19 Απρ 2024
READING

Η εξέλιξη του influencer marketing στο TikTok

4 MIN READ

Η εξέλιξη του influencer marketing στο TikTok

Η εξέλιξη του influencer marketing στο TikTok

Τους τελευταίους 24 μήνες, το TikTok, η πλατφόρμα  των σύντομων βίντεο που ανήκει στην Bytedance, έφτασε τους 100 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες στην Ευρώπη και αύξησε τον αριθμό των συνδρομητών της κατά 800% φτάνοντας τον ίδιο αριθμό και στις ΗΠΑ, ενώ στην Κίνα, η αντίστοιχη εφαρμογή, η Douyin χρησιμοποιείται από 600 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: το TikTok είναι δημοφιλές και έχει πετύχει να δημιουργήσει μια νέα εποχή «μικρο-ψυχαγωγίας».  Τώρα ,η πλατφόρμα όπως και τόσες άλλες πριν από αυτήν περπατά με ρίσκο στο τεντωμένο σχοινί της εξισορρόπησης μεταξύ της δημιουργίας εσόδων και της κερδοφορίας και της διατήρησης της ευτυχισμένης πελατειακής της βάσης. 

Μάλιστα, στην δημοσιοποίηση των εσόδων του φαίνεται ότι το TikTok έχει ένα εξαιρετικά δυνατό σημείο: το influencer marketing. Μεταξύ των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του, εντοπίζεται εύκολα ένας στρατός από «ετοιμοπόλεμους» δημιουργούς περιεχομένου, έτοιμους να βοηθήσουν τις εταιρείες να αξιοποιήσουν το virality της εφαρμογής, προς όφελος τους.

Η άνοδος του TikTok ως μία πλατφόρμα επιρροής

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την πλατφόρμα Traackr, που συγκεντρώθηκαν από τα στοιχεία και τις αναλύσεις από περίπου 50.000 influencers στον τομέα της ομορφιάς, διαπιστώνουν ότι το Tiktok σημείωσε αύξηση 164% στις χορηγίες και αύξηση 481% όσον αφορά την εμπλοκή των χρηστών το 2020. Μάλιστα, το TikTok είναι η μόνη πλατφόρμα που έχει δει σημαντική ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα, αφού οι επί πληρωμή διαφημίσεις και δημοσιεύσεις καλλυντικών παρουσίασαν πτώση 23%, 10% και 39% για το Instagram, το YouTube και το Facebook αντίστοιχα.

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι εκστρατείες του influencing στον τομέα της ομορφιάς που παρουσιάζουν εξαιρετικά σημαντική άνοδο, αφού η πρόσφατη έκθεση της Klear αποκαλύπτει ότι η χρήση του hashtag #ad στο TikTok αυξήθηκε γενικά κατά 130% το 2020. Βέβαια,  αν και υπήρξε μια άνοδος των δαπανών για τους influencers στο TikTok, οι έμποροι εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατάσταση του «test and learn». Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική αξία της πλατφόρμας έγκειται στην ουσιαστική σύνδεση της με τους δημιουργούς και τις κοινότητές τους.

Έτσι, η πειραματική φύση του TikTok και και το γενικώς ανάλαφρο κλίμα που υπάρχει στην πλατφόρμα σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι σε θέση να γίνουν πιο δημιουργικές και να αισθάνονται λιγότερη πίεση για να παραδώσουν ένα τέλειο περιεχόμενο για το ακροατήριό τους και είναι αυτή η δημιουργική ελευθερία που έχει οδηγήσει τις εταιρείες στο να χρησιμοποιούν το TikTok ως κόμβο επικοινωνίας και προωθητικών ενεργειών.

Η δυναμική της πλατφόρμας στον διαφημιστικό τομέα

Πρόσφατα, η πλατφόρμα ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με την IPG Mediabrands, η οποία προβλέπει ότι και τα δύο μέρη θα δημιουργήσουν μια σειρά νέων προγραμμάτων για να συνδέσουν την βάση των πελατών της IPG με τις χορηγικές προτάσεις στο TikTok.

Το TikTok  πρόκειται επίσης να διοργανώνει ακόμη τακτικά «Creator Camps» μέσα από τα οποία οι influencers θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στις μάρκες και τις εταιρείες. 

Ωστόσο, ο ειδικοί εκτιμούν θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν τα εργαλεία μέτρησης του TikTok δύνανται να καλύψουν πραγματικά την αποτελεσματικότητά του και αυτό είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ, αφού προς το παρόν, οι μάρκες θα πρέπει να κοιτάξουν να επενδύσουν πιο εντατικά σε παράγοντες όπως η εμπλοκή των χρηστών και η ανάπτυξη μίας κοινότητας χρηστών – μέσω των influencers ή κάποιου άλλου τρόπου.

Τέλος, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το TikTok δεν είναι μόνο εδώ για να μείνει, αλλά ότι έχει επίσης τη δυνατότητα να αποτελέσει την κύρια κοινωνική πλατφόρμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες.Μέχρι πρότινος, το Tiktok είχε θεωρηθεί ως μια πλατφόρμα των ατόμων της γενιάς Ζ αλλά φαίνεται ότι αυτό το γεγονός αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, όχι μόνο στην συνείδηση της κοινής γνώμης, αλλά και στην σύσταση των χρηστών αφού το ηλικιακό εύρος αυξάνεται συνεχώς και πλέον το 32% των χρηστών είναι ηλικίας 20 με 29 ετών – το είδος, δηλαδή, της «ισχυρής αγοραστικής δύναμης» που οι μάρκες αναζητήσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.