22 Ιαν 2025
READING

Συνήθειες και πρακτικές που θα μείνουν μετά την πανδημία

4 MIN READ

Συνήθειες και πρακτικές που θα μείνουν μετά την πανδημία

Συνήθειες και πρακτικές που θα μείνουν μετά την πανδημία

Οι έμποροι λιανικής πώλησης και τα φυσικά καταστήματα αρχίζουν σταδιακά να επανασχεδιάζουν το άνοιγμα τους. Βέβαια, φαίνεται ότι είναι ακόμα αρκετά προσεκτικοί και συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα μέτρα ασφαλείας, όπως η τήρηση των αποστάσεων,  οι ανέπαφες πληρωμές και οι μέθοδοι παραλαβής από το κατάστημα. Όλα τα παραπάνω, αφορούν σε μέτρα και ενέργειες που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  ωστόσο κάποιες από αυτές τις ενέργειες ενδεχομένως να διατηρηθούν και στον μετα-πανδημικό κόσμο.

Ακόμη και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, οι λιανοπωλητές είχαν υποστεί σημαντικές πιέσεις ούτως ώστε να εφαρμόσουν ισχυρότερες και πιο ουσιαστικές συνδέσεις με τους πελάτες τους, αφού χωρίς αυτές τις πιο εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις, οι πελάτες και οι καταναλωτές θα μπορούσαν εύκολα να οδηγηθούν σε άλλες αγορές. 

Έτσι, η  πανδημία έχει αυξήσει συνολικά την ανάγκη για πιο προσαρμοσμένες εμπειρίες αγορών στην περίπτωση που ένας λιανοπωλητής στοχεύει στο να ανακτήσει τα προηγούμενα επίπεδα επισκεψιμότητας των καταστημάτων, καθώς η οικονομία επανέρχεται σε έναν βαθμό στην κανονικότητα του.

Σε γενικές γραμμές οι παράγοντες του λιανικού εμπορίου δεν γνωρίζουν ακόμα πότε οι πελάτες θα επιστρέψουν κανονικά στις φυσικές αγορές, αλλά πρέπει -σε κάθε περίπτωση- να είναι έτοιμοι γι ‘ αυτούς. 

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις ενέργειες που ελήφθησαν με σκοπό να επιβιώσει το λιανικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά θα πρέπει να διατηρηθούν και μετά από αυτήν. 

  1. Η μέθοδος  «Buy on-line pick up in store» ή το λεγόμενο BOPIS

Η συγκεκριμένη μέθοδος υπήρξε ένας εξαιρετικός τρόπος επικοινωνίας και πραγματοποίησης των συναλλαγών χωρίς να υπάρχει αναγκαστική επαφή με τους πελάτες. Το μοναδικό αρνητικό αυτής της μεθόδου (τουλάχιστον από την σκοπιά των εσόδων των καταστημάτων) είναι ότι μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι παρορμητικές αγορές και οι καταναλωτές προέβησαν κυρίως σε στοχευμένες και περιορισμένες αγορές. 

  1. Ανέπαφες πληρωμές 

Πολλοί λιανοπωλητές υιοθέτησαν και εφάρμοσαν κατά την διάρκεια της πανδημίας τις ανέπαφες πληρωμές μέσω αυτόματων checkouts, mobile wallets ή tappable πιστωτικών καρτών. Πλέον, οι αγοραστές αποφεύγουν συστηματικά την παραμονή στις ουρές λόγω της αυξημένης ανησυχίας για την υγεία τους. Έτσι, οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να αποδεχθούν την ανάγκη για αυτού του είδους τις ευέλικτες επιλογές και να σχεδιάσουν το πώς θα τις χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.

  1. Μέτρα Προστασίας

  Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα συνεχίσουν να επενδύουν σε μέτρα όπως ο σχολαστικός καθαρισμός των χώρων και στο μέλλον. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα επηρεάσουν και τα νέα σχέδια καταστημάτων.

  1. Μετατροπή των καταστημάτων σε κέντρα εκπλήρωσης 

Οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν βρει έναν πιο οικονομικό τρόπο για να ολοκληρώνουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, μέσα δηλαδή από τα καταστήματα και όχι μέσα από ένα κέντρο διανομής. Στις περισσότερες περιπτώσεις,  κάτι τέτοιο απαιτεί έναν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο για να εξασφαλίσει μια αποτελεσματική λειτουργία των παραγγελιών, αλλά φάνηκε ότι αποδίδει σημαντικά.

  1. Μείωση του χώρου των φυσικών καταστημάτων

 Οι ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία έχουν οδηγήσει στην μείωση του χώρου των φυσικών καταστημάτων. Έτσι, εκτιμάται ότι οι λιανοπωλητές που διαθέτουν διορατικότητα θα μειώσουν το μέγεθος του χώρου τους και θα προσαρμόσουν αυτόν τον χώρο για να διατηρήσουν τις αγορές σε ασφαλή επίπεδα, αλλά να περιορίσουν ταυτόχρονα τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουν την αποδοτικότητα. 

  1. Διαφοροποίηση

Η πανδημία απέδειξε ότι η μεγαλύτερη αποδοτικότητα ακόμα και εν καιρώ κρίσης είναι εφικτή μέσω της διαφοροποίησης. Για παράδειγμα, η προσθήκη μεγαλύτερων μεγεθών σε εσώρουχα ή γυναικεία ενδύματα μπορεί να προσθέσει σημαντικά κέρδη στον όγκο των πωλήσεων και να δώσει στους πελάτες περισσότερους λόγους να αγοράσουν περισσότερα. 

  1. Ανάδειξη της τοπικής αγοράς 

 Είναι σημαντικό για τα καταστήματα να αντικατοπτρίζουν τις τοπικές γεύσεις και τα τοπικά χρώματα της κάθε αγοράς στο εύρος των προϊόντων τους αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα των πελατών που δύνανται να συλλέγουν τακτικά. Φυσικά κάτι τέτοιο απαιτεί ειδικές ενέργειες μάρκετινγκ και merchandising για με σκοπό να αναδειχθούν ορθώς τα μοναδικά τοπικά εμπορεύματα, αλλά αυτή η στρατηγική μπορεί να αποδώσει και να δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των καταστημάτων και των πελατών.

  1. Το κατάστημα ως χώρος κοινωνικής συνάντησης

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο χώρος των καταστημάτων πρόκειται αλλάξει και τα καταστήματα που βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το χώρο τους θα βγουν σίγουρα νικητές. Με τις κατάλληλες οδηγίες ασφαλείας, το κατάστημα μπορεί να αποτελέσει έναν χώρος κοινωνικής συνάντησης και να  αποτελέσει μια κοινότητα ανταλλαγών και συναλλαγών. 

Τέλος, είναι πιθανό ότι στο μέλλον οι πελάτες που θα έχουν εμβολιαστεί θα προβαίνουν σε λίγο περισσότερες αγορές. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι πολλοί πελάτες είναι αρκετά απρόθυμοι να επιστρέψουν στα μεγάλα καταστήματα παρά τις άμεσες ανάγκες τους. Ωστόσο, μια προσπάθεια από μέρους των καταστημάτων να διαβεβαιώσουν τους αγοραστές για τα επίπεδα προστασίας και ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει. Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι οι έμποροι που κινούνται γρήγορα και με διορατικότητα προς το μέλλον θα βρουν σύντομα όλο και περισσότερους τρόπους για να προσελκύσουν πελάτες και να εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία τους.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.