Τα προγράμματα πιστότητας γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές εφαρμόζουν προγράμματα πιστότητας και συνδρομών σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τους πελάτες ενεργούς και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.Μάλιστα, η Best Buy και η Urban Outfitters είναι δύο από τις εταιρείες που αποφάσισαν σχετικά πρόσφατα να εισάγουν μία αντίστοιχη λειτουργία πιστότητας πελατών, ενώ εταιρείες όπως η Bed Bath & Beyond και η REI οι έχουν ήδη λειτουργήσει επί πληρωμή προγράμματα πιστότητας για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα τέλη αυτών των συνδρομών κυμαίνονται από 20 δολάρια στην REI μέχρι και τα 200 δολάρια, για παράδειγμα, στην Best Buy.

Φυσικά, ίσως το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυτής της κατηγορίας ένταξης είναι το Amazon Prime, το οποίο αριθμούσε περίπου 142 εκατομμύρια μέλη κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και προβλέπεται να αυξηθεί στα 153 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Τα μέλη αυτού του προγράμματος πληρώνουν 119 δολάρια ετησίως για να είναι μέλη του Prime ενώ η δωρεάν παράδοση μέσα σε δύο ημέρες θεωρείται το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του προγράμματος και περιλαμβάνεται επίσης ένας αριθμός πρόσθετων προνομίων, όπως η υπηρεσία των βίντεο του Amazon και δωρεάν παροχές για μουσική, βιβλία και αποθήκευση εικόνων. 

Βέβαια, όλα αυτά τα προγράμματα διαφέρουν αρκετά από τα προγράμματα και τα συνδρομητικά μοντέλα που λειτουργούν πολλοί λιανοπωλητές και δεν απαιτούν ετήσια αμοιβή ή κάποια τέλη. 

Σήμερα όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές προσφέρουν προγράμματα πιστότητας μελών με ποικίλα οφέλη, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να ωθήσουν τους πελάτες να αγοράζουν από αυτούς πιο συχνά. Τα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, αποτελούν μεγάλους υποστηρικτές των προγραμμάτων αυτών. Παράλληλα, ποικίλοι ακόμη γνωστοί λιανοπωλητές που διαθέτουν τέτοια προγράμματα είναι τα Starbucks, η Target, η Nordstrom, το ΙΚΕΑ και πολλές αλυσίδες φαρμακείων. 

Πιο συγκεκριμένα, το Best Buy Beta, το οποίο δοκιμάζεται τώρα σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αϊόβα, την Οκλαχόμα και την Πενσυλβάνια, πρόκειται να επεκταθεί αυτό το μήνα σε καταστήματα στη Μινεσότα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τενεσί λειτουργώντας συνολικά σε 60 τοποθεσίες μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου. 

Έτσι, οι αγοραστές που έχουν την πιστωτική κάρτα της Best Buy λαμβάνουν έκπτωση 20,99 δολαρίων και όλα τα μέλη λαμβάνουν δωρεάν απεριόριστη τεχνική υποστήριξη μέσω της υπηρεσίας της εταιρείας, δωρεάν αποστολή χωρίς ελάχιστο όριο παραγγελιών και διάφορα άλλα προνόμια όπως μεγαλύτερες εγγυήσεις, δωρεάν εγκατάσταση στα περισσότερα προϊόντα και προσφορές τιμολόγησης σε επιλεγμένα εμπορεύματα. Εν ολίγοις, φαίνεται ότι στόχος του Best Buy Beta είναι να δημιουργήσει μια εμπειρία συμμετοχής που οι πελάτες θα αγαπήσουν και θα συνεχίσουν να προτιμούν και στο μέλλον.

Η Urban Outfitters τον Φεβρουάριο άρχισε να δοκιμάζει ένα συνδρομητικό πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν αποστολή και επιστροφές προϊόντων καθώς και άλλα οφέλη από τα brands όπως η Urban Outfitters, η Anthropologie και η Free People. Η εταιρεία σχεδιάζει να τρέξει πιλοτικά το πρόγραμμα συμμετοχής για 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με τον αριθμό των πελατών που θα εγγραφούν και θα συνεχίσουν την εφαρμογή.

Δεν είναι ακόμα σαφές το πόσο θα επεκταθεί αυτή η δοκιμή του προγράμματος ή αν και πότε ο λιανοπωλητής θα μπορέσει να επεκτείνει σε μεγαλύτερη βάση την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, αφού μέλη της εταιρείας έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι διατηρούν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές ανά πάσα στιγμή.Ταυτόχρονα, πολλοί λιανοπωλητές θα παρακολουθούν τα προγράμματα της Urban και της Best Buy για να δουν πώς ακριβώς θα εξελιχθούν.  Έτσι, αν αυτές οι ενέργειες αποδειχθούν επιτυχείς, τα προγράμματα ένταξης και πιστότητας θα μπορούσαν απλώς να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα και όλο και περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως να υιοθετήσουν τελικά αντίστοιχες πρακτικές.