Καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του ιού της πανδημίας, οι εταιρείες αναρωτιούνται: «Πώς θα συμπεριφέρονται οι καταναλωτές μετά το πέρας της πανδημίας;» Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της πανδημίας, η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο και τα καταστήματα σταδιακά αυξάνεται και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν μια σημαντική έκρηξη στην οικονομία που θα μπορούσε ακόμα να διαρκέσει για χρόνια.
Ακόμα κι έτσι, η παγκόσμια κρίση για την υγεία θα συνεχίσει να διαμορφώνει τη νοοτροπία των καταναλωτών και τις αγορές τους. Παρακάτω, γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστούν τέσσερις προβλέψεις για τις τάσεις που θα επικρατήσουν μετά την πανδημία, βασισμένες σε έρευνες και εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων:
Οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι — και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αγορές τους
Ακόμη και μετά την εφαρμογή των εμβολίων, οι ανησυχίες των Αμερικανών για την υγεία και την ασφάλεια τους πιθανότατα θα παραμείνουν ως έχουν. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο επίπεδο καταναλωτών που ανησυχούν ιδιαίτερα για την υγεία και τα οικονομικά τους, ενώ η Κίνα διαθέτει τα χαμηλότερα επίπεδα ανήσυχων καταναλωτών, σύμφωνα με μία έρευνα από την εταιρεία AlixPartners, η οποία εκπονήθηκε τον Ιανουάριο ανάμεσα σε περισσότερους από 7.000 καταναλωτές σε εννέα χώρες.
Στις ΗΠΑ, σχεδόν ένας στους τρεις καταναλωτές ανέφερε ότι ανησυχεί εξαιρετικά ή πολύ για τη σωματική υγεία και περίπου ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι ανησυχεί εξαιρετικά ή πολύ για την ψυχική υγεία, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Απριλίου.
Για τους λιανοπωλητές, αυτές οι ανησυχίες των καταναλωτών μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της σημασίας της διατήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας, όπως ο αυστηρότερος καθαρισμός και η τήρηση των αποστάσεων. Η Target, για παράδειγμα, δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την ασφάλεια και τον μελλοντικό σχεδιασμό των καταστημάτων τους.
Οι αγορές του σουπερμάρκετ αναδιαμορφώνονται
Τα εστιατόρια και τα ταξίδια φαίνεται ότι θα αργήσουν περισσότερο να επανέλθουν σε μία πρότερη κανονικότητα, σύμφωνα με την έρευνα της AlixPartner. Μεταξύ των Αμερικανών καταναλωτών που υποστήριξαν ότι οι μεταβαλλόμενες συνήθειες θα παραμείνουν και μετά την πανδημία, το 30% δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δαπανούν περισσότερα στο εξής για τις αγορές στο σουπερμάρκετ και το 44% δήλωσε ότι θα δαπανά λιγότερα για το φαγητό σε εστιατόρια μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με αυτά που δαπανούσαν πριν την πανδημία.
Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πραγματοποιούν τις αγορές της εβδομάδας, φαίνεται να αλλάζει. Πριν από την υγειονομική κρίση, περίπου το 7% των αγορών σουπερμάρκετ γινόταν online, σύμφωνα με μία έκθεση του Ινστιτούτου της Mastercard Economics. Όμως, το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 9% των πωλήσεων αυτών στο μέλλον. Εάν αυτό τελικά ισχύσει, η βιομηχανία των αγορών αυτών θα έχει πετύχει να διατηρήσει το 70% με 80% των ψηφιακών κερδών που σημείωσε κατά τη διάρκεια της αιχμής της πανδημίας.
Έτσι, τα σουπερμάρκετ και τα εκπτωτικά καταστήματα προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν τα πιο ισχυρά και μόνιμα κέρδη ηλεκτρονικού εμπορίου που οφείλονται στην πανδημία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου της Mastercard Economics.
Οι νέες γενιές θα είναι εκείνες που με θα επιστρέψουν στις φυσικές αγορές με μεγαλύτερη προθυμία
Οι νέοι καταναλωτές επιθυμούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα τους και αρχίζουν ξανά να κυκλοφορούν και να ντύνονται ανάλογα. Κατ΄ ανάλογο τρόπο, τα κορίτσια στην εφηβεία ήταν εκείνα που πρώτα ξεκίνησαν να επενδύουν και πάλι στην αγορά μετά την κρίση. Σχεδόν το 30% των χρημάτων των κοριτσιών στην εφηβεία που διαθέτουν οικονομική άνεση κατευθύνονται προς τα ρούχα.
Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους νέους αγοραστές που ερωτήθηκαν από την έρευνα της Piper Sandler δήλωσαν ότι σκοπεύουν να πετάξουν και να ταξιδέψουν με αεροπλάνο τους επόμενους έξι μήνες, σε σχέση με το 33% που δήλωνε το ίδιο το φθινόπωρο.
Μεταξύ των γενεών, τα άτομα της γενιάς Ζ είναι αυτοί που περιμένουν με την μεγαλύτερη αγωνία να περάσουν χρόνο με ανθρώπους εκτός των σπιτιών τους τους μόλις εμβολιαστούν, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 ανθρώπους σε εννέα χώρες από την IBM Institute for Business Value. Ακόμη, σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων της γενιάς Ζ δήλωσε ότι σκοπεύει να αλληλεπιδρά στο εξής περισσότερο με άλλους ανθρώπους από ότι πριν από την πανδημία, σε σύγκριση με τα άτομα της γενιάς Χ και εκείνους άνω των 55 ετών που σκοπεύουν απλώς να επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα αλληλεπίδρασης.
Οι ανέπαφοι τρόποι αγορών θα παραμείνουν δημοφιλείς και μετά το πέρας της πανδημίας
Οι αγοραστές ενδέχεται να επέλεξαν στο παρελθόν μεθόδους όπως το curbside pickup λόγω της ασφάλειας κατά το παρελθόν έτος. Ωστόσο, στην πορεία ανακάλυψαν την ευκολία της προσέγγισης αυτής και αυτό είναι πιθανό ότι θα τους οδηγήσει στην εφαρμογή αυτών των μεθόδων ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν ενισχύσει τις επενδύσεις τους με σκοπό να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους στους τρόπους λειτουργίας του ηλεκτρονικού εμπορίου. Για παράδειγμα, το Best Buy δοκιμάζει τώρα καταστήματα στα οποία αφιερώνει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για την εκπλήρωση των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Ακόμη, η Walmart και η Kroger ανακοίνωσαν και οι δύο σχέδια να επενδύσουν στην αυτοματοποίηση για να συμβαδίσουν με τον όγκο των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Μάλιστα, η Walmart πρόσθεσε αυτοματοποιημένα συστήματα υψηλής τεχνολογίας σε δεκάδες καταστήματα της και η Kroger σχεδιάζει να ανοίξει τουλάχιστον 11 ανάλογες εγκαταστάσεις σε συνεργασία με την Ocado.
Η πανδημία οδήγησε στην υιοθέτηση μεθόδων και ενεργειών που εν αρχή παρουσιάστηκαν ως «αναγκαίο κακό». Ωστόσο, εάν οι παράγοντες του λιανικού εμπορίου λάβουν σοβαρά υπόψιν τους την δυναμική αυτών των μεθόδων και των αναδυόμενων τάσεων είναι σίγουρο ότι θα βγουν κερδισμένοι.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.