Με πρακτικές βασισμένες από φυτικές πηγές, έως και καλλιεργημένα κύτταρα, οι φιλόδοξες νεοσύστατες ισραηλινές εταιρείες έχουν το προβάδισμα στην cruelty-free αγορά κρέατος. Αλλά, κανείς δεν θα μπορούσε να ξέρει με βεβαιότητα αν το εγχείρημα μιας 3D-printed μπριζόλας είναι «κοσέρ».Με την Beyond Meat του Los Angeles, και την Impossible Foods της Silicon Valley, η περιοχή της Καλιφόρνια δικαίως κατέχει τον τίτλο του ηγέτη στον χώρο του «εναλλακτικού» κρέατος. Κάπου στο κέντρο της παγκόσμιας κοινότητας, ωστόσο, μια άλλη καινοτόμα εστία της βιομηχανίας των τροφίμων φαίνεται να αναδύεται: το Ισραήλ.
Το Ισραήλ, παραδόξως, κατέχει έναν δυσανάλογο, δεδομένης της περιορισμένης έκτασής του, αριθμό τέτοιων εναλλακτικών εγχειρημάτων για το κρέας – πάνω από 50, σύμφωνα με το Good Food Institute Israel. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη, καθόσον η δραστηριοποίηση του κράτους στον χώρο του επιχειρείν φιλικού προς το οικοσύστημα συγκαταλέγεται συχνά μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο. Η υποστήριξη προς την εν λόγω καινοτομία είναι μεγάλη.Η αγορά αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν υφίσταται ούτε μία alt-protein επιχείρηση που να μην έτυχε χρηματοδοτικής στήριξης για την συγκέντρωση σπόρων», κατά τον Goldstein. Μάλιστα, η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει δύο “ειδικά εκκολαπτήρια”, τα Kitchen και Fresh Start, με σκοπό την παροχή στις εταιρείες υπηρεσιών χρηματοδότησης μετοχών, επιχειρηματικής καθοδήγησης, κ.α.
Σήμερα, οι περισσότερες εκ των νεοσύστατων επιχειρήσεων στον χώρο παράγουν κρέας με βάση τα φυτά – όπως ονομάζεται ‘’Meat 2.0”. Η Rilbite, για παράδειγμα, δουλεύει σε μια εναλλακτική λύση για τον κιμά, που παρασκευάζεται από οκτώ κόκκους και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού και των cranberries. Η More Foods, έρχεται να λανσάρει λωρίδες βόειου κρέατος χρησιμοποιώντας ένα μείγμα ζύμης υψηλής πρωτεΐνης.Καθόσον χρησιμοποιεί διαφορετικές πρωτεΐνες από αυτές που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τα εναλλακτικά κρέατα, είναι σε θέση να δημιουργήσει μια νέα γεύση και υφή.
Σε μια προσπάθεια δημιουργίας ακόμη πιο ρεαλιστικών μορφών «ψεύτικου» κρέατος, ορισμένες εταιρείες στρέφονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing), όπως η Redefine Meat με το προϊόν «Alt-Steak». Για να μιμηθεί την υφή και τη δομή του πραγματικού κρέατος McCoy η εταιρεία έχει ψηφιακά χαρτογραφήσει πάνω από 70 παραμέτρους βόειου κρέατος, όπως τη χυμώδη υφή, τη διανομή του λίπους και την γευστική αίσθηση. Στη συνέχεια, αναπαράγονται, στρώμα – στρώμα, χρησιμοποιώντας 3D εκτυπωτές τροφίμων βιομηχανικής κλίμακας και φυτικά συστατικά.Εάν τα δεδομένα του feedback των καταναλωτών υποδηλώνουν ότι το κρέας είναι πολύ λιπαρό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν υπολογιστικές μέθοδοι για την αναδιάρθρωση της κατανομής του λίπους.
Στο ίδιο πνεύμα, η SavorEat παράγει 3D printed μπιφτέκια μέσω ενός σεφ-ρομπότ το οποίο εκτυπώνει ένα μπιφτέκι και στη συνέχεια το ψήνει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του πελάτη – όλα εντός μόλις 6 λεπτών.Με την τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να δημιουργηθεί ετερογενείς υφές – λίπος, μυες, συνδετικούς ιστούς – και να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε το μπιφτέκι να φαίνεται σαν πραγματικό.
Το κυτταρικό κρέας ή καλλιεργημένο κρέας είναι, κυριολεκτικά, ένα διαφορετικό πράγμα. Πρόκειται για την καλλιέργεια πραγματικού κρέατος από κυτταρικές καλλιέργειες που λαμβάνονται από ένα ζωντανό ζώο, πράγμα που σημαίνει πως κάτι τέτοιο, σίγουρα, δεν είναι vegan. Ωστόσο, είναι cruelty-free και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τους απαιτούμενους πόρους για την παραγωγή του κρέατος. Μόλις ληφθούν τα κύτταρα, τρέφονται με θρεπτικά συστατικά που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό τους μέσα σε ένα ορισμένο κλάσμα του χρόνου που απαιτείται για την καλλιέργεια συμβατικού κρέατος και χωρίς αντιβιοτικά.Η SuperMeat εφαρμόζει την ίδια διαδικασία στο κοτόπουλο.
Πολλοί αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να φέρει το κρέας με βάση τα κύτταρα.Το ευρύτερο ερώτημα που τίθεται είναι αν πρέπει να ενστερνιστούμε τη νέα αυτή τεχνολογία.Αν το κρέας με βάση τα κύτταρα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διατροφής, με βιώσιμο τρόπο, για παγκόσμιο πληθυσμό – ό,τι είναι καλό τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για τον πλανήτη – τότε η απάντηση θα είναι ένα ηχηρό ναι.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.