22 Δεκ 2024
READING

Οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι είναι κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πλουσιότεροι σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα

5 MIN READ

Οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι είναι κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πλουσιότεροι σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα

Οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι είναι κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πλουσιότεροι σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα

Ο Bernard Arnault παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης και η Γερμανία εξακολουθεί να ηγείται εντός της Ευρώπης για άλλη μια φορά διαθέτοντας τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων στον κατάλογο του Forbes για το 2021 με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.Μάλιστα, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Ευρώπης έχει αυξηθεί φτάνοντας τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι από τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, το Forbes κυκλοφόρησε πρόσφατα τον κατάλογο με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου για το 2021, ο οποίος περιέχει αυτήν την φορά 628 Ευρωπαίους δισεκατομμυριούχους, σε σύγκριση με τους 511 που βρίσκονταν σε αυτόν τον κατάλογο το προηγούμενο έτος. Ακόμη, εάν εξεταστούν ως ολότητα, οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι είναι κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πλουσιότεροι σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πανδημικό έτος ήταν αρκετά προσοδοφόρο για αυτούς!

Ο Γάλλος μεγιστάνας Bernard Arnault διατήρησε την θέση του ως ο τρίτος  πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αν και η περιουσία του -ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων- είναι πλέον σχεδόν διπλάσια από τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθετε πριν από έναν χρόνο, ως αποτέλεσμα της αύξησης της αξίας των μετοχών της LVMH. 

Ο Amancio Ortega, ο Ισπανός μεγιστάνας που δραστηριοποιείται στον τομέα του fast fashion, ιδιοκτήτης των Zara είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, με περιουσία αξίας 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βέβαια, ενώ η περιουσία του παρουσιάζεται αυξημένη κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, έπεσε στην θέση νούμερο 11 των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου φέτος αφού πέρυσι βρισκόταν στην θέση νούμερο 6,  καθώς άλλοι—κυρίως Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι—ξεπέρασαν τα κέρδη του.

Στις φετινές κατατάξεις συμπεριελήφθησαν επίσης 80 νέοι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντα συμβούλου της Axel Springer τον Mathias Doepfner ενώ άλλοι που είχαν πέσει στην κατάταξη στο παρελθόν επέστρεψαν στη λίστα, συμπεριλαμβανομένου του Στέλιου Χατζηιωάννου, του ιδρυτή της easyJet και των τριών Γερμανών αδελφών- του Oliver, του Marc και του Alexander Samwer που ίδρυσαν την tech startup, Rocket Internet.

Από τη δημοσίευση του καταλόγου 2020, επτά Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έχουν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένου του Olivier Dassault της Γαλλίας, του Heinz Hermann Thiele της Γερμανίας,  του Benjamin de Rothschild της Ελβετίας, του Manuel Jove της Ισπανίας, του Dmitry Bosov της Ρωσίας, του David Barclay του Ηνωμένου Βασιλείου και του Arne Wilhelmsen της Νορβηγίας. Ο Petr Kellner, ο πλουσιότερος Τσέχος δισεκατομμυριούχος, πέθανε έπειτα από συντριβή ελικοπτέρου στις 27 Μαρτίου, αφού, όμως, το Forbes είχε κυκλοφορήσει τον κατάλογο, οπότε η περιουσία του ύψους 17, 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται σε αυτούς τους αριθμούς των αποθανόντων και είναι πιθανό ότι η γυναίκα και τα παιδιά του θα κληρονομήσουν την περιουσία του.

Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο οι νέοι δισεκατομμυριούχοι που προστέθηκαν που συνέβαλλαν στην αύξηση των περιουσιών. Εξαιρουμένων των νεοφερμένων και των δισεκατομμυριούχων που είχαν πέσει σε κατάταξη και επέστρεψαν στη λίστα φέτος, οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι φαίνεται ότι είναι συνολικά 797 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. 

Συγχρόνως, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους (136 σε αριθμό)— των οποίων οι περιουσίες ανέρχονται συνδυαστικά σε 625 δισεκατομμύρια δολάρια, με 26 νέους δισεκατομμυριούχους να προστίθενται στην λίστα και 9 να επιστρέφουν στον κατάλογο ενώ είχαν εξαφανιστεί από αυτόν στο παρελθόν. 

Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Γαλλία, στη Γερμανία δεν είναι τα είδη πολυτελείας, αλλά τα προϊόντα χαμηλού κόστους των λιανικών πωλήσεων που οδήγησαν στην αύξηση του πλούτου. Οι κληρονόμοι της Aldi, η Beate Heister και ο Karl Albrecht Jr. είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Γερμανίας, με περιουσία καθαρής αξίας 39,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους συνεχίζει να κερδίζει νέους πελάτες σε νέα εδάφη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, ο Dieter Schwarz, ο ιδιοκτήτης των σουπερμάρκετ με υψηλές εκπτώσεις, του Kaufland και του Lidl, είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος με όρους δολαρίων στη Γερμανία. Η περιουσία του έχει αυξηθεί  κατά 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι φτάνοντας τα 36, 9 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι αξίες των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν εν μέσω της πανδημίας.

Η Γαλλία αποτελεί μία ισχυρή χώρα όσον αφορά την συγκέντρωση πλούτου χάρη σε μεγάλο βαθμό στη δύναμη των τομέων της πολυτέλειας και της μόδας. Συγκεκριμένα, στην χώρα αυτή εντοπίζονται 42 δισεκατομμυριούχοι με περιουσία αξίας 512,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο  Bernard Arnault της LVMH διέθετε το μεγαλύτερο κέρδος  από την άποψη των δολαρίων στη χώρα. Επιπλέον, στον οίκο Chanel, οι αδελφοί Alain Wertheimer και Gerard Wertheimer, τα εγγόνια, δηλαδή, του ιδρυτή Pierre Wertheimer, είδαν επίσης τον πλούτο τους να διπλασιάζεται από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστος κατά τη διάρκεια του έτους, παράλληλα με την αύξηση των αξιών στις μεγαλύτερες μάρκες πολυτελείας της Ευρώπης.

Εν κατακλείδι, οι δέκα πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης είχαν μέχρι πρόσφατα αξία περίπου 552 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόσθεσαν 216 ακόμη δισεκατομμύρια δολάρια στα συνολικά εκτιμώμενα καθαρά κέρδη τους μεταξύ του 2020 και του 2021.

Συνοπτικά, οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι της Ευρώπης για το 2021 είναι οι εξής:

1. Bernard Arnault/ Γαλλία/ 150 δισεκατομμύρια δολάρια

2. Amancio Ortega/ Ισπανία/ 77 δισεκατομμύρια δολάρια

3. Francoise Bettencourt Meyers/ Γαλλία/ 73, 6 δισεκατομμύρια δολάρια

4. François Pinault/ Γαλλία/ 42, 3 δισεκατομμύρια δολάρια

5. Beate Heister και Karl Albrecht Jr./ Γερμανία/ 39, 2 δισεκατομμύρια δολάρια

6. Dieter Schwarz/ Γερμανία/ 36, 9 δισεκατομμύρια δολάρια

7. Giovanni Ferrero/ Ιταλία/ 35, 1 δισεκατομμύρια δολάρια

8. Alain Wertheimer/ Γαλλία/ 34, 5 δισεκατομμύρια δολάρια

9. Gerard Wertheimer/ Γαλλία/ 34, 5 δισεκατομμύρια δολάρια

10. Alexey Mordashov/ Ρωσία/ 29, 1 δισεκατομμύρια δολάρια

Με πληροφορίες από το Forbes

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.