Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του ΝΒΑ

Οι συνολικές εισπράξεις κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καριέρας του Lebron James θα φτάσουν τα 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στο 2021 αλλά τα άδεια γήπεδα μείωσαν τους μισθούς του NBA κατά 20% αυτή τη σεζόν, αλλά τα μεγαλύτερα αστέρια έχουν συμβόλαια με πολύ πετυχημένα αθλητικά παπούτσια που τους διατηρούν μεταξύ των αθλητών με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο.

Οι μισθοί του ΝΒΑ αυξήθηκαν στα ύψη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έως και δεκαπλάσια  πριν από την πανδημία, φτάνοντας τον μέσο όρο των 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων ανά παίκτη την περασμένη σεζόν. Ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος από αυτά που βγάζουν οι παίκτες του μπέιζμπολ και τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο στο ποδόσφαιρο. Υπήρχαν 35 παίκτες του ΝΒΑ που είχαν υπολογιστεί να βγάλουν τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια από μισθούς αυτή τη σεζόν.

Ο LeBron James είναι ο παίκτης με τα περισσότερα έσοδα στο NBA για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, αν συμπεριλάβει κανείς και τα ποσά που λαμβάνει εκτός γηπέδου ενώ η σεζόν 2016-17 ήταν η μόνη της καριέρας του που ο James είχε τον υψηλότερο μισθό μεταξύ των παικτών. Αναμένεται να εισπράξει 95,4 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 64 εκατομμυρίων δολαρίων από διαφημίσεις. Το εισόδημα αυτό αποτελεί ρεκόρ για έναν παίκτη του ΝΒΑ αλλά είναι και το υψηλότερο στην ιστορία όλων των αμερικανικών ομαδικών αθλημάτων. Η χρονιά αυτή θα αυξήσει τα συνολικά κέρδη της καριέρας του σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 700 εκατομμυρίων δολαρίων εκτός γηπέδου. Φτάνει τους Tiger Woods, Floyd Mayweather, Cristiano Ronaldo και Lionel Messi, μπαίνοντας στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων ενώ είναι ακόμη ενεργός αθλητής.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων παράγουν περίπου το 40% των εσόδων του NBA σε μια κανονική σεζόν, αλλά ο αριθμός αυτός θα είναι σχεδόν μηδενικός φέτος. Επομένως, οι παίκτες δεν θα λάβουν τίποτα από αυτά τα χρήματα με τόσο λίγους θεατές στα παιχνίδια. Ο αριθμός των 103.000 θεατών που είχαν παρευρεθεί σε παιχνίδια του πρωταθλήματος μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, αποτελεί μόλις το 2% από τον αντίστοιχο αριθμό των θεατών που θα είχαν δει από κοντά αγώνες ως εκείνο το σημείο της σεζόν υπό κανονικές συνθήκες. 

Ο κορονοϊός πάγωσε τις νέες διαφημίσεις, αλλά ο LeBron James είναι ένας από τους πιο “εμπορικούς” ανθρώπους στον πλανήτη. Έτσι, όταν η Coca-Cola και ο LeBron James δεν συμφώνησαν παράταση συμβολαίου το περασμένο φθινόπωρο για την συνεργασία που ξεκίνησε το 2003, η PepsiCo μπήκε στο παιχνίδι. Ο LeBron James αναμένεται να υπογράψει μια πολυετή συμφωνία με τη γνωστή εταιρεία σνακ και αναψυκτικών για την προώθηση του brand της, Mountain Dew. Θα προστεθεί στις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει με τις AT&T, Beats, Nike, Walmart, Rimowa, GMC και Blaze Pizza.

Η συμφωνία με τη Pepsi μπορεί να περιλαμβάνει ενσωμάτωση στα καταστήματα της Blaze, αντικαθιστώντας τα προϊόντα της Coca-Cola. Αυτό θα ήταν το τελευταίο παράδειγμα της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του LeBron James , ο οποίος αποχώρησε από τη διαφήμιση της McDonald για 15 εκατομμύρια δολάρια το 2015 για μια συμφωνία με τη Blaze.

Ο Stephen Curry κατατάσσεται δεύτερος στο ΝΒΑ με έσοδα 74,4 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 40 εκατομμυρίων δολαρίων εκτός γηπέδου. Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του πρωταθλήματος αναμένεται να κερδίσουν συνολικά 558 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και διαφημίσεις για τη σεζόν 2020-21, με το 44% του συνόλου να προκύπτει από εξωαγωνιστικές δραστηριότητες. Όλοι πιθανότατα θα βρίσκονται στο top 20 της ετήσιας λίστας του Forbes για τους αθλητές με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο.

Ακολουθεί μια οικονομική ανάλυση των μεγαλύτερων αστέρων του αθλήματος.

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του ΝΒΑ για το 2021

#10 Damian Lillard 

Ομάδα: Portland Trail Blazers 

Συνολικά έσοδα: 39 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 25 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 14 εκατομμύρια δολάρια 

#9 Chris Paul

Ομάδα: Phoenix Suns

Συνολικά έσοδα: 40,1 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 33,1 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 7 εκατομμύρια δολάρια 

#8 Kyrie Irving

Ομάδα: Brooklyn Nets

Συνολικά έσοδα: 43 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 26 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 17 εκατομμύρια δολάρια

#7 Klay Thompson

Ομάδα: Golden State Warriors 

Συνολικά έσοδα: 43,3 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 28,3 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 15 εκατομμύρια δολάρια

#6 Giannis Antetokounmpo

Ομάδα: Milwaukee Bucks

Συνολικά έσοδα: 49 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 22 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 27 εκατομμύρια δολάρια 

#5 James Harden

Ομάδα: Brooklyn Nets

Συνολικά έσοδα: 50 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 33 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 17 εκατομμύρια δολάρια 

#4 Russell Westbrook

Ομάδα: Washington Wizards

Συνολικά έσοδα: 58,1 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 33 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 25 εκατομμύρια δολάρια 

#3 Kevin Durant

Ομάδα: Brooklyn Nets

Συνολικά έσοδα: 65,2 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 31,2 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 34 εκατομμύρια δολάρια 

#2 Stephen Curry

Ομάδα: Golden State Warriors

Συνολικά έσοδα: 74,4 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 34,4 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 40 εκατομμύρια δολάρια 

#1 LeBron James

Ομάδα: Los Angeles Lakers

Συνολικά έσοδα: 95,4 εκατομμύρια δολάρια 

Μισθός: 31,4 εκατομμύρια δολάρια

Διαφημίσεις: 64 εκατομμύρια δολάρια