιου είδους επιφοίτηση αυταρχικού πνεύματος και αυστηρότητας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.